Register
A password will be e-mailed to you.

Szent Jeanne Jugan 1792. október 25-én született Cancale-ban, Bretagne-ban, Franciaországban, és 1879. augusztus 29-én hunyt el. Szerzetesi neve a Keresztről nevezett Mária nővér volt.
.
A hatodik gyermek volt szülei nyolc gyermeke között. Apja még a kislány fiatalkorában meghalt, édesanyjának egyedül kellett felnevelnie és eltartania népes családját. Jeanne 16 évesen munkát vállalt, konyhacseléd lett de la Choue bárónőnél. A bárónő jámbor keresztény volt, és Jeanne kísérte el, amikor meglátogatta a betegeket és a szegényeket. Kilenc évvel később, Jeanne a Saint-Servan városi kórházban kezdett dolgozni. Jeanne-nak itt nehéz fizikai munkát kellett végeznie, ám ő 6 évig kitartott, és keményen dolgozott , majd elhagyta a kórházat és beállt dolgozni egy idősebb asszonyhoz. Miközben Jeanne a kötelességeit ellátta, a két nő rájött, hogy hasonló a lelkiségük és elkezdtek katekizmust tanítani a fiataloknak, valamint segítették a szegényeket és más szerencsétlen sorsú embereket, amíg Jeanne barátnője meg nem halt.

1837-ben, Jeanne és egy 72 éves asszony, Françoise Aubert, kibérelték egy kis házikó egy részét, és csatlakozott hozzájuk Virginie Tredaniel, egy 17 éves árva is. Ők hárman imaközösséget alakítottak, céljukként a katekizmus oktatását, valamint a szegények segítését tűzték ki. Két évvel később, Jeanne hazavitt egy vak özvegyet, Anne Chauvin-t, akit saját ágyába fektetett le aludni. Ez a szeretetből fakadó cselekedet vezette rá őket, hogy rendet alapítsanak, melynek neve a Szegények kis Nővérei lett, elsőrendű hivatásuknak pedig az elhagyott, magukramaradt idős asszonyokkal való törődést jelölték meg. Jeanne az új női szerzetesközösségnek írt egy egyszerű regulát, és naponta háztól-házig ment élelmiszert, ruhát és pénzt kéregetni a gondozásukban lévő idős asszonyok részére. Ez lett Jeanne élete, ezt a missziót folytatta a következő négy évtizedben.

1847-ben Leo Dupont (ismertebb nevén a Tours-i szent) kérésére Jeanne alapított egy házat Tours-ban is. Sokan folyamodtak Jeanne segítségéért, mert ahol problémák merültek fel, ott ő kijárta az egyházi és a polgári hatóságokatnál a megoldást a szegények számára.

1879-ben a Szegények kis Nővérei Szerzetesközösség már 2.400 tagot számlál, és elterjedt Európában és Észak-Amerikában. Ebben az évben hagyta jóvá XIII Leo pápa a Szegények kis Nővérei-nek reguláját. 1885 szeptemberében a kongrgáció megérkezett Dél-Amerikába, és megtörtént az első alapítás Chile-ben, ami később az egész latin világban létrejövő alapítások első és központi háza lett.

Jeanne ugyanebben az évben meghalt, a Saint-Pern-i anyaház temetőjében temették el. 1882. október 3-án avatta boldoggá II. János Pál pápa, majd 2009. október 11-én, Rómában XVI. Benedek pápa avatta szentté.

A zarándokok meglátogathatják szülőházát Cancale-ban, valamint a Kereszt Házát Saint-Servan-ban és Saint-Perni-ben az anyaházat, ahol 23 évig élt.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.