Register
A password will be e-mailed to you.

Rafael Arnáiz Barón /szerzetesi nevén Mária Rafael testvér/ 1911. április 9-én született Burgos-ban, Észak-közép-Spanyolországban. Egy rendezett, mélyen keresztény és katolikus családban ő volt az első a négy fiú között. Iskoláit a jezsuita atyáknál végezte. Már serdülőkorában világossá vált, hogy Rafaelnek különleges emberi, szellemi, művészeti és értelmi adottságai vannak. Ezek a tulajdonságok rendkívül kiegyensúlyozottak voltak jelen benne, és ő nyitott, pozitív, vidám hozzáállással közelítette meg a világban a személyeket és a dolgokat, mindig kicsattanó jókedv, tisztelet és alázat jellemezte.
.
A Krisztus iránti mélyebb elkötelezettsége 1930-ben kezdődött, rögtön azután, hogy leérettségizett. Érettségijére azt kapta ajándékba, hogy a nyári szünetet Leopoldo bácsinál, és María nagynénjénél, a Maqueda-i hercegnél és a hercegnőnél tölthette, az Avila közelében lévő rezidenciájukon. Itt kezdődött el a gyümölcsöző lelki barátság az unokaöccs és a nagybácsi és nagynéni között. Az ő bátorításukra lépett Rafael először kapcsolatba a San Isidoro de Dueñas trappista kolostorral. 1930 szeptembere volt. Mély benyomást tett rá a kolostor csendes szépsége és magávalragadta a Kompletóriumon énekelt Salve Regina gyönyörű dallama. Három évvel később, miután végzett építészeti tanulmányaival, belépett, és jelölt-, majd novícius lett, és megerősödött a meggyőződése, hogy ez az ő igazi hivatása. Semmit nem vitt magával, csak a "szívét, mely telve volt örömmel és Isten szeretetével."

Ettől a pillanattól kezdve, Rafael lelke "hatalmas sebességre kapcsol", mert már csak négy évig fog élni. A cukorbetegség egy igen agressziv típusa támadja meg a szervezetét, ami 4 hónappal azután derült ki, hogy belépett a rendbe. A szomorú, zavart újonc kénytelen pihenőidőre hazamenni néhány hónapra, majd visszatérni a kolostorba, és ezt az utazást még három egymást követő alkalommal megismétli 1935 és 1937 között, míg ki nem tör a spanyol polgárháború. Rafaelt ekkor behívják a Nemzeti Hadseregbe, de aktív szolgálatra alkalmatlannak minősítették. Utoljára megy vissza a kolostorba, ahol igen marginális pozícióba kerül, elfoglalja az utolsó helyet a közösségben, de az Isteni Gondviselés arra használja fel ezt, hogy megmutassa Rafael hatalmas hivatásbeli elkötelezettségét és azt a nagylelkűséget, mellyel odaajándékozta önmagát. 27 éves korában, 1938. április 26-án hunyt el, a kolostor gyengélkedőjében.

Annak ellenére, hogy csak igen rövidtávon szerezhetett szerzetesi tapasztalatokat, mégis meglepően tiszta és intenzív módon testesítette meg Rafael a ciszterci kegyelmet. A mindentől elszakadás misztériumát.  Hagyja, hogy Isten vezesse az elejétől a végéig, számos zavaró ellentmondás és zűrzavar – betegség, háború, a fogadalom kimondásának képtelensége, abnormális rendi viszonyok – ellenére, míg végül teljesen lemond saját magáról, a saját akaratáról, jó, mégis korlátozott emberi ideáiról. A megaláztatás rövid élete állandó társa, míglen el nem kezdi élni a fogadalmak igazi életét, ami már a halál túloldalán található. Rafael az ő Istenét, Krisztusát, nem elmélkedések során ismeri fel, hanem Társaként – az abszolút Szeretet transzcendentálisan megélt tapasztalatából. Egyetlen vágya az volt, hogy a szeretetért éljen: Jézus szeretetéért, Mária szeretetéért, a Kereszt szeretetéért, és Trappista Rend szeretetéért. Személyes lelkiségének ez a kiemelkedő jellemzője. Ő "egy őrült trappista, akit megőrjített Isten szeretete… Egyedül Isten!"

Az Egyház az ifjúság példaképéül állította Rafael-t, amikor 1992-ben II János Pál pápa boldoggá, majd 2009-ben XVI.Benedek pápa szentté avatta.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.