Register
A password will be e-mailed to you.

A középkori Ravenna legszebb emlékei a templomokat, bazilikákat, kápolnákat és síremlékeket díszítő bizánci mozaikok élethű másolatai láthatók április 10-től Pécsett, a Dómmúzeumban, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

Libero Asioli, az észak-olasz Ravenna megye képviseletében pénteken Budapesten, az Olasz Kultúrintézetben sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az egyik legrégibb itáliai városban 1950-ben készítették el a mozaikok 50, különböző nagyságú, élethű másolatát és először 1951-ben Párizsban mutatták be őket, azóta utazik a kiállítás a világban.
 
Ravenna az V. és VII. század között háromszor volt birodalmi főváros. Bizánc, a gótok, majd a kelet-római császárság uralta és pompás épületek őrzik uralmuk emlékét. A város ókeresztény és bizánci templomait az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.
 
Öt épületegyüttes: a San Vitale-bazilika, a San Apollinare Nuovo-bazilika, a Battistero degli Ariani (Ariánus keresztelőkápolna), a Battistero Neoniano ortodox keresztelőkápolna és a Cappella di Sant Andrea érseki kápolna legszebb mozaikjai láthatók az utazó kiállításon.
 
Krisztus és Madonna, apostolok, angyalok, szentek alakjai, tájak, madarak, virágok és bibliai jelenetek sorakoznak a mozaikmásolatokon, amelyek alapanyagát muranói és velencei üveggyárak készítették. Az üvegekből a mesterek kézzel vágták ki a mozaikköveket és a hártyavékony papírra átmásolt képek kontúrjaiba, mészágyba rakták ki – az eredetihez híven – a színes köveket – sorolta Libero Asioli.
 
Az ősi művészet ma is él, Ravennában és környező településeken számtalan mozaikműhely működik, sőt még a város strandján is fölállítottak egyet az üdülő gyermekeknek – jegyezte meg Andrea Corsini, Ravenna város önkormányzatának képviselője.
 
Szalay Tamás, az EKF kulturális igazgatója mindehhez hozzátette, hogy Pécs jó kapcsolatokat ápol a Nyugat-Balkánnal és az észak-olasz régióval, benne Ravenna városával. Az EKF programba bevonták Boszniát és Tuzla, Ravenna testvérvárosa ajánlotta Pécs figyelmébe az utazó mozaikkiállítást.
 
A ravennai mozaikmásolatok tárlata egy hónapon át, május 10-ig lesz látható a pécsi Dómmúzeumban.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.