Register
A password will be e-mailed to you.

Audrey Hepburn-ről első házasságából származó fia, Sean Ferrer írt könyvet, melynek vezérmondata talán ez lehetne: "Audrey-t egész életében körüllengte valami megmagyarázhatatlan szomorúság."
.
A "Római Vakáció" Anna Hercegnőjétől a "My Fair Lady" Eliza Doolittle-jéig," Audrey Hepburn mindig a belső nyugalom és az önállóság mintája volt a mozinézők millióinak számára.
.
<< Ki hinné, hogy az arisztokrata származású belga lány családját apja elhagyta és végigéhezte a gyerekkorát?
.
Nehéz gyerekkor
.
Hepburn Hollandiában élt kisgyerekkorában, mikor a német hadsereg elfoglalta Németalföldet.
Fia egy szomorúsággal és kétségekkel teli asszonyt látott benne.
.
"Anyám élénken emlékezett arra a félelemre, amit gyermekként érzett a német csapatok bevonulásakor Arnhem városába, ahol abban az időben éltek." – írja Sean Hepburn Ferrer "Audrey Hepburn, a Lélek Eleganciája" című könyvében.

A képen: Egy Oscar-díjas, vérbeli komika

"Mesélt arról is, hogy testvéreivel kutyakaját ettek, amikor semmi más nem volt… és hogy mennyire zöld volt a kenyér, mivel az egyetlen kapható lisztféleség borsóból készült. Többnyire ágyban fekve, olvasással töltötte az egész napot, hogy elterelje figyelmét az éhségről.

Hepburn édesapja elvesztését is megszenvedte – aki nem elesett a háborúban, hanem megszökött előle, vagyis dezertált. Apja elhagyta a családját, miután kézhez vette a behívóját, és ezután 20 évig nem látták. Ekkor Hepburn már nemzetközileg elismert filmsztár volt.
.
Sean Ferrer, Audrey Hepburn és Mel Ferrer egyetlen fia az Audrey Hepburn Gyermek Alapítvány irodájában dolgozik Santa Monica-n, a Csendes-óceán partján. Az alapítványt tulajdonképpen egyedül ő működteti: kiállításokat és rendezvényeket szervez az UNICEF javára, aminek Hepburn utolsó éveit szentelte. Az édesanyjáról szóló könyv bevételei is az alapba mennek.
.
>> A híres fekete-fehér kép – Audrey finom eleganciája a lényéből jön
.
Édesanyja szomorúságáról Ferrer a következőket mesélte: "Hiszek abban, hogy nincs bátorság legyőzött félelem nélkül, és nincs öröm a szomorúság megismerése nélkül. Azzal, hogy segített a gyerekeknek, tulajdonképpen magának segített.

Sean Ferrer három fejezetre osztotta anyja életét: felépített egy páratlanul sikeres filmes karriert, felnevelt két fiút (van egy fia Andrea Dotti olasz pszichiáterrel kötött házasságából is); és végül – miután gyermekei már felnőttek – életét az UNICEF-nek szentelte.
.
<< Első férjével, Sean édesapjával: 6 év, és 2 vetélés után született meg a várva várt kisfiú
.
"Azt hiszem, az érzelmi beállítódásunk korán kialakul."- mondja Ferrer. – Mégha tudatosulnak is bennünk a felnőttéválás folyamán, mindig marad egy alantas szomorúság, amit nem tudunk magunkról lerázni."

"Ezért hitt abban, hogy a társadalmunk egyik legfontosabb feladata a szükségben lévő gyerekek segítése. És nemcsak egy tányér leves vagy egy marék vitamin erejéig, hanem hogy észrevegyük, milyen kárt tesz a háború a gyermekekben. És sokkal inkább érzelmileg, mint fizikailag.

Sean Ferrer egy magas, sötét hajú, 43 éves férfi, akinek fekete haja itt-ott már őszbe hajlik. Munkája két síkon zajlik: egyrészt menedzseli anyja alapítványát és őrködik a hepburn-i örökségen felderítve anyja képeinek jogosulatlan felhasználását, valamint begyűjtve filmjeinek jogdíjait; másrészt saját karriert is épít a filmes szakmában.
.
>> Hepburn és Sean
.

Miután a filmsztárok világában nőtt fel, Ferrer nem színészként, hanem a producerek világában próbál érvényesülni. Saját filmjeinek elkészítését állítása szerint azért nem kísérte mindeddig siker, mert nem hajlandó beletörni a fogyasztóelvű középszerűség igájába.

"Az a szenvedélyem, hogy valami igazán jót alkossak, nem elég ha csak úgy elmegy…" – mondta – "…és ezt a jövőben sem kívánom alább adni."

Ferrer most tért vissza egy dedikáló körútról, amely New York-ot, Boston-t és Chicago-t is érintette. Ahogy a szüleinek, neki is ugyanazokat a kérdéseket kellett újra meg újra megválaszolnia: pl. miért csak most, anyja halála után egy évtizeddel írta meg a könyvét?
.
"Nem most írtam meg a könyvet," – válaszolta – "röviddel anyám eltávozása után morfondíroztam már rajta, hogy leírom életem ezen szakaszát. Nem tudtam még, hogy könyv lesz-e belőle, de valamiképp tovább akartam örökíteni a gyermekeimnek."
.
Az "Audrey Hepburn: a Lélek Eleganciája" nagyalakú könyv, tele fényképekkel, kis intim bepillantással a híres színésznő személyes szférájába, boldogtalan gyermekkorától kegyes haláláig. Hepburn-t 1992-ben gyomorrákkal operálták California-ban, a kór ennek ellenére szétterjedt szervezetében, és a második műtét után világossá vált, hogy nincs remény a gyógyulásra. Audrey ekkor visszavonult svájci otthonába, ahol 1993. január 20-án, 63 éves korában érte a halál.
.
"Nem volt dühös," – idézte vissza az utolsó heteket Sean – "csak csalódott, hogy nem operálhatták meg még egyszer… De békében ment el. A halált az élet természetes részének tekintette."

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.