Register
A password will be e-mailed to you.

Az aranylakodalmán túl járó Vaughan házaspár több ezer házaspárnak mondta el, hogyan tudták megmenteni házasságukat a férj egykori házasságtörése ellenére. A feleség nemrég megjelent könyvében hasznos tanácsokkal szolgál a házasságon kívüli kapcsolatok megelőzéséről.

A házaspároknak tudniuk kell – vallja a közel 30 éves házasságtanácsadói tapasztalattal rendelkező Peggy Vaughan –, hogy „a házasságtörés megelőzésének egyetlen hatékony módszere a teljes őszinteség."

Sokan úgy vélik, házasságuk a szerelemtől, a vallástól, az ígéretek megtartásától vagy a bizalomtól lesz tartós. Ám mindezeknél fontosabb az őszinteség, amely egyrészt az érzelmek, másrészt az „ide vonatkozó tények" feltárását jelenti. Az ember sokféle okból érezhet kísértést egy házasságon kívüli kapcsolatra; ahhoz azonban, hogy a tettek mezejére lépjen, az kell, hogy hajlandó legyen hazudni és mellébeszélni. Az adu ász tehát az őszinteség.

Ezek a vonzalmak ártalmatlanná válnak, ha őszintén meg tudják beszélni egymással. A kísértések elhallgatása, a titkolózás viszont „a titkos kapcsolatok legjobb táptalaja".

A házastársak nem attól távolodnak el egymástól, hogy más dolgok érdeklik őket, hanem attól, hogy nem osztják meg egymással a gondolataikat. És attól maradnak tartósan együtt, hogy bizalommal megbeszélik, ami foglalkoztatja őket.

Mindannyiunknak hiányzik valami a házastársunkból – tökéletes ember nincs. Ezzel valamennyiünknek együtt kell élnünk, ezt el kell fogadnunk. Ahogy biztos, hogy mi sem tudjuk tökéletesen kielégíteni párunk összes vágyát. Ne keverjük össze házastársunkat Istennel, ő is egy esendő ember, akinek szüksége van ránk, aki megértésre szorul, aki elfogadásra vágyik.

A bensőnket felforgató harmadik csak azért léphet a színre, mert ez a hiányérzet már fennáll. Benne éppen az van meg, ami a házastársunkból hiányzik. /Más kérdés, hogy evidens: belőle is hiányozni fog valami, ami előbb-utóbb kielégületlenné tenne./ Tehát azt kell megtalálnunk: mi ez a hiány? Hol romlott el? Mi az a tátongó lyuk a kapcsolatunkban, amin keresztül észrevettük, hogy van valaki más is a házastársunkon kívül? És el kell kezdenünk dolgozni a házasságunkon, megértetni a párunkkal, hogy mire van szükségünk ahhoz, hogy örömmel tudjuk megélni együtt a hétköznapokat. Természetesen hanyagságunk, bűneink önmagunk előtti beismerése is elengedhetetlen!

Az őszinteségnek a családban kell kezdődnie. Fontos, hogy a szülők merjenek tizenéves gyermekeikkel nyíltan, őszintén beszélni a testi kapcsolat kérdéseiről, máskülönben elültetik bennük a titkolózást. Így könnyebben megeshet, hogy felnőttként, egy házasságon kívüli viszony kialakulásakor is inkább a színlelést választják, hiszen megszokták, hogy tabutéma. A fiatalok sokat hallanak a szexről, de nagyon keveset a hűséges szeretet és a felelősségteljes testi kapcsolat szépségéről. Beszéljünk velük őszintén ezekről a dolgokról, és úgy neveljük őket, hogy merjenek kérdezni! Így óvhatjuk meg a következő generációt a házasságtöréstől.

Nem az a baj, ha házasként vonzónak találunk valakit, hanem az, ami utána következik.

A házasságtöréshez vezető út négy szakaszra osztható.

„Tudom, mit jelent ez, mert magam is végigjártam ezt az utat. Elhagytam a férjemet egy kollégámért. Tudom, hogyan hazudtam magamnak, hogy mennyi szenvedést okoztam a férjemnek önzésemmel, mennyi bűnt követtem el. De azt is tudom, hogyan gyógyultam meg, amikor szakítottam, és a gyónás után a férjem és Isten is megbocsátott nekem. Immár 25 éve történt, de vannak máig fájó sebek. Imádkozom, hogy mindazok okuljanak a hibámból, akik átgondolják, milyen szakaszokon át vezet az út a házasságtörésig” – vallja Nancy Anderson a házastársi hűségről és hűtlenségről szóló könyvében. A házasságtöréshez vezető utat Nancy négy szakaszra osztotta fel:

1. Őrizetlen gondolatok

A „mi lenne, ha…” szakaszban elszabadulnak a gondolatok. „Vajon tetszem neki?”, „Mellém ül-e?” – és hasonló gondolatok járnak a fejünkben. Talán úgy alakítjuk a tennivalóinkat, hogy több alkalom legyen a találkozásra. Még semmi rossz nem történt, de már felmerül a lehetőség. Ha engedjük, hogy ez folytatódjék, felerősödnek az érzelmek és megélénkül a képzelet; romantikus vagy érzéki szituációkban képzeljük magunk elé az illetőt.

Megoldás: Űzzük el az ilyen gondolatokat! Eleve kerüljük a kísértésre alkalmas helyzeteket! Kövessük a Példabeszédek könyve 6,25 tanácsát: „Ne vágyódj szívedben a szépségére, ne hagyd, hogy megfogjon a tekintete!”

