Register
A password will be e-mailed to you.

Tadeusz Dajczer: A hit fénye a harmadik évezred küszöbén – Tartalomjegyzék

<< Előző rész: A kiüresített ember imádsága

Szűz Mária Istenanyaságának ünnepén, az Új Év első napján II.János Pál pápa Rómában a Szent Péter bazilikában így imádkozott: "Üdvözlégy, aki hittél, üdvözlégy!” Az Evangélium mondja Terólad: "Anyja megőrizte és szívében forgatta mindezeket a szavakat.” (Lk 2,51) Te vagy az Egyház emlékezete, az Egyház Tőled tanulja, Mária, hogy az Anyaság annyit jelent, mint élő emlékezetté válni – tehát a szívünkben megjegyezni és el-elgondolkodni az örvendetes, fájdalmas és dicsőséges eseményekről. Mária megőrizte szívében, az emlékezetébe véste és átelmélkedte ezeket az eseményeket: tehát a Fiával történteket, saját Anyaságát Fia oldalán, a Fiával kapcsolatos eseményeket. Ő volt az emlékezet az Ősegyházban és megmaradt ennek az emlékezetnek az Egyház történetének minden századában”.
.
A Szentatya szavai szerint Mária az Egyház emlékezete. Az ő életében volt Jézus születésének hírüladása, Fiának felajánlása a szentélyben, a tizenkét éves Jézus megtalálása a templomban. Ha az Evangélium azt mondja, hogy Mária mindezt megjegyezte szívében, s el-elgondolkodott rajtuk, akkor ez azt jelenti, hogy ő ezekkel az eseményekkel imádkozott. Anélkül, hogy a rózsafüzér szemeit pergette volna, emlékeiben szüntelenül visszatért mindahhoz, ami a Fia és az ő életében fontos volt. Szűz Mária semmiképp nem feledhette el az életében oly fontos eseményeket, akárcsak ezt az elsőt, a legfontosabbat, az Angyali üdvözletet. Mária együtt élt ezekkel az örvendetes eseményekkel, csakúgy, mint Fia kínszenvedésének és feltámadásának jeleneteivel. Ez volt az ő imádsága.

Amikor a rózsafüzért imádkozod, Mária saját imádságát imádkozod. Mintha a Szűzanya tükörképe lennél. Lépésről lépésre követed Máriát, ahogy "ő megjegyezte a Fiú és az Anya titkait szívében, s el-elgondolkodott róluk. Ő az Egyház Emlékezete és mindannyiunké, akik követjük a hajdan megtörténteket. Mindezeknek az eseményeknek élővé kell válnia bennünk. Róluk elmélkedve kapcsolatot teremtesz ezekkel a titkokkal, s így azok a kegyelem csatornáivá válnak számodra. Megszeretni a rózsafüzért annyit jelent, mint megszeretni az Evangéliumot és Szűz Máriát, s mindazokat a dolgokat, melyeket ő a szívébe jegyzett fel és el-elgondolkodott rajtuk, melyek az életét betöltötték.

>> A szüntelenül imádkozó ember
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

10 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.