RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.


.

Pedro Almodóvar március 16-án új filmet mutatott be: A "Broken Embraces"-t. .
"Ez a film a mozi iránti szerelmi vallomásom."
.
A világ minden tájáról érkeztek újságírók Madridba, ahol egy nagy spanyol filmfesztivál keretében mutatták be a fantasztikus nemzetközi karriert befutó rendező, Pedro Almodovar új, 2009-es moziját: "A megtört ölelések" című filmet (eredeti címe: Los abrazos rotos). Ez alkalomból a rendező – szokása szerint – ismét megcsillogtatta kiváló beszélőkéjét, mondanivalója most is, mint mindig, egyszerre érzelmes, intelligens és merész. Több interjút is adott a helyszínen, ezek egyikét olvashatjátok a Metropolitában.

Mit remél az új filmtől?
.
Pedro Almodóvar: Hogy sok ember elmegy megnézni, és hogy nem fognak csalódni benne, hanem megértik és egyúttal jól szórakoznak. Remélem, hogy a film képes hűen átadni mindazokat az érzéseket, amiket mi is éreztünk az elkészítése alatt, ami áthatja a szereplőket és a forgatókönyvet. Amikor az ember megálmodik egy filmet, reméli, hogy megérinti vele a nézőket, visszhangra lel majd bennük. Bízom a közönségben, de ez mindig misztérium, amire csak a premierek után derül fény.
.

.
.
Ebben az új moziban meglehetősen sok utalás található korábbi műveire. Érzelmi körforgásról, visszatérésről van szó, vagy – mint az életben, úgy a karrierben is – a haladás érdekében néha vissza kell nyúlni a gyökerekhez?
.
.
PA: A filmjeim a vagyonom, az örökségem, a szó minden értelmében: gazdaságilag, lelkileg és művészileg. Az életem részei, és velem vannak, amikor nekifogok az írásnak. Közismert, hogy elsősorban a NŐK világát boncolgatom, a nőkét az idegösszeomlás szélén. "A megtört ölelések" alakjai is ilyenek, és úgy döntöttem, hogy ennek a filmnek a hangulata mégsem dráma lesz, hanem komédia, hogy még jobban kihangsúlyozza a színészek által megélt és életre keltett megoldatlan problémákat, a valóság tragédiáit.
.

.
.
Emiatt történt, hogy a "Beszélj hozzá!" /Habla con ella/ című filmbe beillesztettem egy teljesen eredeti kisfilmet, az "El amante menguante"-t, – itt viszont egészen magamat akartam adni, teljes szabadságban. Mégsem önéletrajzi műről van szó, nekem elég használni egy kis közeget, aminek a történéseit kedvemre manipulálhatom, anélkül, hogy engedélyt kellene kérnem bárkitől is. "A megtört ölelések" egy nagyon romantikus film, nagyon intenzív szerelmi szálakkal, melyek a négy főszereplő között gubancolódnak. De benne van egy másik nagy szerelem is: ami köztem és a mozi között zajlik. Fel tudok sorolni más filmeket is, amiket nem én csináltam, például Rosselini: "Valahol Olaszországban" című filmjét. Ez a film is szerelmem, ezért nem meglepő, hogy ezekhez a referenciákhoz visszanyúltam.
.
"A megtört ölelések" főszereplője egy filmes, aki újra akar rendezni egy régi filmet, amivel nem volt elégedett.
.

.
.
És mi az Ön viszonya régebbi filmjeihez? Felmerült már valaha is, hogy némelyiket újrarendezné?
.
PA: Vannak pillanatok a régebbi filmjeimben, amiken lehetne javítani, de szerintem lényeges, hogy az ember a filmjeit befejezettnek tekintse. Nem, egyiket sem csinálnám meg újból, már a gondolata is neurotikussá tesz. El kell fogadnunk, amit tettünk, az megvolt, megtörtént, az eredmény olyan, amilyen, még ha néha a körülmények nem is voltak ideálisak. Az eredmény már ott van, nyugtázni kell. És különben is, mindig tisztelnünk kell azt a módot, ahogyan egy alkotó létrehozta, "megfoganta" a művét, a maga teljességében. Ez egyébként Európában nem is okoz problémát, ám az amerikai ember másképp gondolkodik, náluk a leforgatott és a megvágott anyag között óriási szakadék tátong.
.
Néhány évvel ezelőtt az egyik filmem producere 18 helyen akart változtatást. Visszautasítottam, mondván, hogy inkább égesse el az egész filmszalagot. Nem volt sima ügy, menesztettem is őt, mert a jog az én oldalamon volt, de nem kevés gondot okozott: hónapokon át mindent meg kellett tennünk, hogy semmi ne szivároghasson ki a film körülményeiről, és hogy ne beszéljenek róla. Aztán jött a forgalmazó, és elkezdte a reklámozását az eredeti verziónak – és hatalmas siker lett.
.

:.

Spanyolország "A megtört ölelések"-et is türelmetlenül várta már, ami annak is köszönhető, hogy ebben a szezonban meglehetősen középszerű filmeket vetítenek a mozik. Becsülettel összeraktam ezt a filmet. 14 hónapot szenteltem rá az életemből. A hazai szakemberek azt remélik ettől a filmtől, hogy majd fellendíti a spanyol filmkereskedelmet, és ezt én is nagyon remélem, de mindez még a jövő titka: a közönség fogadtatását egyszerűen lehetetlen kiszámolni. Ebben a pillanatban is a legmélyebb bizonytalanságban vagyok.

Hogyan érzi magát pár nappal az ősbemutató után?
PA: Ahogy ilyenkor szoktam: tervezem a hetemet. Az ilyenkor kötelező promóciók és utazások kimerítenek, és azért is imádkozom, hogy ne kapjon el a migrén. Úgy készülök fel, mint egy atléta a versenyre: vitaminokat szedek és igyekszem sokat aludni, hogy minden beszélgetésnél friss legyek. Ugyanolyan boldogságot és bizonytalanságot élek meg, mint az előző filmjeimnél: az, hogy ez már a tizenhetedik a sorban, egyáltalán nem tesz magabiztosabbá.

Az interjú 2009 márciusában készült. A filmet 2009 szeptember 28-tól vetítik a magyar mozik.

Magyar cím: A megtört ölelések
Eredeti cím: Los abrazos rotos
Spanyolország, 2009, fikció
rendező és forgatókönyvíró: Pedro Almodóvar
premier dátumok: ES 18/03/2009, DE 06/08/2009, UK 28/08/2009
színészek: Penélope Cruz, Blanca Portillo, Lluis Homar, Jose Luis Gomez, Carlos Leal, Lola Duenas, Ángela Molina, Rossy de Palma
directeur de la photo: Rodrigo Prieto
zene: Alberto Iglesias
producer: Augustín Almodóvar
forgalmazó: Warner Bros

 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.