Register
A password will be e-mailed to you.

Tadeusz Dajczer: A hit fénye a harmadik évezred küszöbén. – Tartalomjegyzék

<< előző rész: Nem ismerhetjük meg Krisztust az ember nélkül

A hitért való harc, mint a megtérés folyamata, magában foglalja a kapkodás, a nyugtalanság, a stressz elleni harcot. A szomorúság, az önszeretet legfőbb megnyilvánulása, mely magának a hitnek a gyökereit, a ráhagyatkozás gyökereit vágja el. Az evilági életben megjelenő nehéz helyzetekről van szó, amikor valamit elvesznek tőlünk, vagy valamit elveszítünk, de még inkább a lelki nehézségekről, amikor elbukunk, hűtlenné válunk. A szomorúság bénítólag hat a hitünkre. Az elbukás után nem szabadna elkeserednünk, mivel ezzel még inkább megbántjuk Istent, mint magával a bűnnel. Mi több, a szentek úgy tartják, hogy a bukás után nagyobb kegyelmekre számíthatunk, mint a bukás előtt.
.    
A saját vereségünknek és sikertelenségünknek elfogadásáért vívott harcnak, életünk legapróbb eseményeit is jellemeznie kell. Szent Kolbe atya, amikor szerzetes testvéreivel sakkozott, nagyon szeretett veszíteni. Ez volt az ő ,,agere contra”-ja, elfordulása az önszeretettől, hogy teljesen az Úrhoz fordulhasson.
.    
A hit szellemében igyekezz saját tökéletlenségeidre úgy tekinteni, hogy azok ne szomorítsanak el: Krisztus olyannak fogad el téged, amilyen vagy. Odamehetsz hozzá minden tökéletlenségeddel és gyengeségeddel. Ő kijavítja azt, amit rosszul csináltál, és kiegészíti azt, ami nem tökéletes benned.

Rendkívül fontos problémával állunk itt szemben. Egyik oldalon el kell utasítanunk a rosszat, másik oldalon el kell fogadnunk magunkat. Nem szeretheted saját tökéletlenségedet, de akarhatod azoknak következményeit. Ezek csak arra szolgálnak, hogy alázatosabb, bizakodóbb és hűségesebb légy. Azon a tényen, hogy bűnt követtél el, nem kellene csodálkoznod. Az alázat szellemében inkább azon kellene csodálkoznod, ha nem esel el. Ha csodálkozol, vagy elkeseredsz a vereséged miatt, ez azt jelenti, hogy önmagadban bíztál ahelyett, hogy megengedted volna, hogy Jézus a karjain hordozzon. Hiszen ,,Egyetlen szeretetaktus, még ha nem is érezhető — hangsúlyozza a Gyermek Jézusról nevezett kis Szent Teréz –, mindent helyrehoz.” (Lettres a Céline 20. X. 1888.)

Nem csüggedünk el a hibáink miatt — írja Szent Teréz –, mert a gyermekek gyakran elesnek, de túl kicsik ahhoz, hogy nagy bajt okozzanak magunknak. (A Gyermek Jézusról és a Szent Arcról nevezett Szent Teréz utolsó beszélgetései nővérével Jézusról nevezett Ágnes anyával, 1987. 08. 06, »Novissima verba«, Karmelita Rendtartomány, Budapest)

Lisieux-i Szent Teréz nagyon szerette Jézusra bízni hibáit, hűtlenségeit. Azt mondta, hogy ily módon akarja magához vonni Jézus irgalmát, hiszen Ő nem az igazakhoz, hanem a bűnösökhöz jött. Mennyire fontos mindez nekünk, akik azon szomorkodunk, hogy folyton vétkezünk!
    
"Mit árt az nekem, drága Jézus, hogy percenként elesem — írja Szent Teréz –, hiszen akkor látom meg a saját gyengeségeimet, az pedig nagy nyereség számomra. Te pedig Jézus, így látod meg, mennyire gyenge vagyok. Tehetetlen vagyok, s ekkor hajlamos leszel arra, hogy karjaidon hordozz engem."
.
Abban a mértékben, ahogy a célhoz közeledünk — amely maga az Isten –, úgy tűnik fel előttünk, mintha ez a cél egyre inkább távolodnék. Ez normális és törvényszerű. Teréz látva eltávolodását az Istentől, egyáltalán nem keseredik el. "Ó, milyen boldog vagyok, hogy tökéletlennek látom magam és hogy annyira szükségem van a Jóisten irgalmára a halál pillanatában!"
.
Ha bűnösnek és gyengének érzed magad, akkor igazán jogod van Jézus ölelő karjaira, mivel Ő a Jó Pásztor, aki az elveszett bárányokat keresi, a gyengéket, a magatehetetleneket, akik nem tudják követni a nyájat. Engedd meg Jézusnak, hogy a karjaiba vehessen, engedd, hogy Ő szerethessen téged, s higgy az Ő szeretetében.
    
Ahhoz, hogy jogod legyen arra, hogy Ő a karjaiban tartson, alázatossá kell válnod. El kell ismerned, el kell hinned, hogy bűnös és gyenge vagy. De ugyanakkor hinned kell az Ő szeretetében, abban, hogy Ő éppen azért vesz fel téged a karjaiba, mert bűnös, gyönge és magatehetetlen vagy. A hit által születik meg benned a hála azért, hogy Ő sohasem szűnik meg szeretni téged — aki mind az evilági, mind a lelki életben bűnös, gyenge és magatehetetlen vagy.

>> következő rész: A megtérés szentsége
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.