Register
A password will be e-mailed to you.

<< 5/1

Color Explosion – Színkavalkád

"Minden szobanövénynek története van"

A Színkavalkád szobanövénycsoport az élet diadalát ünnepli. Sokszínű, emlékbe vagy ajándékba adható, ragyogó megjelenésű, egzotikus szobanövények tartoznak ide. A trópusokat vihetjük be velük a lakásba.

    Sokan vagyunk úgy, hogy nyaralásunk alkalmával szeretünk begyűjteni néhány növényt, hogy rájuk pillantva visszagondolhassunk az ott eltöltött kellemes napokra. Nézegetjük, átrakosgatjuk őket, egymáshoz illesztjük és társítjuk őket. Nagyszerű dolog, hogy ma már sok egzotikus növény nálunk is beszerezhető. Azokat például, amelyek Malajziában vagy Brazíliában az utak mentén vadon nőnek, cserépbe ültetve megtalálhatjuk a virágüzletekben is.
   
Nem mindig a legdivatosabb növény illik a legjobban az egyéniségünkhöz. Célszerű olyat választani, ami valamilyen emléket idéz fel, vagy érzelmet kelt bennünk, vagy valamire asszociálunk vele kapcsolatban. A papagájvirág (Strelitzia) például táncoló balerinára hasonlít, amit a gyerekek nagyon kedvelnek. A kisgyümölcsű citromfa pedig a mediterrán országokban élő valódi fák kicsinyített, lakásba vihető változatai. Úgy válasszunk szobanövényt, hogy az üzenetet, jelentést hordozzon a számunkra, vagy azok számára, akiket megörvendeztetünk velük.

Narancs, bíbor, vörös és sötétzöld: Táncra perdíti a lakást

1.    Calathea crocata – Narancssárga táncosnők
A Calathea narancssárga virágzati fellevelei a nagy, csipkés szélű, sötétzöld, bíborfonákú, olykor feketének ható levelek felett úgy hajladoznak, mint kecses indiai táncosnők. Neve a görög „kalathos” szóból ered, ami kosarat jelent: ha alaposabban megnézzük a virágot, akkor megértjük, hogy miért. A Calathea-t napfényes helyen tartsuk, de óvjuk a tűző naptól. A nedves, ám nem túlzottan átáztatott talajt kedveli.
.
A Medinilla egy soha véget nem érő történet: bimbók, virágok, fellevelek, virágcsoportok és bogyók áradata


2.    Medinilla magnifica – A primadonna
A Fülöp-szigetekről származó növény a legmeglepőbb szobanövények egyike. Nemcsak szögletes szára, de a nyílás során alakját folyamatosan változtató virágai miatt is csodálatra méltó. A rózsaszín virágzati fellevelek rövidke tüllszoknyára hasonlító szirmokká változnak, amelyekből tollszerű virágzat emelkedik ki, majd bogyókkal teli fürtté alakul át.. Tartásával kapcsolatban fontos tudni, hogy a „hölgy” szereti a fényt, de a tűző naptól jobb, ha óvjuk, páradús levegőt és nedves talajt kíván.
. 
Minden egyes virág sejtelmes álarcot visel, amely mögül ránk kacsint

3.    Miltonia – A maskarás
Bársonyos tapintású szirmainak foltos mintázata álarchoz hasonlít. A Miltonia egy pompás orchideaféle, levelei zöldek, különleges virága a riói karnevál hangulatát idézi. Dél-Amerikából származik, ahol a hegyvidéki patakok mentén él. Lakásunkban vékony csipkefüggönnyel árnyékolt ablak párkányán szeret a legjobban, ahol szűrt napfény éri. Trópusi növény lévén jól viseli a fűtött szobai klímát, ugyanakkor friss levegőre, orchideatápra és heti öntözésre van szüksége. A vizet úgy pótoljuk, hogy a cserepet vízbe merítjük és várunk, amíg a közeg megszívja magát, majd a felesleget lecsepegtetjük.
.
Izgalmas és érzéki

4.    Cattleya – A ledér hölgy
A Cattleya a legnagyobb virágú orchideaféle, egyes fajták igen illatosak is. Gyönyörűen formázott virágai lenyűgözők: fodros sziromszél, érzéki mézajak, szexi pillák. Ez a növény maga az ellenállhatatlan csábítás! A Cattleya sok napfényt és nedvességet kíván. A cserépből kibuggyanó vaskos gyökereket időnként permetezzük, vagy merítsük vízbe, és hagyjuk, hogy a felesleges víz elfolyjon.
.
Minden virág integetve üdvözöl

5/a.  Brassia – A mexikói dalnok
A Brassia orchidea derűt sugárzó virágai úgy hatnak, mintha integetnének; az összes virág egyszerre. Latin-Amerikában, ahonnan a növény származik, pókorchideának is nevezik, póklábakra hasonlító, hosszú, vékony szirmai miatt. Könnyen tartható szobanövény. Heti egy alkalommal merítsük a cserepet kézmeleg vízbe. Szobahőmérsékleten, friss levegőjű lakásban jól fejlődik, az ablakpárkányon érzi magát a legjobban. Ha bőven kap fényt, virágzása is bőséges lesz.

