Register
A password will be e-mailed to you.

Valtorta Mária látomása: Mária élete – Tartalomjegyzék

<< Előző rész: Újabb látogatás Názáretben

Miután Jézus néhány hónapig körbejár Palesztinában, elhatározza, hogy ismét felkeresi Názáretet. Meg akarja látogatni édesanyját és a nagybátyját is, aki súlyos beteg.
– Igazán Názáretbe megyünk? – kérdik tőle unokatestvérei.
– Igen. Beszélni akarok anyámmal, és… néhány egyéb dolgot is szeretnék tenni. Akinek van kedve, jöjjön!
Mindnyájan vele akarnak menni. Unokatestvérei a legboldogabbak.
– Apám és anyám miatt, tudod?
– Tudom. Menjünk Kánába, és utána oda.
– Szegény atyám! Annyit szenved! Úgy érzi magát, mint a növény, amelyet gyökerestől kitéptek… és nem szeretne meghalni… – mondja Jakab és Jézusra néz. Néma kéréssel… De Jézus nem adja jelét, hogy észrevette. – József is így halt meg, fájdalmak között, ugye?
– Igen – válaszolja Jézus. – De ő kevésbé szenvedett, mert belenyugodott.
– És te is vele voltál.
– Alfeusnak is része lehetne ebben…
Az unokatestvérek szomorúan felsóhajtanak.

                             * * *

Amikor elérkeznek Názáret széléhez, Jézus előre küldi Júdást és Jakabot, hogy szüleikhez siethessenek. A názáretiek most is üdvözlik Jézust, de annyira nem lelkesen, mint ahogy más város lakosai fogadták. Egy öreg názáreti bizalmasan megmondja neki, hogy nagybátyja, Alfeus, nagyon haragszik rá, és mivel nagy befolyása van a városban, sokan követik a véleményét, és nem fogadják el Jézust a Messiásnak.
 
Jézus előreküldi tanítványait a házához, és egyedül elindul, hogy meglátogassa Alfeust. Már majdnem a ház küszöbénél van, amikor kilép onnan anyja, aki épp látogatóban volt beteg rokonánál.
– Mama!
– Jézus!
Két szeretetteljes felkiáltás. Jézus be akar lépni, de Mária azt mondja:
– Ne, fiam. – És kitárt karokkal a küszöbre áll, testével szeretetteljes gátat alkotva megismétli: – Ne, fiam, ne menj!
– Engedj, Mama! Nem fog történni semmi. – Jézus teljesen nyugodt, pedig Mária arcának sápadtsága bizonyára nyugtalanítja. Megfogja anyja csuklóját, leveszi az ajtófélfáról és bemegy.

A konyha padlóján elszórva hever, összetörve a tojás, a szőlő, a mézesköcsög, amelyet Júdás és Jakab Kánából hozott atyjuknak. A másik szobából kihallatszik az öreg panaszos hangja. Átkozódik, vádol, siránkozik az igazságtalan és tehetetlen szenilis öregek haragjával, amit fájdalmas látni és elviselni.
-… íme, a házam tönkrement, egész Názáret céltáblájává vált, és én itt vagyok egyedül, segítség nélkül, lesújtott szívvel, megalázva, szükséget szenvedve! Íme, mi maradt belőled, Alfeus, azért, mert igazi hívőként viselkedtél! És miért? Miért? Egy bolond miatt! Egy bolondért, aki elbolondította ostoba fiaimat. Ó, ó, micsoda fájdalmak!
 
Feleségének, Máriának siralmas hangja könyörög hozzá:
– Jó Alfeus, jó! Látod, milyen szenvedést okozol magadnak? Gyere, segítek lefeküdni… Te mindig jó voltál, mindig igazságos… Miért támadsz így magadra, rám és gyermekeidre?…
– Semmit! Semmit! Ne érints engem! Nem akarom! Jók a gyermekek? Ah, igen! Igazán! Két hálátlan! Mézet hoznak nekem, miután eltöltöttek keserűséggel. Tojást és gyümölcsöt hoznak, miután beleharaptak a szívembe! Menj, menj, mondom neked! El innen! Nem akarlak látni! Máriát akarom. Ő legalább érti a dolgát. Hol van most az a gyenge asszony, aki nem képes arra, hogy engedelmességre kényszerítse fiát?
 
