Register
A password will be e-mailed to you.

Tadeusz Dajczer: A hit fénye a harmadik évezred küszöbén. – Tartalomjegyzék

<< előző rész: A rossz következményei

Ahhoz, hogy a bűnünk ,,szerencsés vétek”-ké válhasson, először is be kell ismernünk azt.

Szent János Evangéliumában közli velünk Krisztus ígéretét, hogy amikor eljön a vigasztaló Szentlélek,
,,…meggyőzi a világot a bűnről…” (Jn 16,8). A Szentléleknek egyik működési területe tehát az, hogy minket bűneinkről meggyőzzön. A belső életben, ez egy bevezető és alapvető kegyelem, melyet a Szentlélek azért ad meg nekünk, hogy meggyőzzön bűneinkről és arról, hogy bűnösök vagyunk.
    
De nem elég a Szentléleknek ezt az első kegyelmét befogadni. Amennyiben önmagunkban csak a bűn valóságát ismernénk meg, az tönkretehetne minket. Életünket, – meggörnyedne gonoszságunk terhe alatt -,
békétlenségben, stresszben, szomorúságban élnénk. Nyitottnak kell lennünk a Szentlélek további ajándékaira, Isten irántunk való szeretetének felfedezésére a hit által.


    
II. János Pál pápa Varsóban, a Győzelem terén elhangzott homíliájában mondta ezeket az emlékezetes szavakat: "Az embert valóban nem érthetjük meg teljességében Krisztus nélkül. Vagy inkább
az ember nem értheti meg egészen önmagát Krisztus nélkül." (Varsó,1979. jún. 2.)

Ez azt jelenti, hogy ha nem veszed figyelembe, hogy életedbe belépett Krisztus, akkor az önmagadról alkotott kép egyaránt csonka és hamis lesz. Ha a Szentlélek megmutatja neked, hogy bűnös vagy, és te ugyanakkor nem fedezed fel azt a Krisztust, aki szeret téged, összetörhetsz. Bizonyos kapcsolatok, viszonyok az ember számára annyira fontosak, hogy az ember létét érintik. Egyik ilyen viszony, a szeretet relációja. Nem ismerhetjük meg önmagunkat Krisztus nélkül, mivel Krisztus nélkül nem tudjuk meg, hogy szeretnek bennünket, hogy megváltottak és kiválasztottak vagyunk. Ez a kiválasztottság és szeretet lényeges részét alkotja ,,én”-ednek és ez ellen nem védekezhetsz.
    
Van egy másik oldala is a fent említett igazságnak. Nem lehet megismerni Krisztust az ember megismerése nélkül. Nem tudjuk felfogni kicsoda az Isten, nem tudunk hinni az Ő nagyságában és irántunk való szeretetében, ha előbb nem fedezzük fel önmagunkat. Ha Krisztus azért szeretne téged, mert szeretetreméltó vagy, akkor abban nem lenne semmi rendkívüli. Az ember, még a hitetlen is, képes szeretni azt, aki megérdemli. Krisztus szeretete, — mint ,,isteni Agape” — olyan szeretet, mely a magasból száll alá és azt szereti, ami méltatlan, azért, hogy méltóvá váljon. Minél világosabban meglátod a bűnösségedet, s minél becsületesebben beismered azokat, annál jobban felfedezed Krisztust, és tökéletesebben hiszel Őbenne. Ez a hit paradoxona: nem lehet megismerni Krisztust az ember megismerése nélkül. Ezért mondható, hogy igazából csak a szentek ismerik meg Krisztust, mert ők mélyen megismerték önmagukat és meglátták bűnösségük mélységét. Ez tette lehetővé számukra, hogy észrevegyék Isten féktelen szeretetét, amit nem egyszer imádságukban kifejezésre is juttattak, így vallva: Istenem, Neked elment az eszed, ha engem, ilyen bűnöst szeretsz. Minden valódi vallási élményre jellemző megdöbbenés látható itt. Az ember, aki megismerte saját bűnösségét és hisz a szeretetben, kezdi megérteni, hogy Isten valóban a bolondulásig
szereti őt.

>> következik: Hogyan tekintsünk a bennünk lévő rosszra?

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

4 hozzászólás

  1. Mariann

    Nagyon igaz, es amikor halljuk azt: hogy nezd ezt az artaltlan kis gyermeket, olyan, mint egy tunder!
    Ezt nagyon sokat halljuk amikor megszuletik egy kisbaba.
    S valoban amikor elkezdunk novekedni, s megjelennek a kulonbozo problemak, akkor ugy erezzuk, hogy Isten elfordult Tolunk, es elfog Bennunket a ketseg, felelem, s megingadozik a hit.
    Holott amikor elgondolkozunk azon a problaman, rajovunk, hogy igen valoban, Mi voltunk azok a cselekedeteinkkel, Akik bajba sodortuk Onmagunkat, mert Isten szeret Bennunket es Jezus Urunk is, s de felkell ismernunk a sajat hibainkat, megkell talalni a rossznak az eredetetet, s kiirtani gyokerestol.
    Ezt imaval ellehet erni, megkell koszonni az Urnak, hogy gondoskodik Rolam, meg a rosszat is, hogy figyelmeztet Engem a hianyossagaimra, s kerni az utmutatast szinten ima altal, es a turelmet, hogy eltudjam viselni a jelenlegi lelki fajdalmat, ehhez megkapjam az erot, es aldast.
    Ilyenkor nagyon alazatosnak kell lenni az imaban, mert ilyenkor szivbol
    fog jonni az ima es meghallgatast nyer, de kitartas is kell, mert nem
    eleg 1-er imadkozni.
    Az imanak olyannak kell lenni az ember eleteben, mint a mindennapi lelegzetvetelnek es etkezesnek, mivel a testet ki tudjuk elegiteni elelemmel, de a leleknek is taplalekra van szuksege, s ezt csak az
    ima altal tudjuk kielegiteni.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.