Register
A password will be e-mailed to you.

Folyton, bármerre is mész, szól a füledbe a zene. A rádiót ki sem kapcsolod. Nem tudsz elmenni egy sétára anélkül, hogy a mobilodat magaddal vinnéd.

Lépj ki a folyamatos információáramlásból, és fedezd fel újra a saját belső hangodat: igazi valódat!

A körülöttünk lévő zajok és hangok egyre hangosabbak. Az elérhető TV-csatornák száma nő; az online videók és az éjjel-nappal frissülő hírcsatornák és portálok trendje óhatatlanul is bekebelez bennünket. Ebben a világban egyre nehezebb meghallanunk a saját hangunkat – és megtapasztalni a gondolataink között beálló csöndet. Elvesztettük az egyedüllét pszichológiai hasznát. Még egy évtizede is számíthattunk egy kis csöndre, míg utazunk – manapság már iPodok, mp3 lejátszók és laptopok nélkül senki nem indul útnak.

Információ-falók lettünk, és táplálékunk egy végeláthatatlan, befogadhatatlan mennyiségű információ – amit nincs időnk feldolgozni. Egy ilyen túl-ingerelt környezetben az agyunknak nehezére esik pihennie.

Ez a mértékű "adat-bombázás" átitatja, megtelíti és fojtogatja az elménket, mivel ha folyamatosan reagálunk ezekre az ingerekre, nem marad már hely a saját gondolatainknak. Egy nemrég készült kutatásból kiderül, hogy a folyamatos email ellenőrzése (vagyis hogy jött-e levél) illetve az emailekre való válaszolás annyira megzavarja, leköti az agyat, hogy az IQ ideiglenesen lecsökken és a figyelmünk terjedelme is beszűkül. Ennek ellenére folytatjuk ezt a fajta életmódot – 10-ből több, mint 6 ember azt mondja magáról, hogy email és sms függő.

Érzelmi érzéstelenítés

Ezt az információs gátat egyfajta védekezésképpen használjuk. Érzelmi érzéstelenítőként. Nehezünkre esik kikapcsolni a bennünket körülvevő készülékeket, mert félünk attól, hogy mire bukkanunk, ha az érzéseink a felszínre kerülnek.
Van azonban egy nagyon hatékony mód, hogy eloszlassuk ezt a bizonyos "adat-szmogot". Időt kéne szakítanunk arra, hogy kikapcsoljuk a telefonjainkat és a levelezésünket évente pár napra, vagy havonta 1 napra. Sőt, egyetlen kommunikáció-mentes óra egy nap is elég ahhoz, hogy megújuljunk!

Annyira beleivódott a TV és az internet az életünkbe, hogy ha ideiglenesen elvesztjük a hozzáférésünket, szabályos elvonási tüneteket produkálunk, és urrá lesz rajtunk az üresség kínzó érzése. Vannak, akiket olyankor is hatalmába kerít ez az érzés, amikor véletlenül otthonfelejtik a mobiljukat vagy az iPodjukat. Ismerős…?
.
Az időlegesen megjelenő üresség érzés elmúlik, mihelyst megtöltjük más dolgokkal. Amikor nem veszünk részt folyamatos kommunikációban, azokfelé az időtöltések felé fordulunk, amelyeket fiatalabb korunkban kedveltünk.
.
Csak úgy érhetjük el a mobiltól való elszakadást, ha nem visszük magunkkal – kikapcsolni nem elég! A készülék puszta jelenléte is azt sugallja, hogy bármikor elérhető vagy.

A béke és az egyedüllét, amit a média-szünetnek köszönhetsz, elsődleges fontosságú a képzelőerőd és saját ötleteid fejlődéséhez. A nagy filozófusok és írók mindig tudatában voltak – és vannak! – a csend szükségességének. És, ha engedjük, hogy a gyermeki kiváncsiságunk és kreativitásunk újra a felszínre jöjjön – úgy, hogy a bennünket körülvevő világgal kapcsolatban maradunk, a szokásos zavaró körülmények nélkül -, felfedezhetjük, milyen az igazán életteli élet!

Média-böjt 5 lépésben

1. Intézz el jó előre mindent, amit csak tudsz. Állíts be egy automatikus email-üzenetet, hogy mikor leszel legközelebb elérhető, és hagyj meg egy csak és kizárólag vészhelyzet esetén hivandó számot.
.
2. Iktasd ki a TV-t, az internetet, a telefonokat, az újságokat és a rádiót. Döntsd el, mennyire szeretnél szigorú lenni – például felhagysz-e a zenehallgatással is?
.
3. Ha magadnál tartod a mobilodat, még akkor is, ha ki van kapcsolva, azzal gúzsba kötöd magad – hagyd inkább otthon! Tartsd fejben, hogy lehetőleg olyan helyen tartózkodj, ahol nincs internethozzáférés, se TV.
.
4. Ne feledd – teljesen normális, ha eleinte szorongsz egy kicsit. Nagyon erős, berögzült szokásokat törsz meg éppen. Az első néhány nap után meglátod majd, hogyan tűnik el a szorongás, ahogy megtapasztalod az új életmódot.
.
5. Írj naplót, vagy csak egyszerűen jegyezd le a gondolataidat. Ahogy az agyad lassan felszabadul, a gondolatok szabadon kezdenek áramlani, és lesz időd mindezt fel is dolgozni.

6. Olvasd a Bibliát, vagy más, lélekhez szóló könyvet, és kezdj el imádkozni naponta 15 percet!

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.