A kidobott feleség belép a konyhába és látja, hogy Jézus éppen be akar menni Alfeushoz. Sírva borul a nyakába, miközben Mária, Jézus anyja alázatosan és türelmesen bemegy a haragvó öreghez.
– Ne sírj, nagynéném! Bemegyek hozzá – mondja Jézus.
– Neeem! Ne tedd ki magad a sértegetésnek! Őrültnek látszik. Bot van nála. Nem, Jézus, nem! Még a fiait is megütötte.
– Velem nem fog semmit sem csinálni – mondja Jézus és határozottan, jóllehet kedvesen, félretolja a nagynénjét és belép.
– Béke veled, Alfeus!
 
Az öreg, aki lefeküdni készül, ezernyi panasz és korholás közben, hogy Mária sem tud neki kellőképpen segíteni (pedig az előbb azt mondta, hogy csakis ő ért ehhez), hirtelen megfordul:
– Itt vagy? Itt, hogy kigúnyoljál? Még ezt is…?
– Azért jöttem, hogy békét hozzak neked. Miért vagy ilyen nyugtalan? Ezzel csak betegebbé teszed magad. Mama, engedd! Én segítek neki. Nem
teszek rosszat veled, ne félj. Mama, emeld le a pokrócot! – és Jézus erős karjával oly gyengéden veszi karjába a panaszkodó, nyomorúságos öreget, mint egy újszülöttet, és gondosan beteszi az ágyba. – Íme, így. Ahogy atyámmal tettem. Magasabbra teszem ezt a vánkost. Így könnyebben
lélegzel. Mama, tedd ide, a veséje alá azt a kis vánkost. Sokkal puhább lesz. Ide tesszük a lámpást, hogy ne essen a fény a szemedbe, és
megérintsen a friss levegő. Kész is van. Most… láttam a tűzön főni valamit. Hozd be, mama. Nagyon éhes. Egészen átizzadtál, és most fázol. Jót fog tenni neked.
  .
Mária engedelmesen kimegy.
– De én… de én… Miért vagy jó hozzám?
– Mert jót akarok neked, tudod.
– Én is jót akartam… de most…
– Most többé nem akarsz. Tudom. De én azt akarok neked, és ez egyenlőre elég. Később majd szeretni fogsz engem…
– És akkor… jaj, jaj… milyen fájdalmak! És akkor, ha igaz, hogy jót akarsz nekem, miért bántod ősz fejemet?
– Semmiféle módon sem bántalak meg téged, Alfeus. Tisztellek téged.
– Te tisztelsz?! Názáret céltáblája vagyok…
– Alfeus, miért beszélsz így? Miben tettelek én céltáblává?
– Gyermekeimben. Miért lázadoznak? Miattad. Miért nevetnek ki? Miattad.
– Mondd, ha Názáret dicsérne téged fiaid sorsa miatt, ugyanezt a fájdalmat éreznéd?
– Akkor nem! De Názáret nem dicsér engem. Dicsérne engem, ha te valóban hódító lennél. De elhagynak engem valakiért, aki kis híján gyengeelméjű, aki azért megy a világba, hogy gyűlöletet és gúnyt vonjon a fejére, egy szegény a szegények között! Ó, ki nem nevetne?! Szegény
házam! Dávid szegény háza, mi lett a véged! És nekem azért kellett oly sokáig élnem, hogy ezt a szerencsétlenséget lássam? Lássalak téged, a
dicsőséges törzs utolsó vesszejét tönkretenni magadat őrülten ezzel a túlságosan szolgai lelkülettel! Ó, szerencsétlenség jött ránk attól a naptól kezdve, hogy az én gyengeelméjű testvérem hagyta, hogy összekössék őt azzal a bamba és mégis hatalmaskodó asszonnyal, aki mindenben parancsolt neki. Megmondtam neki akkor: "József, nem neked való ez a házasság! Szerencsétlen leszel!” És az is volt. Te nem tudod, milyen volt ő valójában. Hallani sem akart soha házasságról. Átkozott az árvákra vonatkozó örökségi törvény! Átkozott a sors! Átkozottak az ilyen házasságok!
 
