Register
A password will be e-mailed to you.


.

Pedro Almodóvar március 16-án új filmet mutatott be: A "Broken Embraces"-t. .
"Ez a film a mozi iránti szerelmi vallomásom."
.
A világ minden tájáról érkeztek újságírók Madridba, ahol egy nagy spanyol filmfesztivál keretében mutatták be a fantasztikus nemzetközi karriert befutó rendező, Pedro Almodovar új, 2009-es moziját: "A megtört ölelések" című filmet (eredeti címe: Los abrazos rotos). Ez alkalomból a rendező – szokása szerint – ismét megcsillogtatta kiváló beszélőkéjét, mondanivalója most is, mint mindig, egyszerre érzelmes, intelligens és merész. Több interjút is adott a helyszínen, ezek egyikét olvashatjátok a Metropolitában.

Mit remél az új filmtől?
.
Pedro Almodóvar: Hogy sok ember elmegy megnézni, és hogy nem fognak csalódni benne, hanem megértik és egyúttal jól szórakoznak. Remélem, hogy a film képes hűen átadni mindazokat az érzéseket, amiket mi is éreztünk az elkészítése alatt, ami áthatja a szereplőket és a forgatókönyvet. Amikor az ember megálmodik egy filmet, reméli, hogy megérinti vele a nézőket, visszhangra lel majd bennük. Bízom a közönségben, de ez mindig misztérium, amire csak a premierek után derül fény.
.

.
.
Ebben az új moziban meglehetősen sok utalás található korábbi műveire. Érzelmi körforgásról, visszatérésről van szó, vagy – mint az életben, úgy a karrierben is – a haladás érdekében néha vissza kell nyúlni a gyökerekhez?
.
.
PA: A filmjeim a vagyonom, az örökségem, a szó minden értelmében: gazdaságilag, lelkileg és művészileg. Az életem részei, és velem vannak, amikor nekifogok az írásnak. Közismert, hogy elsősorban a NŐK világát boncolgatom, a nőkét az idegösszeomlás szélén. "A megtört ölelések" alakjai is ilyenek, és úgy döntöttem, hogy ennek a filmnek a hangulata mégsem dráma lesz, hanem komédia, hogy még jobban kihangsúlyozza a színészek által megélt és életre keltett megoldatlan problémákat, a valóság tragédiáit.
.

.
.
Emiatt történt, hogy a "Beszélj hozzá!" /Habla con ella/ című filmbe beillesztettem egy teljesen eredeti kisfilmet, az "El amante menguante"-t, – itt viszont egészen magamat akartam adni, teljes szabadságban. Mégsem önéletrajzi műről van szó, nekem elég használni egy kis közeget, aminek a történéseit kedvemre manipulálhatom, anélkül, hogy engedélyt kellene kérnem bárkitől is. "A megtört ölelések" egy nagyon romantikus film, nagyon intenzív szerelmi szálakkal, melyek a négy főszereplő között gubancolódnak. De benne van egy másik nagy szerelem is: ami köztem és a mozi között zajlik. Fel tudok sorolni más filmeket is, amiket nem én csináltam, például Rosselini: "Valahol Olaszországban" című filmjét. Ez a film is szerelmem, ezért nem meglepő, hogy ezekhez a referenciákhoz visszanyúltam.
.
"A megtört ölelések" főszereplője egy filmes, aki újra akar rendezni egy régi filmet, amivel nem volt elégedett.
.

.
.
És mi az Ön viszonya régebbi filmjeihez? Felmerült már valaha is, hogy némelyiket újrarendezné?
.
PA: Vannak pillanatok a régebbi filmjeimben, amiken lehetne javítani, de szerintem lényeges, hogy az ember a filmjeit befejezettnek tekintse. Nem, egyiket sem csinálnám meg újból, már a gondolata is neurotikussá tesz. El kell fogadnunk, amit tettünk, az megvolt, megtörtént, az eredmény olyan, amilyen, még ha néha a körülmények nem is voltak ideálisak. Az eredmény már ott van, nyugtázni kell. És különben is, mindig tisztelnünk kell azt a módot, ahogyan egy alkotó létrehozta, "megfoganta" a művét, a maga teljességében. Ez egyébként Európában nem is okoz problémát, ám az amerikai ember másképp gondolkodik, náluk a leforgatott és a megvágott anyag között óriási szakadék tátong.
.
Néhány évvel ezelőtt az egyik filmem producere 18 helyen akart változtatást. Visszautasítottam, mondván, hogy inkább égesse el az egész filmszalagot. Nem volt sima ügy, menesztettem is őt, mert a jog az én oldalamon volt, de nem kevés gondot okozott: hónapokon át mindent meg kellett tennünk, hogy semmi ne szivároghasson ki a film körülményeiről, és hogy ne beszéljenek róla. Aztán jött a forgalmazó, és elkezdte a reklámozását az eredeti verziónak – és hatalmas siker lett.
.

:.

Spanyolország "A megtört ölelések"-et is türelmetlenül várta már, ami annak is köszönhető, hogy ebben a szezonban meglehetősen középszerű filmeket vetítenek a mozik. Becsülettel összeraktam ezt a filmet. 14 hónapot szenteltem rá az életemből. A hazai szakemberek azt remélik ettől a filmtől, hogy majd fellendíti a spanyol filmkereskedelmet, és ezt én is nagyon remélem, de mindez még a jövő titka: a közönség fogadtatását egyszerűen lehetetlen kiszámolni. Ebben a pillanatban is a legmélyebb bizonytalanságban vagyok.

Hogyan érzi magát pár nappal az ősbemutató után?
PA: Ahogy ilyenkor szoktam: tervezem a hetemet. Az ilyenkor kötelező promóciók és utazások kimerítenek, és azért is imádkozom, hogy ne kapjon el a migrén. Úgy készülök fel, mint egy atléta a versenyre: vitaminokat szedek és igyekszem sokat aludni, hogy minden beszélgetésnél friss legyek. Ugyanolyan boldogságot és bizonytalanságot élek meg, mint az előző filmjeimnél: az, hogy ez már a tizenhetedik a sorban, egyáltalán nem tesz magabiztosabbá.

Az interjú 2009 márciusában készült. A filmet 2009 szeptember 28-tól vetítik a magyar mozik.

Magyar cím: A megtört ölelések
Eredeti cím: Los abrazos rotos
Spanyolország, 2009, fikció
rendező és forgatókönyvíró: Pedro Almodóvar
premier dátumok: ES 18/03/2009, DE 06/08/2009, UK 28/08/2009
színészek: Penélope Cruz, Blanca Portillo, Lluis Homar, Jose Luis Gomez, Carlos Leal, Lola Duenas, Ángela Molina, Rossy de Palma
directeur de la photo: Rodrigo Prieto
zene: Alberto Iglesias
producer: Augustín Almodóvar
forgalmazó: Warner Bros

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.