Register
A password will be e-mailed to you.

Tadeusz Dajczer: A hit fénye a harmadik évezred küszöbén. – Tartalomjegyzék

<< előző rész: A humor "erénye" a hit szolgálatában

A humor "erénye", a világnak az abszurditás oldaláról való meglátása, olyan vallásos eljárás, melynek ördögűzô értéke lehet. Amikor a kisértések áradatával harcolsz, ostromló gondolatok hullámaival, melyek képesek elgyötörni téged, ne vedd fel a harcot a Sátánnal, mert ő erősebb nálad, de igyekezz kinevetni, semmibe venni őt. Használd ,,ördögűzésként” a vallásos humorérzéket. Ha kineveted a
Sátánt, akkor vered le a támadásait a legeredményesebben. A gúny, a kinevetés, a Sátánra mért legerősebb ütés, mert ő, aki olyan halálosan komolyan veszi magát, nagyon fél a nevetségessé válástól, ezért kénytelen elhagyni téged.
.    
A keresztényi humorérzék segíteni fog szembeszállni egy másik ellenséggel is, aki a te saját ,,én”-ed. Ez is bálvány, halálosan komoly, érinthetetlen, tökéletes. Hozzá sem szabad érni, nem szabad kigúnyolni, megsérteni, sem kritizálni. A humor a vele való harcban is vallásos módszerré válik, a hit aktusává, amikor saját énedet megpróbálod igazi megvilágításban látni. Hiszen valójában kis "semmi" vagyunk. Akkor miért képzelem magam a világ közepének, miért tekintem ügyeimet a legfontosabbnak, miért élem át annyira
sikertelenségeimet, nehézségeimet — miért kell olyan halálosan komolynak lennem? Hiszen elég lenne egy csöpp elnéző mosollyal tekinteni minderre és máris láthatóvá válna, hogy mindaz, amiért annyira aggódom, amitől félek, amivel úgy el vagyok foglalva, egyszerűen nevetséges ahhoz az egyetlen fontos valósághoz képest, ami Isten maga.

A keresztény humor olyan módszer, mely megfosztja trónjától a fent trónoló ,,én”-t. Ha észreveszed az olyan helyzetek komikusságát, amikor "én"-ed felkapaszkodik a trónra, akkor — legalábbis rövid időre –, ezek a helyzetek nevetségessé válnak és így veszélytelenek lesznek számodra. Lelepleződik hiúságod és büszkeséged, lelepleződik és nevetségessé válik minden nagyra irányuló törekvésed, de minden félelmet keltő fenyegetettség is. Innen ered, hogy a humor erényének, a pszichikai egyensúly megőrzése szempontjából is fontos szerepe van.
.
>> következő rész: Por és hamu

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

24 hozzászólás

  1. fanni.22

    Eszter :)

    Nekem ugyan mindegy, de a gyerekeimnek már nem biztos, és a meghalás az a legkönnyebb része a dolognak.

    Válasz
  2. Eszter

    Jaj,mar!
    Isten mindennek az ura,es ha meghalsz es a mennybe kerülsz,nem jobb az örök boldogsagban?:=)

    Válasz
  3. fanni.22

    Ez szerintem nem túl jó ötlet:( Mindenkinek ajánlom a Paranormal Aktivity című filmet.Igaz történet…az ördögöt kinevették…két hét múlva meghaltak, igaz más oka is volt, de nem jó a természetfelettit hergelni. A vidámság nem véd meg, csak Isten teheti. Az ima hatásosabb:)

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.