Register
A password will be e-mailed to you.

Tadeusz Dajczer: A hit fénye a harmadik évezred küszöbén – Tartalomjegyzék

< Előző rész: Az élet viharai

A próbatételeknek nem mindig az az eredménye, hogy a hit erősebbé és dinamikusabbá válik. Amennyiben védekezel a próbatételekkel együttjáró kiüresítés ellen, akkor visszafelé fogsz haladni az Istenre való ráhagyatkozás útján. Nehézségekkel szembesülve hited kezd meginogni, életedet pedig nyugtalanság, stressz, sietség – a hitben való élet ellentétei – hatják át.

< Nehéz vizsgák időszakában a belső béke megőrzése komoly próbatétel
.     
Amikor hited próbatétele idején, vagyis valamilyen veszélyes, nehéz helyzetben hagyod, hogy idegesség, nyugtalanság, stressz kerítsen hatalmába, megsebzed Jézus szeretetét. Ilyenkor saját kezedbe veszed ezeket a nehéz ügyeket, és magad akarod azokat megoldani, egyszerűen magadra számítasz, és ezzel kizárod a hitet életedből, hiszen a hit mindig Jézus erejére, és az Ő végtelen szeretetére számít. Amikor hagyod, hogy az idegesség, stressz, sietség elhatalmasodjon rajtad, olyan ez, mintha Jézust félre tolnád és így szólnál Hozzá: ,,most nem számíthatok Terád, magamnak kell kezembe vennem ezeket az ügyeket.”

Természetesen meg kell itt különböztetni az embert alkotó két szférát – a pszichofizikai és a lelki szférát. A nehézségekkel, veszéllyel szembesülve, a türelmetlenség, nyugtalanság, stressz először a pszichofizikai szférán, érzelmeiden lesznek úrrá. Amíg egy bizonyos feszültség, mely türelmetlenséget, nyugtalanságot szül – a pszichofizikai szférában marad, addig nem sebzed meg vele Jézust. De amikor engeded, hogy ez a számodra pszichikailag nehéz helyzet, és a hozzá kapcsolódó türelmetlenség, és békétlenség úrrá legyenek lelki életeden, vagyis gondolataidon és akaratodon, akkor már hűtlenségről, és a hit hiányáról beszélhetünk. Nem arról van tehát szó, hogy elhárítsuk a félelmet, türelmetlenséget, békétlenséget a pszichofizikai szférából, hiszen ez gyakran nem is lehetséges. Hanem arról, hogy magatartásodban, vagyis a lelki szférádban, mely magatartásodat irányítja és formálja, ne a pánik, hanem mindig a hitből eredő béke uralkodjon.    

> Van, aki kábítószerekhez, italhoz, cigarettázáshoz folyamodik, hogy oldja feldolgozhatatlannak érzett feszültségeit
.
Nem könnyű megőrizni magatartásunkban a békét. Tudjuk, hogy a szenteknek is gyakran meg kellett küzdeniük ilyen nehézségekkel. Szent Maximilian Kolbe-nak például gyomorfekélye volt, s ez feltételezi, hogy idegi feszültségeket élt át. Volt az életének olyan időszaka, amikor veszélyhelyzetben nyugalmat, békét kellett parancsolnia magára. Tehát meg kellett küzdenie a hitéért.

Az erősség erénye nem abban áll, hogy nem érzünk félelmet, vagy türelmetlenséget a pszichofizikai szférában, hanem, hogy ennek a félelemnek ne adjuk át magunkat, és higgyünk abban, hogy soha nem vagyunk egyedül, hogy mindig velünk van Valaki, aki szeret minket, és Akitől minden függ. Hitünk próbáinak nehéz kegyelmeit, melyek gyakran járnak szenvedéssel, azzal a tudattal kell fogadnunk, hogy Krisztus közel van, és azzal a hittel, hogy Ő az, aki győz, hogy Nagypéntek után eljön a Feltámadás Vasárnapja. Rendíthetetlenül kell hinnünk abban, hogy Ő, aki a béke, az erő, az öröm és a feltámadás, különös módon velünk van próbatételeink és szenvedéseink perceiben.

