Register
A password will be e-mailed to you.

<< Az ajándékozás

Régóta tudjuk, hogy a testi érintés a szeretet kifejezésének egyik fontos módja.Számos kutatás igazolja, hogy azoknak a csecsemőknek, akiket gyakran ölbe vesznek és simogatnak, egészségesebben fejlődik az érzelmi élete, mint akiknek nélkülözniük kell a fizikai kontaktust. A testi érintés fontossága kisgyermekkorban annyira magától éthetődő, hogy a zsidó asszonyok Jézushoz vitték gyermekeiket, hogy megérintse őket, ám a tanítványok rendreutasították őket, mondván, hogy a Mester túl elfoglalt, semhogy ilyen csekélységekkel rabolják az idejét. Jézus azonban közbeavatkozott: "Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, s ne tiltsátok el őket tőlem, mert ilyeneké a mennyek országa. Bizony mondom nektek, aki nem úgy fogadja az Isten Országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen nem megy be abba. Ekkor átölelte és kezét rájuk téve megáldotta őket." (Márk 10, 14-16). A bölcs szülők a testi érintés nyelvén is kifejezik a szeretetüket.


.
Ám a testi érintés nem válik kevésbé fontossá a házasságban sem! A kézfogás, a csók, az ölelés, a szexuális érintkezés – mind-mind a szeretet kifejezésének eszközei. Ennek hiányában bizonytalanokká válunk társunk szeretetét illetően. A tapintásérzékelő idegvégződések a test minden pontján megtalálhatók. Ha ezeket a receptorokat nyomás, vagyis inger éri, az agyhoz továbbítják az impulzusokat, ami értelmezi őket, és megállapítja, hogy a bennünket érintő tárgy milyen tapintású volt: hogy barátságos vagy ellenséges szándékkal érintettek-e meg minket.
.
A fizikai érintés az érzelmek bonyolult kombinációit közvetítheti: a gyűlölettől a szeretetig. A pofon minden gyermeket sért, és megsemmisítő erejű lehet annak, akinek a "testi érintés" az elsődleges szeretetnyelve. A testi érintés sokkal kifejezőbb lehet, mint a dicsérő szavak. Általában ösztönösen megsimogatjuk a kicsiket, amikor meg akarjuk dicsérni őket. Ugyanígy van ez a felnőtteknél is.
.
Van, ami jólesik, és van, ami nem. Nem hat minden érintés egyformán. E téren társunk a legjobb tanítónk, hiszen ő tudja legjobban, mit érzékel gyengédségként. Ne a magunk módján érjünk hozzá! Tanuljuk meg "őt", az ő szeretetnyelvén fejezzük ki az érzéseinket. Ha valamit kellemetlennek vagy irritálónak talál, hagyjunk fel vele. Ne essünk abba a tévedésbe, hogy azt higgyük, ami számunkra kellemes, az bizonyára mások számára is az.

A szeretetet közvetítő érzések lehetnek teljes figyelmet igénylőek, például a hátmasszázs vagy a nemi előjáték. De lehetnek futólagosak is, mint mikor a tea kitöltése közben a kezünk megpihen a társunk vállán, vagy amikor olvasás közben valahol hozzáérünk. Ha társunknak a "testi érintés" az elsődleges szeretetnyelve, akkor helyesen tesszük, ha elsajátítjuk a kiadós masszírozás tudományát, de a szeretkezés művészetéről szóló olvasmányokat is bölcs, ha tanulmányozzuk, mert ezek elősegíthetik érintésbeli kifejezőkészségünk gazdagodását.

A szeretet közvetett érintései ugyan kevés időt, de annál több figyelmet igényelnek, különösen akkor, ha a családunkban nem szoktunk hozzá, hogy megérintsük egymást. Ha egy házaspár a kanapén összebújva nézik kedvenc tévéműsorukat, abban is szerelmük fejeződik ki. De társunk számáras minden vallomásnál többet mondhat, ha a szobán áthaladva megérintjük, vagy ha otthonról távozóban egy futó ölelést és csókot váltunk. Ha felismerjük, hogy társunk szeretetnyelve a testi érintés, csak a képzeletünk szabhat határt szeretetünk kinyilvánításának. Fogjuk meg társunk kezét, amikor megyünk valahova. Autózás közben tegyük rá a kezünket párunk sebességváltón nyugvó kezére. És ha megérintjük a feleségünket, mielőtt elindul bevásárolni, talán az ebéd is finomabb lesz, amit főzni fog. Legyünk találékonyak, és figyeljük a társunk visszajelzéseit. Ne feledjük: az övé az utolsó szó, a mi dolgunk csak az, hogy felfedezzük az ő szeretetnyelvét.

Ami a testünket érinti – minket érint: legbensőbb énünk elválaszthatatlan a testünktől. Aki távolságot tart tőlünk, az érzelmileg is távol tart magától. Még az üzleti életben is kézfogással fejezzük ki az egymás iránti nyitottságot és bizalmat – ennek megtagadása azt jelzi, hogy a két ember kapcsolatában valami nincs rendben. Testünk szeretetteljes érintésre vágyik.

Korunkat a szexuális szabadosság jellemzi. Egyik "vívmánya" a nyitott házasság – mára végleg működésképtelennek bizonyult. Akik erkölcsi alapon nem találnak kivetnivalót benne, azok érzelmi alapon utasítják el. Elviselhetetlen érzelmi gyötrelmet és a bensőséges kapcsolat kiüresedését, megszűnését okozza az a felismerés, hogy társunk szexuális kapcsolatot folytat valakivel. A megcsalt fél olyan hatalmas traumán megy keresztül, amit sokszor nem is képes egyedül megoldani.

Minden házasságban vannak nehéz időszakok, kritikus pillanatok: haláleset, baleset, csalódás, betegség, melyek az élet velejárói, mégis ilyenkor ösztönösen egymás mellett maradunk, megöleljük egymást. A gyengéd érintés emléke még azután is megmarad, hogy a mélyponton túljutottunk – de fájó emlék maradhat a hiánya is…

Hogyan ismerjük fel saját szeretetnyelvünket?

A házasságban előforduló szexuális zavarokat a legtöbb esetben nem technikai nehézségek okozzák, hanem a betöltetlen érzelmi szükségletek.

Néha nem könnyű felismerni, melyik a mi saját elsődleges szeretetnyelvünk /hisz valamennyire mindegyiket használja mindenki/, mégpedig két esetben:
– akkor, ha valaki megfelelően, minden szeretetnyelven érzi, hogy szeretve van, hogy szeretik, és így meg sem tudja állapítani, melyik a legfontosabb a számára.
– ha valakinek már olyan régen "kiürült a szeretet-tankja", olyan régóta nélkülözi a gyengédséget, hogy nem is emlékszik, mire vágyik a legjobban.

Szánjunk rá időt, beszélgessünk el ezekről a párunkkal, írjuk össze a saját fontossági sorrendünkben az 5 szeretetnyelvet.

Remek gyakorlat, ha megbeszéljük, hogy az egyik héten minden nap a társunk kérhet tőlünk egyvalamit, amire vágyik (masszázs, szívesség, program, ajándék stb), majd a másik héten minden nap mi kérünk valamit. A végén érdemes közösen kielemezni, ki mire vágyott – így gyorsan kiderül, kinek mi a "gyengéje"…!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

913 hozzászólás

  1. Hütter Erzsébet

    Szeretném a cikket elolvasni kérném ezt a részt.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.