Register
A password will be e-mailed to you.

Alcím: 25 éves az orgona!
.
Ünnepi esztendővel emlékeznek meg a Pannonhalmi Főapátságban a templomi orgona felavatásának 25. évfordulójáról; az eseménysorozat első koncertjét hétfőn délután rendezik.
.
Ekkor Kiss Zsolt orgonaművész szólaltat meg Bach-, Liszt-, Pachelbell- és Tournemire-műveket – tájékoztatta a TriCollis  Apátsági Tárlatvezető Iroda az MTI-t.
.
Felidézik: 1980-ban Szennay András főapát döntött úgy, hogy a  bencés rend a bazilika számára új orgonát építtet az elhasználódott  belső szerkezetű régi hangszer helyett, amely sem a liturgia  szolgálatában, sem az orgonakoncerteken nem működött megbízhatóan. Az új orgona tervezésével Szigeti Kilián európai hírű bencés mester kapott megbízást, ám az ő – 1981 karácsonyán bekövetkezett – halála  kissé megakasztotta az orgonaépítés folyamatát.
 
A három manuálos, pedálos, 41 regiszteres, csúszkaláda rendszerű szélládákkal, mechanikus billentyű- és elektromos regisztertraktúrával rendelkező hangszer végül 1985 őszén készült  el, felszentelésére 1985. december 7-én került sor. Az avatókoncerten Gergely Ferenc, a budapesti Zeneakadémia professzora, valamint Trajtler Gábor és Áment Lukács orgonaművészek szólaltatták meg az új hangszert.
 
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.