Az "örökös” szűz visszatér az itallal, éppen akkor, amikor hallhatja rokonának siralmait. Most még sápadtabb. De türelmes jóságát ez nem zavarja meg. Alfeushoz megy, és kedves mosollyal segít neki meginni a teát.
– Igazságtalan vagy, Alfeus. De olyan beteg vagy, hogy mindenre bocsánatot nyersz – mondja Jézus, miközben Alfeus fejét feltámasztja.
– Ó, igen! Nagyon beteg! Azt mondod, hogy te vagy a Messiás. Csodákat teszel. Így mondják. Legalább gyógyíts meg engem, hogy megfizessél azért, mert elvetted tőlem a fiaimat. Gyógyíts meg… és megbocsátok!
– Bocsáss meg fiaidnak! Értsd meg lelkületüket, és én enyhülést adok neked. Ha haragos vagy, semmit sem tudok tenni.
– Megbocsátani? – az öreg hirtelen mozdulatot tesz, ami természetesen felújítja fájdalmait, és ezért újból megvadul. – Megbocsátani? Soha! Menj el! Menj, ha csak ezt vagy képes mondani nekem! El! Meg akarok halni anélkül, hogy többé zavarnának!
 
Jézus megadó mozdulatot tesz.
– Isten veled, Alfeus! Elmegyek! Igazán el kell mennem? Nagybátyám… igazán el kell mennem?
– Ha nem teszel eleget kérésemnek, igen, menj el innen! És mondd meg annak a két kígyónak, hogy öreg apjuk rájuk haragudva hal meg.
– Nem. Ezt ne tedd! Ne veszítsd el a lelkedet! Ne szeress engem, ha így akarod. Ne higgyél abban, hogy a Messiás vagyok. De ne gyűlölj! Ne gyűlölj, Alfeus! Nevess ki engem. Nevezz bolondnak. De ne gyűlölj!
– De miért akarsz nekem jót, amikor én megbántalak?
– Mert az vagyok, akinek te nem akarsz elismerni. A szeretet vagyok. Mama, én hazamegyek.
– Jó, fiam. Hamarosan én is jövök.
– A békémet hagyom neked, Alfeus. Ha akarsz engem, küldj valakit értem, és bármely órában eljövök.
 
Jézus kimegy, nyugodtan, mintha semmi sem történt volna. Csak sápadtabb.
– Ó, Jézus, Jézus, bocsáss meg neki! – nyögi Alfeus felesége.
– Rendben, Mária. De erre nincs is szükség. Annak, aki szenved, minden meg van bocsátva. Most már nyugodtabb lesz. A kegyelem működik a szívben akkor is, ha az ember maga nem tud róla. És ott van a te sírásod is, és Júdás és Jakab fájdalma és hivatásukhoz való hűségük. Béke a
te meggyötört szívednek, nagynéném!
 
Megcsókolja, és kimegy a kertbe, hogy hazamenjen.
 
Jézus azzal vigasztalja meg a szomorú Júdást és Jakabot, hogy atyjuk már nyugodtabb, és minden békésre fordul. Belép Mária is, és odasiet a két
lesújtott fiúhoz. Megsimogatja Júdás fejét és Jakab arcát. Sápadt, mint egy liliom. Júdás fogja a kezét és megcsókolja. Megkérdezi:
– Mit csinál?
– Alszik, gyermekem. A mamád csókját küldi neked – és megcsókolja mindkettôjüket.

>> folytatjuk

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.