Register
A password will be e-mailed to you.

A francia Oscar-díjnak számító César-díj idei nagy győztese Jacques Audillard rendező A próféta című börtöndrámája, amely kilenc szobrot nyert el a szombat este Párizsban rendezett gálán.

A képeken: részletek "A próféta" című filmből, főszereplő Tahar Rahim

A 13 jelölést követően ezt az alkotást találta a legjobb filmnek  és a legjobb rendezésnek a francia Filmakadémia. A főszerepet alakító 28 éves Tahar Rahim pedig két Césart is átvehetett: a legjobb férfi reménységnek és a legjobb férfi alakításért járót.
 
A párizsi Théatre de Chatelet színházban – immár 35. alkalommal – osztották ki a César-díjakat, amelyeket a francia filmes szakma közel négyezer képviselője húsz kategóriában ítélt oda az előző évben moziba került alkotásoknak.


 
A magyar mozikban is bemutatott "A próféta" egy francia börtönben játszódó naturalista karriertörténet: egy írástudatlan, de  tanulékony kamasz zsebtolvaj véres gengszterré válását mutatja be, háttérben a korzikai és az arab maffia közti rivalizálással a francia alvilágban.
 
A próféta érdemelte ki a legjobb forgatókönyvnek, díszletnek, valamint operatőri, illetve vágási munkának járó Césart is. A korzikai maffiavezért alakító Niels Arestrup pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot vehette át.
 
A Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri Nagydíjával jutalmazott  filmet fél év alatt 1,2 millióan nézték meg a francia mozikban. A francia börtöndráma a március 7-i Oscar-díjkiosztón is az egyik nagy esélyesnek számít a legjobb külföldi film kategóriájában.


 
Jacques Audillard előző filmje, a "Halálos szívdobbanás" Roman  Durisszal a főszerepben is hasonlóan nagy sikert aratott: 2006-ban  nyolc César-díjjal jutalmazta a Filmakadémia, köztük a legjobb film  és a legjobb rendezés kategóriájában.
 
A legjobb női alakítás díját Isabelle Adjaninak a "La journée de  la jupe" (A szoknya napja) című, iskolai erőszakról szóló drámában nyújtott játékáért ítélte oda a Filmakadémia. Az 54 éves színésznő ötödik alkalommal nyerte el a Césart, ezúttal Gérard Depardieu nyújtotta át neki a legjelentősebb francia filmes díjat.
 
A legjobb külföldi filmnek járó Césart Clint Eastwood Gran Torino című alkotásának ítélte a francia filmszakma: a Magyarországon is vetített filmdráma egy konzervatív háborús veterán  és ázsiai szomszédjai különös barátságának a története. A díjat az amerikai rendező Párizsban élő dzsesszzenész fia, Kyle Eastwood, a  film zeneszerzője vette át.
 
Radu Mihaileanu hat jelölést kapott "A koncert" című filmjének alkotói két szoborral térhettek haza, amelyet a legjobb hangmérnöki munkáért és a legjobb filmzenéért kaptak.
 
A legígéretesebb női színésznő a 29 éves Mélanie Thierry, a  legjobb női epizódszereplő Emmanuelle Devos, míg a legjobb első film  a képregény-szerző Riad Sattouf Beaux gosses (Helyes kölykök) című  filmje lett.
 
Filmes életművéért tiszteletbeli César-díjjal jutalmazta a  France Filmakadémia Harrison Fordot: a 67 éves amerikai sztár csaknem ötven esztendős filmes pályafutása elismeréséül Sigourney  Weavertől vehette át az elismerést, aki franciául méltatta hollywoodi kollegáját. A díjátadó gálán a közelmúltban elhunyt Eric Rohmerről is megemlékezett a francia filmszakma.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.