Zöld frissesség az egész lakásban

5/b. Dendrobium ’Anna Green’ – A festett hölgy

Meglepő karakterű orchideaféle: élénk-zöld virágainak lila közepe úgy hat, mintha egy kirúzsozott hölgy nézne ránk. Néhány Brassia társaságában egy virágállványon az esőerdők hangulatát csempészi a lakásba. Sok napfényt kíván, de a tűző naptól óvjuk. Heti egy alkalommal merítsük a cserepet vízbe, majd hagyjuk, hogy a fölösleg elfolyjon.
.
Igazi érzéki, nőknek való növény

6.    Hibiscus – A festőművészek kedvence
Paul Gauguin egzotikus modelljeinek hajába mindig egy hibiszkuszvirágot tűzött. Különleges hangulatú festményei hatására a Hawaii rózsa népszerű növénnyé vált a tehetős európaiak körében; nem hiányozhatott egyetlen szalonból vagy télikertből sem. Elsősorban szobanövényként tartották és tartjuk ma is. Helyezzük napfényes helyre, és állandó, 20 oC körüli hőmérsékleten neveljük. Földjét tartsuk folyamatosan nedvesen, havonta kínáljuk meg tápoldattal. A Hawaii rózsa helyesen tartva folyamatosan hozza bársonyos szirmú virágait, amelyek átmérője akár a 12 centimétert is elérheti.

Táncoló pillangók

.
7.    Phalaenopsis – Az éjjeli pillangó

Érzékenynek tűnő, finom külseje ellenére a pillangóorchidea rendkívül szívós, bőségesen nyíló, tartós szobanövény. Ázsiában él a természetben, neve a görög „phalaina” szóból származik, ami molylepkét jelent. Nem túl hízelgő név, hiszen színpompás, kecses virágai sokkal inkább hasonlítanak gyönyörűséges, fényben repdeső pillangókhoz, mint szürke molyokhoz. A pillangóorchidea sok fényt és a meleget kedveli, közegét kéthetente vízbe merítéssel nedvesítsük át. Ügyeljük arra, hogy a felesleges víz elfolyjon, mert a pangóvizet nem tűri.

Trópusi meglepetés
.
8.    Strelitzia reginae – A punk hercegnő

A papagájvirág lázadó, tüzes Mohikán, ugyanakkor a szürkészöld levélköntösből kibújó kék és narancssárga virágkoronájával igazi királyi megjelenésű növény. Egymagában is nagyon mutatós, de még nagyobb hatást érhetünk el vele, ha csoportosan helyezzük el: többedmagával igazi dzsungelhangulatot teremt. Sok fény kíván, de leginkább a szűrt napfényt kedveli. Párás helyen, például a fürdőszobában tartsuk. A fenséges virágzáshoz sok energiára van szüksége, ezért hetente öntözzük és tápoldatozzuk.


Nap
fényes ragyogás

.
9.    Citrofortunella microcarpa – A törpe

Bonszáj-termetű mandarinfácska. Nagy testvére több méter magasra is megnő, de a törpemandarin (kalamondin) kifejlett korban is kicsi marad, így jól tartható szobanövényként. Zöld lombja is nagyon dekoratív, de virágzásban még szebb. Pompájának csúcsát termő állapotban éri el, amikor folyamatosan neveli ki apró mandarinszerű gyümölcseit. Sok napfényt és vizet kíván. Soha ne hagyjuk, hogy talaja kiszáradjon!
.
Színkitörés: élénksárga, babarózsaszín, vakító lila, és lángvörös

10.    Vriesea – A tűzijáték
Élénk színekben pompázó, egymást átfedő fellevelei erős levélrozettából emelkednek ki. A Vriesea a karibi bálok vidám hangulatát hozza a lakásba. Többedmagával helyezzük el, hogy életvidám szépsége még jobban szétáradjon a térben. Ez a salsatáncos sok napfényt kíván, de a tűző napot nem viseli. Levélrozettáit hetente töltsük föl vízzel, de a gyökere ne álljon a vízben.

>> 5/3 Modern Vintage – Modern Retró

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.