Register
A password will be e-mailed to you.

A kegyelem és a megbocsátás, a megújulás és a tanúságtétel különleges ideje – így határozza meg a pápa a 2010-es compostelai szent évet. December 31-én a Santiago de Compostela-i székesegyház szent kapujának megnyitásával kezdődött meg a jubileumi év.

Julian Barrio compostelai érseknek küldött üzenetében a Szentatya nagy hangsúlyt fektet az idősebb Jakab apostol sírjához irányuló évszázadok óta tartó zarándoklat lelki gazdagságára. A híres santiagói "El camino" (út) felhívja Európa figyelmét saját keresztény gyökereire.

Krisztussal találkozva a híveknek lehetőséget jelent ez az év arra, hogy elgondolkodjanak az életszentségre szóló hivatásukról. Járja át őket Isten Szava, amely megvilágosít és felhívást intéz hozzánk – hangsúlyozza XVI. Benedek. Ez a jubileumi év alkalom arra is, hogy aki nem hisz, megkapja a hit kegyelmét Attól, aki minden embert megvilágosít, hogy végre életük legyen. A Santiagói Út a lelki buzgóság, a bűnbánat, a vendéglátás, a művészet és a kultúra számos megnyilatkozása, amelyek az Öreg Kontinens spirituális gyökereiről szólnak nekünk. A Jakab-év témája: „A fény felé zarándokolva”. Az érsek pásztorlevelének címe pedig: A hit zarándokai és a Feltámadt Krisztus tanúságtevői. Ezek felhívást intéznek a mai emberhez az evangelizálásra, emlékeztetve az egyház és a keresztények alapvetően zarándokló jellegére ebben a világban.

A képen: A zarándoklat végcélja: a Santiago de Compostela-i Szent Jakab templom

A compostelai zarándokúton új távlatok nyílnak meg, amelyek elgondolkodtatnak bennünket létünk aggodalmairól és arról a végtelenségről, amelyet az ember önmagában és saját magán kívül találhat – folytatódik a pápa üzenete. Hangsúlyozza az Evangéliumról való tanúságtétel fontosságát a zarándokok számára. Buzgón imádkozzanak az Úrhoz: kísérje el a zarándokokat, hogy életük legyen, és bőségben legyen. Ez az igazi cél, a kegyelem, amelyet a compostelai zarándokút fizikai megtétele önmagában nem tud elérni. A kegyelem készteti a zarándokot, hogy megtérjen és Krisztus tanúságtevőjévé váljon, aki üdvösségünk reménye. Ezért emeli kiXVI. Benedek a zarándoklat lelki jellegét, még ha egyes esetekben mellőzni is igyekeznek azt.

A Papság-évében a pápa megemlékezik a papokról is, akik nagylelkűen várják a zarándokokat Szent Jakab-sírjánál kiszolgáltatva a bűnbánat szentségét és az Eucharisztiát. Hiszen a bűnbocsánat és a Krisztussal való találkozás a legértékesebb a compostelai szentévben. XVI. Benedek végül lelki közelségéről biztosítja a Santiagóba zarándokló híveket. Arra hívja őket, hogy tegyék gyümölcsözővé a hit, a szeretet és a testvériség meghatározó élményeit, amelyekkel az út során találkoznak. Elsősorban lelkileg éljék meg ezt a zarándokutat és fogadják be az Úr hívását, aki mindannyiunkhoz egyenként fordul.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.