Register
A password will be e-mailed to you.

Összesen ötezer újszülött kapta a következő nevek valamelyikét a tavalyi évben Magyarországon: Dorina, Gréta, Amanda, Liliána, Ramóna, Regina, Vanessza, Kíra, Szonja, Kitti, Vivien.
.
Az Új magyar utónévkönyv szerint 2710 magyar keresztnév anyakönyvezhetõ. Igazán bõséges a kínálat, néha mégis képtelenek vagyunk eldönteni, hogy milyen nevet is adjunk a gyerekünknek.
.
A vezetéknév
.

Régen ez igyazán pofon egyszerű volt: a baba az apja vezetéknevét kapta. Ám ma már egy baba nem mindig családban landol, nem mindig ismert az apa kiléte, és ha igen, akkor sem feltétlenül biztos, hogy az újszülött magától érthetődően kapja az apja nevét.
.
Ahogy a feleségek sem veszik fel teljes egészében a férjük nevét, és népszerűbb a férj vezetékneve mellé a keresztnevet odaírni (amiből nem derül ki a családi státusz, hisz akár rokonok is lehetnek), vagy a feleség megtartja, és kötőjellel odaírja férje vezetékneve mellé a sajátját is. A harmadik eset pedig a teljes leánykori név megtartása, változtatás nélkül.

Hasonlóan az újszülöttek vezetékneve is variálódhat. Ha a szülők nem házasok, akkor az apának kell írni egy nyilatkozatot, melyben vállalja, hogy ő az apa és azt is rögzítik, hogy mi legyen a baba neve.

Legdivatosabb keresztnevek 2008-ban:

  Fiú Lány

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Bence
Máté
Levente
Dávid
Ádám
Balázs
Dániel
Tamás
Bálint
Péter
Márk
Gergő
Dominik
Kristóf
Marcell
Zsombor
Milán
László
Zoltán
Attila
Anna
Boglárka
Réka
Zsófia
Lili
Hanna
  Petra
Vivien
Eszter
Laura
Dorina
Fanni
Dóra
Jázmin
Luca
Virág
Alexandra
Nóra
Csenge
Viktória

A szülők ma a Magyar Utónévkönyvből választhatják ki a baba nevét. Ha olyan nevet szeretnének, amelyik nem szerepel a listán, akkor választásukat az MTA Nyelvtudományi Intézetével kell elfogadtatniuk – tudtuk meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkormányzat Anyakönyvi Hivatalától.

Az elmúlt években az intézet engedélyezte a gyümölcs- és növényneveket (Bodza, Áfonya), nem járult azonban hozzá az Évike, Szilvi, Tóni típusú becenevek anyakönyvezéséhez.

Vigyázzunk a két név összecsengésére és a monogramra is (intő példa Wass Cecília)! Készüljünk föl gyermekünk nevének lehetséges becézéseire. Mikor választunk, azt se feledjük, hogy ha az egyébként jónak tűnő nevet miképpen lehet becézni.

Magyarországon csak két keresztnevet lehet adni a gyerekeknek. Érthető az érvelés is: ha felnőttként nem tetszik neki az első, még használhatja a másodikat. De persze arra is gondoljunk, hogy minden hivatalos papírt így kell majd aláírnia, és ki tudja, nem fogja-e akkor a sírba kívánni a másodikat?

Mire ügyeljünk névadásnál?

Az utónévkönyv igazán vidám olvasmány, a kettesben eltöltött estéken érdemes eljátszani a képtelenebbnél képtelenebb nevek kiválasztásával. Ha pedig végképp nem megy a döntés, és még mindig csak a listáknál tartunk: dobjuk be a neveket egy kalapba, és húzzunk! Most már csak azt kell eldönteni, hogy ki húzzon…

Mi a keresztnév?

A megnevezett személy saját, családjától független egyéni neve. A múlt század közepén ezt egyéni névnek próbálták hivatalosítani, majd 1895-től utónév lett a meghatározása a hivatalos nyelvben. Ezt azonban a köznyelv máig sem vette át, a szakirodalom is a keresztnév megjelölést használja. Nem is gondolnánk, hogy sokáig a keresztnév volt az elsődleges, és nem használtak másik névelemet mellette.

Névtörténelem

Kezdetben a névadók általában a Biblia ószövetségi részéből merítették a keresztneveket. Ezt a hagyományt a protestánsok és az izraeliták egészen a XX. századig megőrizték. A katolikus lakosság körében a névdivatot jelentősen befolyásolta az egyes szentek kultusza, a keresztneveket ők már nemcsak a Bibliából, hanem a szentek legendáiból is átveszik. Előbb a bizánci (Margit, György, Miklós stb.), majd a magyar (István, László, Gizella stb.) szentek váltak a névadásban népszerűvé.

A XIX. század derekán az írók, tudósok kezdeményezésére több régi magyar nevet felújítottak, és újakat is alkottak (Etelka, Jolán, Hajna, Csilla, Tünde). A névdivat kezdetben csak a nemesi körökben hódított, később azonban mindenhol megfigyelhetők a különféle divathullámok. Ennek ma sem vagyunk híján, lássuk csak a legismertebbeket. Dallas-mánia: Dzsoki, Bobi, Szamanta; focimánia: Matheusz, Diegó, Ronaldó; autómánia: Megán, Klió, Mercédesz…

Ha egészen egyedi nevet szeretnénk adni, ami még senkinek sem volt

Amennyiben olyan keresztnév nyerte el a tetszésünket, ami nem szerepel a Nagy Utónévkönyvben, akkor az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba kell kérvényt benyújtani, a kérést pedig az anyakönyvvezető terjesztheti fel. Válasz a hatóságtól 15 napon belül várható.

Ha valaki mégis külföldi keresztnévvel szeretné ellátni gyermekét, és engedélyt is kap rá, csakis magyar helyesírás szerint használhatja, például az angol Jennifer nevet Dzsenifernek kell írni. Kivétel ez alól, ha az apa állampolgárságával megegyezik a választott utónév, ebben az esetben maradhat az eredeti helyesírás.

Napjainkban nagyon népszerűek a kisfiúknak adott ősi magyar nevek, mint a Botond vagy Álmos, lányoknál pedig a Matild, Teréz éli reneszánszát. Ha a gyermek nem tud megbarátkozni nevével, önállóan 18 éves korától kérvényezheti a változtatást, 14 éves kortól 18-ig viszont csak szülői beleegyezéssel.

Jelenleg az Új magyar utónévkönyvből választott neveket fogadják el, bár igaz, hogy időközben az Anyakönyvi Értesítőben is megjelentek újabb elfogadott nevek. Amennyiben mégis valamilyen más, különlegesebb utónevet szeretnénk gyermekünknek, akkor a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez kell fordulni, csak annak javaslatával történhet meg egy új név anyakönyvezése.

Hogyan változtathatjuk meg a gyerek nevét?

Az anyakönyvvezető a szülők kérelmére egyszer módosíthatja a 14 éven aluli kiskorú gyermek utónevét. Amennyiben a szülők együttesen kérik a névváltoztatást, bemennek az anyakönyvvezetőhöz, felvesznek egy jegyzőkönyvet, melyben leírják a módosítást, és új anyakönyvi kivonatot állítanak ki a gyermek számára.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.