RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A francia Oscar-díjnak számító César-díj idei nagy győztese Jacques Audillard rendező A próféta című börtöndrámája, amely kilenc szobrot nyert el a szombat este Párizsban rendezett gálán.

A képeken: részletek "A próféta" című filmből, főszereplő Tahar Rahim

A 13 jelölést követően ezt az alkotást találta a legjobb filmnek  és a legjobb rendezésnek a francia Filmakadémia. A főszerepet alakító 28 éves Tahar Rahim pedig két Césart is átvehetett: a legjobb férfi reménységnek és a legjobb férfi alakításért járót.
 
A párizsi Théatre de Chatelet színházban – immár 35. alkalommal – osztották ki a César-díjakat, amelyeket a francia filmes szakma közel négyezer képviselője húsz kategóriában ítélt oda az előző évben moziba került alkotásoknak.


 
A magyar mozikban is bemutatott "A próféta" egy francia börtönben játszódó naturalista karriertörténet: egy írástudatlan, de  tanulékony kamasz zsebtolvaj véres gengszterré válását mutatja be, háttérben a korzikai és az arab maffia közti rivalizálással a francia alvilágban.
 
A próféta érdemelte ki a legjobb forgatókönyvnek, díszletnek, valamint operatőri, illetve vágási munkának járó Césart is. A korzikai maffiavezért alakító Niels Arestrup pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot vehette át.
 
A Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri Nagydíjával jutalmazott  filmet fél év alatt 1,2 millióan nézték meg a francia mozikban. A francia börtöndráma a március 7-i Oscar-díjkiosztón is az egyik nagy esélyesnek számít a legjobb külföldi film kategóriájában.


 
Jacques Audillard előző filmje, a "Halálos szívdobbanás" Roman  Durisszal a főszerepben is hasonlóan nagy sikert aratott: 2006-ban  nyolc César-díjjal jutalmazta a Filmakadémia, köztük a legjobb film  és a legjobb rendezés kategóriájában.
 
A legjobb női alakítás díját Isabelle Adjaninak a "La journée de  la jupe" (A szoknya napja) című, iskolai erőszakról szóló drámában nyújtott játékáért ítélte oda a Filmakadémia. Az 54 éves színésznő ötödik alkalommal nyerte el a Césart, ezúttal Gérard Depardieu nyújtotta át neki a legjelentősebb francia filmes díjat.
 
A legjobb külföldi filmnek járó Césart Clint Eastwood Gran Torino című alkotásának ítélte a francia filmszakma: a Magyarországon is vetített filmdráma egy konzervatív háborús veterán  és ázsiai szomszédjai különös barátságának a története. A díjat az amerikai rendező Párizsban élő dzsesszzenész fia, Kyle Eastwood, a  film zeneszerzője vette át.
 
Radu Mihaileanu hat jelölést kapott "A koncert" című filmjének alkotói két szoborral térhettek haza, amelyet a legjobb hangmérnöki munkáért és a legjobb filmzenéért kaptak.
 
A legígéretesebb női színésznő a 29 éves Mélanie Thierry, a  legjobb női epizódszereplő Emmanuelle Devos, míg a legjobb első film  a képregény-szerző Riad Sattouf Beaux gosses (Helyes kölykök) című  filmje lett.
 
Filmes életművéért tiszteletbeli César-díjjal jutalmazta a  France Filmakadémia Harrison Fordot: a 67 éves amerikai sztár csaknem ötven esztendős filmes pályafutása elismeréséül Sigourney  Weavertől vehette át az elismerést, aki franciául méltatta hollywoodi kollegáját. A díjátadó gálán a közelmúltban elhunyt Eric Rohmerről is megemlékezett a francia filmszakma.

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.