Register
A password will be e-mailed to you.

A nyugat-európaiak jelentős többsége pártolná a teljes testet és a fejet is elfedő női iszlám öltözet, a burka nyilvános viselésének betiltását, az amerikaiak azonban jóval toleránsabbak – derül ki a Financial Times megbízásából elvégzett, kedden ismertetett nemzetközi felmérésből.
.
A londoni gazdasági-politikai napilap beszámolója szerint a közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a tilalom híveinek aránya  Franciaországban a legnagyobb: megközelíti a 70 százalékot. A  spanyolok 65, az olaszok 63 százaléka támogatná a burka betiltását. Nagy-Britanniában 57, Németországban 50 százalék, az Egyesült  Államokban ugyanakkor csak 33 százalék tiltaná e viseletet.
.
A válaszadók nagy többsége ugyanakkor elvetné a nyilvános  burkaviselet tiltásának összekapcsolását más vallási jelképek,  például a kereszt vagy a zsidó fejfedő, a kipa betiltásával. A  Harris közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés eredménye szerint a briteknek például alig 9 százaléka támogatná a vallási szimbólumok nyilvános viselésének e teljes körű tiltását. Még a  burka viselésének tilalmát legnagyobb arányban támogató franciák  közül is csak 22 százalék pártolná a burkával együtt minden más vallás öltözet és jelkép hordásának törvényen kívül helyezését.

 .
Nemrégiben egy másik nagy brit közvélemény-kutató, az Angus Reid is felmérést végzett Nagy-Britanniában a burka nyilvános viseléséről. Ez azt mutatta ki, hogy a britek 72 százaléka betiltaná a burka viselését minden nyilvános helyen. Az iskolákban és az egyetemeken 79 százalékuk, a repülőtereken 87 százalékuk nem engedélyezné e lepel hordását.
 .
A Financial Times megbízásából elvégzett, kedden ismertetett  újabb felmérés kiterjedt a teljes testről képet alkotó, gyakorlatilag a ruházat alá "belátó" új biztonsági átvilágító berendezések nyilvános megítélésére is. Spanyolország kivételével a kutatásba bevont országok közvéleményeinek többsége támogatta e berendezések meghonosítását; a spanyolok 46 százaléka pártolja ugyanezt.
 .
Nagy-Britanniában eddig a londoni Heathrow-n, illetve a manchesteri nemzetközi repülőtéren kezdődött meg az emberi testről teljes, háromdimenziós képet alkotó, a ruházat alá rejtett robbanószerek kimutatását célzó gépek telepítése, egyelőre kísérleti jelleggel.
 .
Ennek előzményeként egy nigériai öngyilkos merénylőjelölt – aki korábban az egyik patinás angliai egyetem, a University College London hallgatója volt, majd a hatóságok gyanúja szerint Jemenben kapott terrorista kiképzést – karácsonykor megpróbált felrobbantani  egy Európából Amerikába tartó utasszállító repülőgépet a testére erősített robbanóanyaggal. Detonáció nem történt, és az utasok a személyzet tagjaival együtt legyűrték a terroristát.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Egy válasz

  1. Mariann

    Mindig jelen volt a jo es a rossz a foldon, de ez a lepel viselet, szinte lehetoseget kinal a rossz elkoveteset illetoen.
    Nagyon sok visszaeles tortent mar e-miatt, es az araborszagokban is
    probaljak betiltani, de nem sok sikerrel sajnos.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.