Register
A password will be e-mailed to you.

„Amikor az Emberfia eljön, vajon talál-e még hitet a földön?” tette fel a kérdést Jézus közel 2000 évvel ezelőtt. És ma, amikor annyiféle ezoterikus áramlat lepi el az életünket, mi vajon miben hiszünk igazán?

Évezredeken át a földlakók életét mélyen áthatotta a vallásos hit. Hitték, hogy a halál egy új születés, amikor isteneik színe elé kerülnek, amikor lelkük leveti a test börtönét, és megítélik tetteiket aszerint, hogy igazak voltak vagy hamisak. Elemi fontosságú volt az igazmondás, a becsület és az önfeláldozás. Évszázadokon át az igazi „sztárok” a varázslók, próféták és szentek voltak, akik mutatták a helyes utat, reményt és erőt adtak, gyógyítottak.
.
Nagyszüleink generációja számára természetes volt, hogy az újszülötteket megkereszteltetik. A tisztaság volt egy nő legnagyobb kincse, a férfié pedig a lovagiasság. Templomban fogadott örök hűséget egymásnak a férfi és a nő, Isten áldását és segítségét kérve arra a fogadalomra, hogy szövetségük a halálukig tartson, és együtt maradjanak „jóban, rosszban”… A tisztességes öregkor becsben volt tartva, és fel lehetett készülni arra a várva várt Nagy Találkozásra, mely a halál után várt rájuk.
.
2 generáció telt el. Mi már nem maradunk együtt jóban-rosszban. Nem áldozzuk fel magunkat, számunkra nem jelent áldott próbatételt a szenvedés, hanem balekságot.
Gyermekeink a TV és a számítógépek előtt ülnek, kamaszaink bulikban kísérleteznek első cigarettájukkal, amibe talán már füvet is sodornak. Tizenévesen megtapasztaljuk, milyen úgy szeretkezni, ahogy a felnőttek teszik, akik szabadon szerethetik egymást. És persze a legfontosabb az, hogy nehogy teherbe essünk, ezért feltérképezzük a fogamzásgátlás csínját-bínját, és ha nem volt szerencsénk, hát megoldja az abortusz, hogy ne váljunk egyedülálló, túl fiatal anyákká. Bár már ez sem baj, hiszen oly tömeges méreteket öltött a szerelmét, feleségét, gyermekét nem ismerő, elhagyó férfiak száma, hogy természetessé vált a társadalom számára. Már összeházasodnunk sem kell. Minek a fentről jövő áldás, minek a papír, minek a holtomiglan-holtodiglan? Nem hiszünk már benne… Hát miben hiszünk ma? A sztárokban? A politikusokban? A boszorkánymesterekben?

Az iparosodás és az ateizmus után most új van születőben. Többé-kevésbé valamennyien elmorfondírozunk Krisztus vagy Buddha tanításain, könyveket olvasunk angyali tanításokról, az asztrológia személyiség-meghatározásairól, nehezebb időszakainkban el-ellátogatunk egy jósnőhöz, kineziológushoz, vagy belemerülünk az agykontroll tudatosságába. Mi a titok?
Belénk van ágyazódva a misztika, van erre egy hely a lelkünkben? És egyáltalán, miért fontos a hit? És akkor miért tűnik el?

Az biztos, hogy a sokat emlegetett Vízöntő-kor nagy ezoterikus hullámzása azt jelenti: az emberiség a tudás fájának almáit eszegeti. Mert mindez: tudás. Mindenben el vannak rejtve az igazság morzsái, ezt tapasztaljuk. Megyünk valamire vele? Béke van a lelkedben attól, ha Bak vagy és Patkány, ha az őrangyalod rádkacsint és megsegít téged, hogy sikerüljön a vizsgád, legyen jobb állásod, új kocsid?

Azért kell hinnünk valamiben, mert a reményt és a békét keressük. Azt az érzést, hogy a dolgok mélyén rend van, hogy semmi sem történik véletlenül. Hogy nem hiábavaló a szenvedésünk, van értelme tisztának maradni, van cél, ami felé tartunk. És legfőképpen: hogy létezik Valaki, aki vigyáz ránk.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005