Register
A password will be e-mailed to you.

Legkevesebb egymillió látogató tekinti majd meg tavasszal a torinói leplet, amelyet április 10-e és május 23-a között állítanak ki – jelentették be a szervezők római sajtótájékoztatójukon.

A látogatószámra vonatkozó becslés azon alapul, hogy eddig egymillió foglalás érkezett a világ minden csücskéből. Az érdeklődők így akarják bebiztosítani maguknak a lehetőséget, hogy 3-5 percen át szemléljék a katolikus egyház egyik leghíresebb relikviáját: mely szerint ez Jézus Krisztus halotti leple.
 
A hívők hagyományosan 25 évente csodálhatják meg a leplet. Az esemény a szervezők reményei szerint 2 milliónál több zarándokot csábít majd Torinóba. (2000-ben 2,5 milliónyian voltak kíváncsiak a lepelre.). Az  érdeklődést csak fokozza XVI. Benedek látogatása, aki május 2-án keresi fel a torinói katedrálist.
 
A torinói lepel megtekintése ingyenes, ha előzetesen regisztrálnak az érdeklődők, akik ezt online is megtehetik. S hogy  mennyi időt tölthetnek a torinói lepel előtt, az attól függ, hogy mennyien várakoznak a belépésre, a "láthatás" felső határát azonban legfeljebb 5 percben szabták meg a szervezők.
 
A lepel képét elkészítették 3 dimenzióban is >>
.
A kiállítás nyomán várhatóan újból fellángolnak majd a viták, hogy valódi-e vagy hamisítvány a lepel, amelyen egy szakállas férfiarc elmosódott lenyomata, valamint vérfoltok láthatók azokon a helyeken, amelyek egybeesnek Jézus testén a keresztre feszítés során ejtett sebekkel. Egy vatikáni kutató legújabb könyvében nem kevesebbet állít, mint hogy sikerült megfejtenie a görög, latin és arámi nyelven íródott szavakat, amelyek a lepelről készített számítógépes felvételeken tűntek elő.
 
A kételkedők szerint viszont a történész túl sokat képzelt bele a foltokba, és ragaszkodnak az 1988-as radiokarbonos kormeghatározás eredményéhez, amely szerint a lepel a XIII. vagy XIV századból származik. Megint mások úgy vélik, hogy a vizsgálat megállapításait befolyásolták a különböző szennyeződések, ezért sürgetik, hogy egy nagyobb mintából ismételjék meg a radiokarbonos kormeghatározást.
 
A Vatikán óvatosan kezeli a kérdést: nem nyilatkozik a lepel eredetiségéről, amelyet Krisztus szenvedésének jelképének nevez.
 
Egy francia kereszteslovag tesz először említést 1203-ban a lepelről, amelyet Konstantinápolyban, a császári palotában látott, ám az első írásos feljegyzés 1354-ből származik. A relikvia 1983-ban került a Vatikán birtokába II. Umberto volt olasz király halála után, aki a pápára hagyományozta a leplet.


 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Egy válasz

  1. barta zsuzsanna

    A TORINOI LEPEL JÉZUS ISTENÜNK KÉPE SZÉPSÉGE TÖKÉLETESSÉGE EGYSÉGE HARMONIÁJA…..LÁTHATÓ ÉRTHETŐ VALÓS IGAZ KÉP….ISMERETET TUDÁST ÉLETET SZERETETET AD…..A TUDÁS A MÜKÖDÉS KÉPE….MA A TUDOMÁNY A TECHNIKA ÁLTAL LÁTJUK TELJES KÉPÉT…..A LEPEL LÉTREJÖTTE A FÉNYKÉPEZŐ MÜKÖDÉSE A SZEMÜK FELÉPITÉSE EGY ÉS UGYAN AZ VAGYIS MÜKÖDIK LÁT LÁTTAT TUD TUDAT MINT JÉZUS…..IGY MÜKÖDIK MINDEN EGYMÁST ÉPITVE HATVA ALKOTVA ÉLTETVE…..ÉLET EZ AMI ÉLET MINDENKINEK…..AZ ÉLET MINDENKIÉ….A MINDENSÉG EGYÜTT KÉPES ÉLNI….EGY FÖLDÖN ÉLÜNK…..AZ ÉLET ISTEN….ISTEN A SZERETET….A SZERETET MINDIG ÉLET…..AZ ÉLET ÉLHETŐ ÉLTETŐ LEGYEN MINDENKINEK…..JÉZUS EZT MUTATTA LÁTATTA ÉLTE …..JÉZUS SZERET ….A SOK VALLÁS HAMIS ISTEN KÉPE NEM PÉLDA…..PÉLDA CSAK JÉZUS AKIT KÖVETNI KELL…..A SOK POLITIKA NEM KÖVETHETŐ CSAK JÉZUS AKI AZ EMBERT ÉLTETTE SZERETTE….A SOK ÜZLETI VARIÁCIÓ CSAK ÁRT KÖRNYEZET SZENNYEZŐ ÉS KILÁTÁSTALAN….ÉLET CSAKUGY VAN HA ÉLÜNK HA TUDUNK HA SZERETÜNK….TEHÁT VAN TEENDŐ BOLYGÓNKÉRT ÉLETÉRT ÉLŐLÉNYEKÉRT A SZERETETÉRT….NÖVÉNYI ÉTRENDEL SZENNY NÉLKÜL ÁRTÓ ÉLET NÉLKÜL

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.