Register
A password will be e-mailed to you.

Tadeusz Dajczer: A hit fénye a harmadik évezred küszöbén. – Tartalomjegyzék

<< A hit dinamizmusa

     Hitünknek, a szüntelen megtérés folyamatának köszönhetően kell fejlődnie. Krisztus feltámadt, ez pedig azt jelenti, hogy nincs végleges veszteség az életünkben. Nincs végképp elpocsékolt élet, nincs olyan rossz, ami végleges lenne. Erről szól a régi felajánlási liturgia: "Istenem, Te, aki az emberi természetet csodálatosan megalkottad, még csodálatosabban megjavítottad." Isten nem engedné meg a rosszat, ha nem lenne képes abból is jót kovácsolni. Bűnünk "szerencsés vétekké" válhat, amiről a nagyszombati liturgia is
beszél. Isten képes minden bűnünket felix culpa-vá — "szerencsés vétekké" — változtatni, amely a hit fényében arra fog emlékeztetni és azt mutatja meg számunkra, mennyire szeret minket Ő, aki értünk meghalt és feltámadott. Nem minden bűn válik "szerencsés vétek"-ké. Időnként az elbukás után nem térsz vissza rögtön Istenhez, vagy még jobban megkeményíted szívedet és nem engesztelődsz ki szívedben — ekkor valódi tragédia történik. Isten ebben a helyzetben nem tud megbocsátani neked.
     Minden hűtlenségednek "szerencsés vétek"-ké kell alakulnia, de ennek feltétele; a szív bűnbánata, s vágy a megbocsátásra. Ezért, amikor Isten segíteni akar neked, s keménységedet fel akarja puhítani, mindig elsőként közeledik hozzád, hogy felébressze benned a megbocsátás iránti vágyat.


    
Isten elfelejtkezve átélt sebeiről, különféle módon, folyton megnyitja az emberek felé a Szívét. Gyakran kinyilatkoztatja magát, s szól hozzánk a szenteken keresztül — a szó és a szentségek, elsősorban a kiengesztelődés szentségének közvetítői által –, akiket eláraszt Isteni szeretetével. Huvelin atya — Karol de Foucauld gyóntatója, aki őt a megtérés útjára vezette — elmondja, hogy másokkal találkozva, Isten rendkívüli forró vággyal töltötte el a szívét, hogy ezeket az embereket feloldozásban részesítse. Ebben a vágyban, melyben Isten Huvelin atyát részesítette, kifejeződik Isten folytonos és kielégítetlen vágya, hogy megbocsásson nekünk. Ezért kell harcolnod szomorúságoddal. Ha eltávolodtál Istentől — függetlenül attól, milyen mértékben történt ez –, mindig visszatérhetsz Hozzá.

Minden egyes bukásod után emlékezz arra, hogy Ő vár rád és amikor visszatérsz, s kéred az Ő bocsánatát, örömet okozol Neki, mert lehetővé teszed, hogy megbocsátása által szerethessen téged.
     Minden hűtlenséged, vagy bűnöd ,,szerencsés vétek”-ké válik, ha elősegíti, hogy általa mélyebben megismerd Isten irgalmas szeretetét. Ha bűneid alázatosabbá és bízóbbá alakítanak téged, ha egyre kevésbé önmagadban és egyre inkább Istenben bízóvá tesznek, akkor azok "szerencsés vétek"-ké válnak. Ekkor — ezek megbocsátása után –, lelkileg növekedni fogsz.
    
A bűneid ,,szerencsés vétek”-ké válnak — ha szereteted felélénkíted a Jézusnak okozott fájdalom tudatosítása által –, ha elmélyül a vágyad, hogy egyedül érte dobogjon a szíved, úgy, ahogy az Ő megsebzett szíve is egyedül érted dobog.

>> folytatás: A rossz következményei
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

12 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.