Register
A password will be e-mailed to you.

Tadeusz Dajczer: A hit fénye a harmadik évezred küszöbén – Tartalomjegyzék

I. rész     Mi a hit?

— A hitet, mint teológiai erényt rendkívüli összetettség jellemzi. Az itt következő elmélkedésekben, nem is a dogmatikus teológia, hanem a belső élet teológiájának szempontjai szerint értelmezzük a hit valóságát. Az Újszövetségi hit, az ember válasza Isten kinyilatkoztatására Jézus Krisztusban. A hit Isten életében való részesedés, Isten életének megtapasztalása önmagunkban, mely lehetővé teszi, hogy magunkat és a minket körülvevő világot mintegy az Ő szemével lássuk. Kötődés Krisztus személyéhez, aki a mi Mesterünk, Urunk és Barátunk; Krisztusra való támaszkodás, aki megváltásunk rendíthetetlen sziklája — valamint ráhagyatkozás az Ő végtelen erejére és határtalan szeretetére. Az emberi gyengeséggel és tehetetlenséggel szembesülve a hit vezet arra, hogy szüntelen forduljunk Isten kiapadhatatlan szeretetéhez, irgalmához, s mindent egyedül Őtőle reméljünk. (vö. G. Thils, Sainteté chretienne, 359). 

========================================================================
I. fejezet: A hit, mint az Isten életében való részesedés   A hit erénye

     Aquinói Szent Tamás azt mondja, hogy a hit közelebb visz bennünket Isten megismeréséhez. Hiszen részesülve Isten életében, mindent mintegy az Ő szemével kezdünk látni és értékelni — omnia quasi oculo Dei intuemur (In Boeth. de Trinitate, qu 3, a. 1).
     Isten életében való részesedésünk a hit által azt eredményezi, hogy új emberré válunk, a valóság új értelmet nyer számunkra. Újfajta látásmódban részesülünk úgy Istent, mint a minket körülvevő evilági
valóságot illetően. A hit által az evilági valóságban fokozatosan kezdjük felismerni az elsődleges ok — Isten — működését.
Észrevesszük az Ő jelenlétét és működését úgy magunkban, mint a természet világában, vagy a történelemben. Észrevesszük, hogy Ő a szerzője, Ő az alkotója mindennek, hogy az, amit emberileg megismerünk, nem a teljes valóság, az csupán a külső  felület látása, kizárólag a másodlagos okok megismerése, melyeket Isten az Ő működésében felhasznál.
    
A hit az az erény, mely az Istennel való kapcsolatot lehetővé teszi és a természetfeletti élet alapja. Mivel minden természetfeletti tevékenység alapja, ezért minden általa történik. Természetfeletti életünk aktivitását hitünk értékei és hiányosságai határozzák meg.

A természetfeletti életben jelentkező nehézségek mindig összefüggnek a hit gyengeségével.

A hit alapvető erény, mivel lehetőséget teremt az Isten életében való részesedésre. A hit részesedés Isten
gondolataiban, mely a lélek természetes képességeit mintegy természetfeletti értelemmel oltja be, s így képessé tesz bennünket, hogy Istenhez hasonlóan gondolkodjunk magunkról és mindarról, amivel
kapcsolatba kerülünk. Ebből következik, hogy hinni annyit jelent, mint összevetni saját gondolatunkat Istenével, és azonosulni az Ő gondolatával.
     A természetes megismerés és a hit által való megismerés között nem mennyiségi, hanem minőségi különbség van. A hit Isten gondolatával való egyesülésre vezet, a fényben való belső részvételre, ahol Isten
Önmagát ismeri meg. Ebben az értelemben vezet a kontemplációhoz, mintegy bevezetője Isten eljövendő megismerésének az örökkévalóságban.
    
Mivel a hit által lépünk be Isten életébe, Jézus Krisztus életébe, így Isten a hit által saját életét szüli mibennünk. Hitünk célja, hogy Jézus Krisztushoz hasonlóan gondolkozzunk és megengedjük Neki — aki a hit által bennünk él –, hogy felhasználjon minket, gondolkodjék bennünk és bennünk éljen.
     A hit által mehet végbe bennünk eddigi látásmódunknak, gondolkodásunknak, megérzéseinknek, átéléseinknek teljes átalakulása.
A hit megváltoztatja mentalitásunkat, s arra késztet, hogy Istent állítsuk mindig az első helyre, hogy egész életünk Őrá irányuljon, hogy az egész világot Isten fényében értelmezzük. Ekkor minden ítéletünket, értékelésünket, vágyunkat és elvárásunkat beragyogja, áthatja a hit fénye. Így valósul meg a hit közössége, mely teljességét csak a szeretetben éri el.
    
A bennünket körülvevő teremtett világ olyan, mint a hozzánk szóló hang. Amikor a hitünk gyenge, akkor ez a hang szétszórtsághoz vezet, eltávolít Istentől, a figyelmünket önmagára irányítja.

A hit növekedésével viszont fordított folyamat jön létre: a külső világ Istenről kezd nekünk beszélni, Őhozzá vonz, Isten jelenlétének válik kifejezőjévé, segítségünkre lesz az Istennel való kapcsolatteremtésben; a Vele való találkozás helyévé válik számunkra.
     A hit képessé tesz téged, hogy a látszatok fölé emelkedj és a másodlagos okok felett meglásd az elsődlegest, azaz Istent. Lehetővé teszi, hogy meglássuk, hogy a körülöttünk történő dolgok nem az ember
erejéből történnek. A hit lehetőséget nyújt számodra, hogy felfedezd Isten jeleit a teremtésben. A hit alkalmassá tesz arra, hogy észrevedd a jelenségekben és történésekben Isten akaratának megnyilvánulását, és az eseményeket úgy szemléld, mint Isten megjelenését az életedben.

>> 1. A szerető jelenlét felismerése
>> 2. Isten jelei a világban
>> 3. A talentumok
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.