Register
A password will be e-mailed to you.

Balassagyarmaton a Szent Mihály kápolnát 1857-ben királyi rendeletre szentelték fel, és 1949-ig működött, de nem maradt fenn semmilyen irat az épületről. A program vezetőjével, Koza József plébános úrral beszélgettünk.

Honnan kapta a kápolna a nevét?

A büntetés végrehajtással összefogtunk, és elítéltek vettek részt a freskók festésében. A 10 méter magasságú kápolnában 350 négyzetméteres felületen  nyolc stilizált ablakban jelenítették meg a bibliai jeleneteket. Mi választottuk a kápolnának a Szent Mihály nevet, mert Szent Mihály angyal harca a  gonosszal jó motívum itt.
.
< A harcos és nagyhatalmú Szent Mihály arkangyal legyőzi a Gonoszt
.
Rajzpályázatot hirdettünk Vác, Márianosztra és Balassagyarmat  büntető intézeteiben, a 36 beérkezett pályaműből választotta ki a bizottság azokat a témaköröket, amelyek Lencsés Zsolt művészi átvitelében  felkerültek a falakra. Ott van Szent Mihály harca a gonosszal, a  gyógyító Jézus, a tékozló fiú, a római százados, az irgalmas  szamaritánus, a jó pásztor, a jobb lator, és Zákheus, a fővámszedő,  aki felosztotta vagyonát a szegények között, amikor találkozott  Jézussal.
 
Zákheus néven van egy sikeresen futó, a helyreállító  igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó program a balassagyarmati intézetben. Az ő történetén keresztül ébresztjük rá az elítélteket,  hogy ha elkövetnek egy bűncselekményt, annak milyen hatása van  rájuk, a családjukra, szűkebb-tágabb környezetükre, illetve a  sértettre, és a sértett családjára. A 13. foglalkozás végére tényleg  lehet változást érezni az elítélteken, mert a felelősséget
ők jellemzően azonnal elhárítják, és nem alakul ki bennük bűntudat.
 
Voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, hogy le kell állni a  kápolna munkáival, mert elfogyott a pénz.
 
És mikor történnének csodák, ha nem  egy kápolna felújításakor? Mindig jött valami, csodának nevezhető történet. Meghívtuk a  gyulai keresztény futballválogatottat és a papi válogatottat, amelynek Kis-Rigó László püspök úr a kapusa. A meccs után szentmisét  tartott, és megkérdezte, van-e szükségünk segítségre. Akkor  egymillió forintunk hiányzott, amit a következő héten meg is kaptunk  a püspök úrtól, így tovább tudtunk lépni. Ugyanígy voltunk a  burkolatnál. 90 százalékos elkészültségben voltak a falak, és nagyon  nem illett oda az eredeti, mozaiklapos kőpadló, de nem volt pénzünk,  hogy kicseréljünk, azon gondolkodtunk, szőnyeget tegyünk rá, vagy  lefessük. Beer Miklós püspök úr ajánlotta fel, hogy természetesen ők  is hozzájárulnak a felújításhoz, és a váci egyházmegyétől is kaptunk  anyagi támogatást. Balassagyarmat polgármestere is segített, így  tudtuk befejezni a kápolnát.
 
A program március végén zárul , addig még elkészítjük a könyvtári  polcokat, mert kápolnaként és könyvtárként is funkcionál majd a tér.  Véglegesítjük a világítást, kiépítjük a hangosítást, apró  finomítások vannak még hátra.
 
Az elítélteknek hiányzik, hogy ez a szakasz  lezárult?
.
Így van. Nagyon megszokták, hogy ott töltötték a  mindennapjaikat, és értékteremtő, alkotó munkát végeztek.  A programban részt vevők elméleti és gyakorlati képzést  is kaptak, megtanulták a Magyarországon még ismeretlen, Lencsés Zsolt  által Olaszországban megtanult antikmeszes eljárást is.
.
Hasznát  vehetik majd mindennek szabadulásuk után?
.
Abban bízom, hogy ami itt elindult, az most már nem marad  balassagyarmati szinten. Nagyon fontos, hogy hogyan újítják fel a  műemlék épületeket. Ennek hatására megalakult a szakképző  intézmények vezetőiből álló Igazgatók Tanácsa, hogy beépítsék a  szobafestő, mázoló tanulók képzésébe a fal lélegzését biztosító  antikmeszes, díszítő festési eljárást. Ha ezt elfogadja a műemléki  szakma is, akkor ezekre az emberekre szükség lesz. Ha a börtönben  elsajátított technikából csak három-négy elítélt kint meg tud élni,  akkor már nem volt hiábavaló ez a tevékenység.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.