2. Őrizetlen érzelmek

Ebben a szakaszban elszabadulnak az érzelmek, és hazudni kezdünk magunknak, pl. „Megérdemlem, hogy boldog legyek.” Érzelmi kapcsolatot építünk a másikkal, és indokokat gyártunk, miért is kell vele találkoznunk. Igyekszünk kedvére tenni. Pl. ha megemlíti, hogy szereti a piros színt, akkor piros ruhát veszünk fel; vagy a kedvenc virágával kedveskedünk neki.

Megoldás: Kérjük az Urat, hogy tisztítsa meg a szívünket, és segítsen kordában tartani az érzelmeinket. „Közeledjetek az Istenhez, s majd ő is közeledik hozzátok. Mossátok tisztára kezeteket, bűnösök, és tisztítsátok meg szíveteket, megosztott lelkűek” (Jakab 4,8). Gondoljuk meg, mennyi rossz származhat abból, ha folytatódik a flört: fájdalmat okozunk házastársunknak, elveszítjük gyermekeink, barátaink, rokonaink megbecsülését, s emellett anyagi veszteségekkel is számolhatunk. Jó lenne beszélni a kísértésről házastársunknak vagy egy jó barátnak; a sötét titkok, ha napvilágra kerülnek, már nem is olyan erősek.

3. Őrizetlen szavak

Ebben a szakaszban a kapcsolat, amely eddig a képzelet szintjén mozgott, a szavak által valóságossá válik. Talán csak egy kedves bókkal kezdődik: „Olyan jól kiegészítjük egymást”; „Amikor együtt vagyunk, mintha megszűnne minden, ami eddig volt”. A bók olyan, mint a mágnes. Ily módon erősítjük a vonzódást, mígnem kialakul a suttogásokból, becézésekből, csak kettőnk számára érthető, titkos szavakból álló meghitt nyelvezet. Ez érzelmes/érzéki e-mailek, sms-ek formájában is megjelenhet.
A következő lépésben ki is mondjuk a „mi lenne, ha…”-kat, pl.: „Ha nem lennék házas, te lennél a lelki társam”; „Bárcsak az esküvőm előtt találkoztunk volna”. „Hová mennénk, ha együtt elmehetnénk nagyon messzire?”.
A házastársra vonatkozó negatív megjegyzések is előkerülnek:
„A férjem háztartási alkalmazottnak tekint, nincs hozzám egy kedves szava”; „A feleségem pénzautomatának tekint, egyébként sem találok már semmi vonzót benne”; „Nincs már köztünk semmi, igazából csak a gyerekek miatt vagyunk együtt”.

Megoldás: Figyeljünk arra ami jó a házasságunkban, és próbáljuk meg minél többször szóvá is tenni! Ha szégyenkeznénk, ha lelkiatyánk vagy a családból valaki elolvasná egyik-másik e-mailünket, sms-ünket, akkor ne írjuk meg azokat! „Semmiféle rossz szó ne hagyja el ajkatokat!” (vagy levelezőprogramotokat) (Ef 4,29).

4. Őrizetlen test

Ebben a szakaszban válik fizikaivá az érzelmi házasságtörés. Nem igaz, hogy csak a testi egyesülés jelent házasságtörést. Ha meghitt, érzéki kapcsolatba kerülünk mással, mint a házastársunkkal, megszegjük házastársi ígéretünket. Kérdezzük meg magunktól: ha bizonyos pillanatokban lefényképeznének, házasságtörőnek ítélnének-e?

Megoldás: Ha átléptük a testi kapcsolat küszöbét, teljesen szakítsuk meg a kapcsolatot a másikkal, gyónjuk meg az elkövetett bűnt, kérjük Isten bocsánatát, és kövessük a Római levél 12,1 tanácsát: „Adjátok testeteket élő, szent, Istennek tetsző áldozatul.” Azután tegyük magunkévá a 2Kor 7,1-et: „Minthogy ilyen ígéreteink vannak, kedveseim, őrizkedjünk a test és lélek minden szennyétől, így teljessé tesszük megszentelődésünket Isten félelmében.”

„Tudom, milyen izgalmas a tiltott csók, és milyen izgató a lopott, szenvedélyes simogatás, de azt is tudom, mekkora árat kell értük fizetni, mert én majdnem elveszítettem mindent, a házasságomat is. Elszakadtam Krisztustól, és önző szívemet követtem, amely bűnre vitt. De észretértem, mint a tékozló fiú, és visszatértem az Úrhoz, aki visszafogadott otthonába. Bocsánatot kértem a férjemtől, minden kapcsolatot megszakítottam a kollégámmal, és újjáépítettem a házasságomat. Most férjemmel együtt segítünk más házaspároknak meglátni, hogy nincs olyan házasság, amit Isten meg ne tudna gyógyítani.”

A szembenézésen, őszinte beszélgetéseken túl pedig egy praktikus tanács: kössük le magunkat, amíg ki nem gyógyulunk a kísértésből, ami már belénkvájta a karmait! Találjunk olyan új elfoglaltságot, ami izgalmas és leköt: valamilyen karitatív munkát, ami lehet emberekkel való foglalkozás (gyerekekkel, öregekkel, stb), vagy szellemi feladat (pl könyvfordítás) – ez segíteni fog elfeledkezni önmagunkról, folyton önmagunk körül forgó gondolatainkról.

Uram, tisztítsd meg elmémet, szívemet, ajkamat és testemet. Szeretnék tiszta edényed lenni, hogy bármikor, bármire használhass. Szabadíts meg a gonosztól! Kitárt karjaidba menekülök a kísértés elől. Szeretnék szent lenni, szeretném, Uram, neked adni magam. Erősíts meg, kérlek. Jézus hatalmas neve által, ámen.

Forrás: www.magyarkurir.hu

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

3 hozzászólás

  1. Edit

    Elküldtem a férjemnek is….Aki 1 éve megcsalt és akitől külön élünk…..Minden szó igaz……

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.