Register
A password will be e-mailed to you.

Az MSZP visszautasítja a megyés püspök Fidesz melletti kampányát! Az MSZP a leghatározottabban visszautasítja, hogy Kiss-Rigó László megyés püspök Hódmezővásárhelyen egy kampánygyűlésen a Fidesz mellett, illetve az MSZP ellen kampányolt; a szocialisták bocsánatkérést várnak a püspöktől és a legnagyobb ellenzéki párttól is.

Nyakó István, az MSZP szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt  mondta: véleménye szerint vannak baloldali hívek is, akik hisznek  Jézus Krisztusban, de nem hisznek Orbán Viktorban. "Senki ne merje politikai hátsó szándékkal lelki zsarolásnak  kitenni azokat a baloldali szavazókat, akik nem a Fideszre szavaznak – jelentette ki a szóvivő ebben az érthetetlen kirohanásban. Nyakó István szerint ez elfogadhatatlan a mai magyar demokráciában. Azt azonban nem fejtette ki, pontosan milyen szavakra alapozta a "lelki zsarolás" vádját.
.
<< Nyakó István szóvivő

A lelki zsarolás a baloldal műfaja, emlékezzünk csak a felejthetetlen kampányra, melyben sikerült az erdélyi magyarságtól elidegeníteni az anyaországbelieket, és elérni, hogy emezek kiközösítsék amazokat. A püspök részéről viszont nem esett szó kiközösítésről, sőt ez nem sűrű gyakorlat az egyházban, és mivel a politizálás miatt nem emel(hetet)t kifogást Nyakó, így átgondolatlan támadásában önmagával került ellentmondásba.
.
Amikor azt mondja egy püspök, hogy csak és kizárólag a Fidesz az, amelynek értékei közel állnak az egyház tanításaihoz, az MSZP pedig ettől távol áll, akkor igenis politizál – tette hozzá Nyakó István.

Kiss-Rigó László véleménye viszont az, hogy bármely szervezet kifejtheti, mely  párt vall hozzá hasonló értékeket
.

"Bármely  szervezetnek, így az egyháznak is joga van ahhoz, hogy kifejtse, melyik formáció vagy párt vall az övéhez hasonló értékeket "– mondta  a szeged-csanádi megyéspüspök az MTI-nek Nyakó István MSZP szóvivő hétfői szavaira reagálva.
.
A szocialista politikus sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a szocialisták bocsánatkérést várnak a püspöktől és a legnagyobb ellenzéki párttól is.
.
Kiss-Rigó László kifejtette, ahogy Hódmezővásárhelyen is  elmondta, örülne, ha a magyar politikai életben több olyan formáció  lenne, amely hitelesen tudja képviselni a keresztény egyház által  vallott "józan és ésszerű értékeket". Tény azonban, hogy jelenleg csak egy ilyen párt van – tette hozzá.
 
Az igazi baloldali értékek, mint a szolidaritás, a szociális gondoskodás, a társadalmi igazságosság keresztény értékek is –  jelentette ki a püspök -, hozzátéve, ahogy a liberális értékek, mint a szabadság, a tolerancia és az emberi méltóság is fontosak a keresztény egyháznak.
 
>> Dr Kiss-Rigó László püspök
.
Arra a kérdésre, hogy miért ne politizálhatnának a papok,
Nyakó István azt válaszolta: támogatják, hogy minden magyar  felekezet, egyház hozzászóljon a közügyekhez, azt azonban  visszautasítják, ha e szervezetek képviselői kiközösítéssel (?) sújtják azokat, akik az MSZP tagjaként hitet tesznek a baloldali értékek mellett. Amikor azt mondja egy püspök, hogy csak és kizárólag a Fidesz az, amelynek értékei közel állnak az egyház tanításaihoz, az MSZP pedig ettől távol áll, akkor igenis politizál – tette hozzá a szocialista párt szóvivője.
.
De csak nem értjük. Egy katolikus pap polgárjogi helyzetében magyar állampolgár, akinek jár a véleményszabadság, a szólásszabadság,  és bizony még kampányolhat is, ha politikai, vagyis közügyi célok éltetik. És éppen egy pap számára ne lennének fontosak a köz ügyei, amikor egész életét odaszenteli mások szolgálatára? Vagy a katolikus papoktól is el kellene venni a magyar állampolgárságot, miként az erdélyi magyarokkal tették, csakhogy megnyerhessék a választásokat?

Megemlíthetjük Padre Pió esetét is, aki – mint stigmatizált és szenttéavatott katolikus pap, Jézus nagy barátja, nem tudta nem a szívén viselni az olasz nép sorsát, és a választások idején nemcsak imáiban, hanem szóban is komoly kampányt folytatott az akkori szocialista kormány ellenében…

Mi úgy gondoljuk, Nyakó Istvánnak kellene bocsánatot kérnie.

Itt olvashatod el Kiss Rigó László püspök Úr hivatalos közleményét

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

29 hozzászólás

  1. Mariann

    En megszulettem es megfogok halni! E szerint kell elni, s Enis hiszek
    Jezus Urunkban, mert meg „nem csalodtam” a tanitasait illetoen.

