Register
A password will be e-mailed to you.

Valtorta Mária élete és írásainak létrejötte
<< Valtorta Mária: Jézus és a Nőtanítványok – Tartalomjegyzék
előző rész: Kimosták a ruhákat

  Mária, Alfeus felesége, Jézus szavaiból, amit egyik fiának, Jakabnak mondott, arra következtet — hogy másik fiát, Júdást meg fogják ölni. Odamegy Jézushoz, hogy megtudja szavainak értelmét:
  — Jézusom… arról beszélgettem fiammal, amit te mondtál neki… a Kármelről… Illésről… a prófétákról… Te azt mondtad… hogy Jakab majd egyedül marad… És mi történik Júdással? A fiammal, tudod? — mondja egészen kifulladva az izgalomtól és a futástól.
  — Tudom, Mária. És azt is tudom, boldog vagy, amiért ő az én apostolom. Nézd, minden jogod megvan, mint anyának, és nekem is megvan, mint Mesternek és Úrnak.
  — Igaz… igaz… de Júdás az én gyermekem!… — és Mária, mintegy megsejtve a jövőt, keservesen sír.
  — Ó, milyen hiába ontott könnyek! De egy anyai szívnek mindent el kell nézni. Gyere ide, Mária! Ne sírj!  Már máskor is megvigasztaltalak. Akkor is megígértem neked, hogy fájdalmad nagy kegyelmeket nyer el Istentől, neked, Alfeusodnak, fiaidnak. — Jézus átfogja karjával nagynénje vállát, és nagyon közel húzza magához… A vele levőknek pedig meghagyja: — Ti menjetek előre!…
 
Majd, amikor egyedül van Máriával, újra beszélni kezd:
  — És nem hazudtam. Alfeus engem szólítva halt meg. Ezért megsemmisült minden Isten iránti tartozása. Azt, hogy megtért félreismert rokonához, a Messiáshoz, akit azelőtt nem akart elismerni, a te fájdalmad érdeme, Mária. Most ez eredményezi, hogy tétovázó Simonod és a konok József is utánozza majd Alfeusodat.
  — Igen, de…. Mit teszel Júdásommal, az én Júdásommal?
  — Még jobban fogom szeretni, mint ahogyan most szeretem.
  — Nem, nem. Baljóslat volt azokban a szavakban. Ó, Jézus! Ó, Jézus!…
  A Szűzanya szintén hátra jön, hogy megvigasztalja sógornőjét fájdalmában, amelynek okát nem ismeri. De mihelyt megtudja — – mert amikor a sógornő látja, hogy a Szűzanya mellette van, elmondja neki, és még erősebben sír — sápadtabb lesz, mint maga a hold. Mária, Alfeus felesége így rimánkodik:
  — Te mondd neki, hogy ne, hogy ne! A halált ne, az én Júdásomnak!
.
A Szűzanya még halálsápadtabban, ezt mondja neki:
  — Kérhetem-e ezt a te számodra, ha saját Gyermekem számára se kérem, hogy ment legyen a haláltól? Mária, mondd velem: "Legyen meg a Te akaratod, Atyám, a mennyben, a földön és az anyák szívében!" Isten akaratát cselekedni gyermekeink sorsán keresztül, számunkra, anyák számára, ez a megváltó vértanúság… De különben is… Senki se mondta, hogy Júdást megölik, vagy megölik, mielőtt te meghalsz! Mostani könyörgésed teljesülése, hogy ő hosszabb életkort érjen meg, mennyire fájna neked, amikor az igazság és a szeretet Országában minden dolgot Isten fényében és a te szellemivé vált anyaságodon keresztül láthatsz majd. Akkor, és — ebben biztos vagyok, — azt akarnád majd, mint üdvözült és mint anya, hogy Júdás hasonló legyen Jézusomhoz a megváltói sorsban, és égnél a vágytól, hogy veled legyen minél előbb, újra, örökre. Mert az anyák kínja az, ha gyermekeiktől el vannak választva. Ez akkora kín, hogy mint szeretet-vágy, tovább tart az égben is, amely befogad majd minket. Mária sírására, ami igen erősen hallatszik a kora hajnali csendben, mindenki hátra jön, megtudni, mi történt, és így hallják a Szűzanya szavait, s a megindultság mindenkire átragad.

Könnyezik magdalai Mária is, és ezt suttogja:
  — És anyámnak már itt a földön ezt a gyötrelmet okoztam!
  Márta is könnyezik, ezt mondva:
  — A fájdalom kölcsönös, amikor a gyermekek és az anya el vannak választva egymástól.
  Péter szemében is könny csillog. A Zelóta pedig ezt mondja Bertalannak:
  — Milyen bölcs szavak, annak megmagyarázására, hogy mi lesz majd egy üdvözült asszony anyasága!
  — És miként egy üdvözült anya tenné, úgy lesznek majd értékelve a dolgok: Isten fényében és a lelkivé vált anyaságon át… Az embernek eláll a lélegzete is, mint valami fénylő titok láttán — válaszolja neki Bertalan.
  A Kerióti így beszél Andráshoz:
  — Az anyaság leveti magáról az érzékek minden nehézkességét, és teljesen szárnnyá változik, ha így beszélnek róla. Mintha máris elképzelhetetlen szépséggé változva látnánk anyánkat.
  — Igaz. A mienk, Jakab, így fog minket szeretni — mondja János, testvérének, és ő az egyetlen, akin mosoly villan meg annak gondolatára, hogy anyja eljut majd arra a fokra, hogy tökéletesen fog szeretni. Ez megindítja, s örömmel tölti el.
  — Sajnálom, hogy ennyi fájdalmat okoztam — mentegetőzik Jakab, Alfeus fia. — De többet sejtett meg, mint amennyit mondtam… Hidd el nekem, Jézus!
  — Tudom, tudom. De Mária maga munkálja önmagát, és ez erősebb a kalapácsütéseknél is. És sok holt terhet szed le róla — mondja Jézus.
  — Fel a fejjel, anya! Elég a sírásból! Ez fáj nekem. Hogy úgy szenvedj, mint valami szerencsétlen asszony, aki nem ismeri Isten Országának bizonyosságát. Egy cseppet sem hasonlítasz a Makkabeus fiúk anyjához! — korholja szigorúan anyját Tádé, de azért átöleli, és végül meg is csókolja a fején őszes haját. — Olyan vagy, mint egy kisleány, aki fél az árnyéktól és a meséktől, amelyeket ijesztgetésül mondanak neki. Pedig tudod, hol találsz meg engem: Jézusban. Ejnye, mamám! Akkor kellene sírnod, ha azt mondták volna neked, hogy a jövőben Jézus árulója leszek, olyan valaki, aki Őt elhagyja: egy kárhozott. Akkor igen! Vért is kellene sírnod. De ha Isten megsegít, ezt a fájdalmat soha nem okozom neked. Veled akarok lenni az egész örökkévalóságon át!…
  Előbb a korholás, majd a simogatások végül is elállították Mária könnyeit, s most már nagyon szégyenkezik gyengesége miatt.

Ezen a körúton találkoznak Szintikával, a megszökött görög rabszolganővel, aki szintén Jézus nőtanítványai közé számít…

>> következik: A jövő korszak papnői

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.