A hit dinamizmusa és az aggodalmasság, sietség, stressz kísértéseivel vívott harcunk azáltal valósul meg, ha mindig a jelen pillanatot éljük meg, és minden pillanatot megszentelünk, s úgy élünk át, mint a kegyelem pillanatát. "Add át magad teljesen az Irgalmas Gondviselésnek, azaz a Szűzanyának, és légy nyugodt.” — írja az egyik testvérnek Szent Maximilian. Úgy élj, mintha ez lenne az utolsó nap az életedben. A holnap nem biztos, a tegnap már nem rád tartozik, csak a mai nap a tiéd. Isten nem akarja, hogy hátrafelé tekintgessünk, mert ezáltal esünk leggyakrabban kísértésbe.

,,Aki kezét az eke szarvára teszi és hátra tekint, nem alkalmas az Isten országára” (Lk 9,62). Isten nem akarja azt sem, hogy aggodalmaskodj a jövő felől. ,,… Elég a napnak a maga baja” (Mt 6,34). Amikor a múlt, vagy a jövő felé tekintgetsz, nem a jelennek élsz, elmulasztod a jelen pillanat kegyelmét, mellyel Jézus meg szeretne ajándékozni.

Elképzelhetjük ezt a következő fiktív képsort, mint egy példázatként: Egy kis vasútállomáson állsz, ahol egymás után érnek eléd egy kis vonat vagonjai, melyekbe a körülötted lévô dobozokat kell bepakolnod. Előfordulhat, hogy tekinteteddel azokat a vagonokat kezded figyelni, melyek már elhaladtak előtted, és megrémülve veszed tudomásul, hogy sokba nem pakoltál be. Majd hátra tekintve észreveszed, milyen sok vagon van még hátra, melyeket még meg kell pakolnod, s ettől szintén elfog a félelem. Ez alatt az idő alatt azonban ismét megpakolatlanul haladt el egy kis vagon előtted.

A jövőt, vagy a múltat érintő kínzó aggodalmak szintén a hit próbái. Isten azt várja tőled, hogy mindent az Ő kezébe tégy, hogy jobban odaadhasd magad Neki, és egészen Őrá bízhasd magad.

> Következő rész: A hitből eredő béke

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

24 hozzászólás

  1. Mariann

    Az Eletfonal, ami lehet hajszalvekony, s lehet ujjnyi vastagsagu.
    Amikor tulvekony az elis szakadhat, ha valaki hit nelkul el, es kicsapongo eletmodot folytat, kapzsi, es sok ember elete aran keres penzt, vagy szenvedest okoz masoknak.
    Amikor elszakad, akkor a megtestesult lelek elveszett lelekke valik, es ilyenkor lesz rajta urra a felelem, a depresszio.
    Jezus Urunk kijelentesenek Mate evangeliumaban: „Mi haszna van az embernek, ha az egesz vilagot megszerzi is, de a lelke karat vallja!”
    ez az ertelme.
    Ezert mondja Jezus Urunk, hogy az, ami kijon a szajbol, sokkal fontosabb, mint az, ami bemegy.
    Nagyon fontos, hogy a lelek oszinte bunbanattal jobb emberre valljon es Isteni aldast es megbocsatast nyerjen, s ujra szellemi kapcsolatba
    keruljon a Termtojevel, Istennel.
    Ekkor vastagodni fog az eletfonal, es eltunnek a felelem erzelmei es a
    depresszio sem lesz urra rajtunk.
    Megfigyelhetjuk, hogy a szenteket is igy abrazoljak, a fejukon megjeleno fenyoszlopkent, amit az imaval ertek el.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.