Register
A password will be e-mailed to you.

Nyitra vármegyei szegény sorsú jobbágy családból származott. Pártfogói hamar felismerték kiváló képességeit: először Pozsonyban tanult, majd a budai alumneum teológia-hallgatója lett. 1731-től a nagyszombati Szent István Papnevelőintézet növendéke lett, ahol elvégezte a teológia két évét.
.
1734-es pappá szentelése után Vedrődön és Vágújhelyen működött, mint káplán, majd érseki helynökségi titkár Nagyszombatban, 1740-ben pozsonyi-, 1741-ben esztergomi kanonok és nyitrai főesperes lett.  Püspöki kinevezéséig a magyar királyi kancellária egyházi tanácsosa.  Mária Terézia 1751-ben  nevezte ki pécsi püspökké, székében XIV. Benedek pápa november 15-én erősítette meg. Klobusiczky Ferenc kalocsai érsek szentelte püspökké Pesten 1752. március 5-én, majd Pécsett Baranya, Bonyhádon Tolna vármegye főispáni székébe is beiktatták (örökös főispán). 1755-ben Verőce főispánja is lett egy személyben.
 .
Mintegy 70 falusi templomot építtetett, támogatta az egyházmegye múltjának föltárását, gondot fordított a hitélet erősítésére. Felvirágoztatta a pécsi papírmalmot, aminek jövedelmét a falusi iskolákra fordította. Növelte a Szeminárium hallgatói létszámát, új tanszékeket állított fel, filozófiai tanfolyamot indított.

Kötelezővé tette a felsőbb tanulmányokat folytató hallgatóknak a könyvtár mindennapi látogatását. A püspöki palotában csillagvizsgálót rendezett be, hatalmas éremgyűjteményt állított össze és sok, a megye egyháztörténetéről szóló iratot vásárolt és másoltatott a Vatikán Levéltárában. A püspöki könyvtárat, melynek alapját Berényi Zsigmond József püspök és a káptalan mintegy háromezer kötetes állománya képezte, tizenötezer kötettel gyarapította. A ma már nevét viselő híres könyvtárat 1774-ben, a nagy magyar bibliotékák közül elsőként nyilvánossá tette. A könyvtár hetenként két nap várta a város lakosságát, a többieken a tanulóifjúságot szolgálta.
.
Püspöksége alatt 1773-van nyomdát létesített  Engel József vezetésével. A pécsi egyetem újraalapításának terve nem sikerült, de munkásságával mintegy előkészítette annak későbbi megvalósítását. Utolsó éveit súlyos betegen töltötte. A pécsi székesegyház Corpus Christi kápolnájában temették el.
 
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.