    Most nagyon sokat csalodtak az Emberek, de ez a csalodas annak
    koszonheto, hogy nagyon hidtek, az uj vezetosegben, s itt ma mar szinte mindennep valtoznak a rendeletek, nem megkonnyitve a lakossag helyzetet, hanem egyre kilatastalanabb minden es nehezebb.

    Nagyon sok ember csendben turi es bizik turelmesen es a templomban talatja meg a lelkinyugodalmat.
    En sosem politizaltam, de nem ertem, miert kellene Nekem Orban Viktort vagy Nyako Urat jobban tisztelnem, vagy biznom Bennuk, mint aIstenben, vagy Jezusban!
    Ez Nekem kicsit magas! 4 gyermeket neveltem es nagyon sokat dolgoztam, hogy feltudjam Oket nevelni, es Senki sem segitett, foleg nem a kormany.
    Isten volt es Jezus Aki ebben segitett es kaptam Toluk szeretett, turelmet, megtanultam tiszteletben elni es erot meritettem lelkileg, az
    ima altal.
    A Puspok Ur elvallalta a kuldeteset es ezt vegzi, ez a feladata, es a lelki segitseget megkapjak a hivok.

    A kormanyzok is elvalaltak a vezetest es igertek es igernek, es csak
    korbe kell nezni, hogy mennyire elegedettek az emberek, talan azert
    mert megkaptak azt, amit Nekik igertek?
    A Jo Isten segitse meg azt a sok artatlan embert, Aki a napi falatokert
    is kuzd, es csak azt a hireket hallja mindennap, hogy ki hany milliot sikkasztott.
    A Puspok Ur ezeknek az embereknek a szoszoloja es a Tisztelet jar Neki!

    Válasz
  2. Hedvig

    Méghogy lelki zsarolás! Ez hülye:

    1. A püspök úr mint magánember mondta el a magáncéleményét

    2. Ő maga(!!!) kifejti, hogy ő az emberek pásztora, nem hülye birkáké, akik képtelenek a gondolkodásra (tudom, Nyakó nem fogja megérteni, neki a vallás a hülyék, akaratgyengék stb.. menedéke). „Sokan úgy hiszik, hogy a hívek vak birkaként követik pásztoraikat. Ez ma már nincs így.” – nyilatkozza a püspök úr, és senkit nem bátorít arra, hogy kövessék, csak hogy szerinte és neki ez a legjobb.

    Ennél gázabb már csak a Népszabadság cikke volt Aczél tollából (aki igazán megtanulhatna magyarul, ha már publicistának tartja magát, vagy elvégezve az általános iskolát, talán érvelni is), illetve a püspök úr Iványi Gáborral folytatott beszélgetése, amit a vak is látja, hogy vitaként próbáltak beállítani, azon egyszerű séma szerint, hogy katolikus=Fidesz, kisegyház=SZDSZ (vagy hasonló liberális párt). A gáz az volt, hogy mindkét fél a legtöbb kérdésben egyet értett, és leginkább a riporten hülye kérdéseit próbálták kijavítani :):):)

    Válasz
  3. Mariann

    Lelki zsarolas? En mar nem vagyok fiatal, es hitben szeretetben neveltem fel a gyermekeimet, mert Isten es az akkori rendszer is segitett ebben.
    Most csak halat tudok adni Istennek, hogy a gyermekeim felnottek, de itt ez a sok ember, Aki dolgozik es ado-ado-ado! S mi marad?
    A szocializmusban titokban jartunk templomba, s megtanultam otthon imadkozni, de volt Aki a rendszerben hit es elhagyta a hitet a vallast es mire vezetett, itt a gyumolcse. Hol a szeretet a tisztelet a megbecsules az egymas iranti tisztelet-szeretet?
    Televiziot nem nezek, mert csak azt hallgatni, hogy ki mennyit sikkasztott, lopott, s kozben az undorito filmek, amik szinten csak a ver,
    a puskak, a gyilkossagrol szol. Az ujsag ugyanaz. Mindenfele csod!
    Az emberek rettegnek es szenvednek es a gyermekek mit latnak, mit
    fognak megtapasztalni egy ilyen vilagban, ezzel ki foglalkozik!
    Igen szerintem az egyhaznak lepnie kell is Isten legyen Veluk!

    Válasz
  4. Mariann

    Miert ne szolalhatna meg egy puspok, akar csak egy sima pap is, elvegre O is egy vezeto es az embereket kepviseli, O a szegenyseg szoszoloja, miert ne lenne joga beleszolni a valasztasba!
    A milliomosat nem kell kepviselni, de azokat az embereket, Akik a napi
    megelest sem tudjak biztositani, nem tudjak a csaladjukat ellatni, azok
    igen a templomba jarnak es ott alazatosan es verzo szivvel imadkoznak is varjak a csodat!
    A puspok Ur es a Papok ezeknek az embereknek a kepviseloje es ha nem tevedek, eleg sokan vannak ezek az emberek!
    Az Isten aldasa kiserje minden leptuket es gondolataikat, es a Jo Isten adjon erot ennek a sok szegeny embernek, Akik ugy fekszenek le, hogy nem tudjak mit tesznek masnap a gyermekeik ele ebednek, s jon a szamlas, s nem tudjak mibol fizetik ki stb.!
    Igen a Puspok Urnak megkell szolalni, mert az emberek neveben szolal meg, es nem hiszem, hogy bocsanatot kellene kernie.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.