RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Tadeusz Dajczer: A hit fénye a harmadik évezred küszöbén. – Tartalomjegyzék

<< A hit dinamizmusa

     Hitünknek, a szüntelen megtérés folyamatának köszönhetően kell fejlődnie. Krisztus feltámadt, ez pedig azt jelenti, hogy nincs végleges veszteség az életünkben. Nincs végképp elpocsékolt élet, nincs olyan rossz, ami végleges lenne. Erről szól a régi felajánlási liturgia: "Istenem, Te, aki az emberi természetet csodálatosan megalkottad, még csodálatosabban megjavítottad." Isten nem engedné meg a rosszat, ha nem lenne képes abból is jót kovácsolni. Bűnünk "szerencsés vétekké" válhat, amiről a nagyszombati liturgia is
beszél. Isten képes minden bűnünket felix culpa-vá — "szerencsés vétekké" — változtatni, amely a hit fényében arra fog emlékeztetni és azt mutatja meg számunkra, mennyire szeret minket Ő, aki értünk meghalt és feltámadott. Nem minden bűn válik "szerencsés vétek"-ké. Időnként az elbukás után nem térsz vissza rögtön Istenhez, vagy még jobban megkeményíted szívedet és nem engesztelődsz ki szívedben — ekkor valódi tragédia történik. Isten ebben a helyzetben nem tud megbocsátani neked.
     Minden hűtlenségednek "szerencsés vétek"-ké kell alakulnia, de ennek feltétele; a szív bűnbánata, s vágy a megbocsátásra. Ezért, amikor Isten segíteni akar neked, s keménységedet fel akarja puhítani, mindig elsőként közeledik hozzád, hogy felébressze benned a megbocsátás iránti vágyat.


    
Isten elfelejtkezve átélt sebeiről, különféle módon, folyton megnyitja az emberek felé a Szívét. Gyakran kinyilatkoztatja magát, s szól hozzánk a szenteken keresztül — a szó és a szentségek, elsősorban a kiengesztelődés szentségének közvetítői által –, akiket eláraszt Isteni szeretetével. Huvelin atya — Karol de Foucauld gyóntatója, aki őt a megtérés útjára vezette — elmondja, hogy másokkal találkozva, Isten rendkívüli forró vággyal töltötte el a szívét, hogy ezeket az embereket feloldozásban részesítse. Ebben a vágyban, melyben Isten Huvelin atyát részesítette, kifejeződik Isten folytonos és kielégítetlen vágya, hogy megbocsásson nekünk. Ezért kell harcolnod szomorúságoddal. Ha eltávolodtál Istentől — függetlenül attól, milyen mértékben történt ez –, mindig visszatérhetsz Hozzá.

Minden egyes bukásod után emlékezz arra, hogy Ő vár rád és amikor visszatérsz, s kéred az Ő bocsánatát, örömet okozol Neki, mert lehetővé teszed, hogy megbocsátása által szerethessen téged.
     Minden hűtlenséged, vagy bűnöd ,,szerencsés vétek”-ké válik, ha elősegíti, hogy általa mélyebben megismerd Isten irgalmas szeretetét. Ha bűneid alázatosabbá és bízóbbá alakítanak téged, ha egyre kevésbé önmagadban és egyre inkább Istenben bízóvá tesznek, akkor azok "szerencsés vétek"-ké válnak. Ekkor — ezek megbocsátása után –, lelkileg növekedni fogsz.
    
A bűneid ,,szerencsés vétek”-ké válnak — ha szereteted felélénkíted a Jézusnak okozott fájdalom tudatosítása által –, ha elmélyül a vágyad, hogy egyedül érte dobogjon a szíved, úgy, ahogy az Ő megsebzett szíve is egyedül érted dobog.

>> folytatás: A rossz következményei
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

12 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.