Register
A password will be e-mailed to you.

<< 1. szeretetnyelv: Az elismerő szavak

A második szeretetnyelv a „Minőségi idő”. Akinek a lelke erre van beállítva, azok számára a legfontosabb a tartalmas együttlét. Az olyan együttlét, melynek egyetlen lényege és célja van: hogy együtt legyünk, hogy egymás személyiségével, gondolataival, terveivel, vágyaival, gondjaival foglalkozzunk.

Nem csupán fizikai közelséget jelent. Lehet két ember ugyanabban a szobában, ez még nem feltétlenül minőségi együtt töltött idő.

Ennek az együttlétnek a lényege az egymásrafigyelés: hogy most veled foglalkozom.
Amikor egy apa birkózik a fiával, a figyelme teljesen a fiára koncentrálódik, és a valódi együttlét élményét adja. Ha azonban az apa csak fél kezével birkózik, a másikban egy mobiltelefont tart, amin épp beszélget, a figyelme megoszlik.

Sok házaspár összetéveszti a fizikai közelséget az együttléttel. Bár egy lakásban élnek, mégis távol vannak a gondolataik egymástól. Ha a férj a focit nézi a tévében, miközben a feleségéhez beszél, ez nem minőségi idő, mert a figyelme nem irányul teljesen rá.

A „minőségi” idő nem azt jelenti, hogy ezalatt mindvégig egymás szemébe mélyedünk. Hanem hogy együtt csinálunk valamit, figyelmünket egymásnak szenteljük. Az egymást közt szövődő és áramló érzelmek a fontosak.

Ha a férj és a feleség együtt teniszeznek, és az csakugyan „minőségi idő”, akkor az együttlét a lényeg, és nem a játék.

Meghitt beszélgetés

Ezen azt a bensőséges párbeszédet értjük, mely során két ember meghitt és zavartalan légkörben megosztja egymással a gondolatait, tapasztalatait, érzelmeit és vágyait. Amikor valaki arra panaszkodik, hogy a házastársa nem beszélget vele, az nem azt jelenti, hogy a másik soha nem szól egy szót sem. Arra utalnak, hogy társuk nem szán elég időt arra, hogy empátiával és kiváncsisággal hallgassa a másik mondanivalóját, majd viszonozza a megnyílást. Ám ez nem ugyanaz, mint az elismerő szavak! Itt nem az a lényeg, amit mi mondunk, hanem, hogy meghallgassuk a másikat, és mi is magunkról meséljünk.

Egy 43 éves férfit tizenhárom év házasság után hagyott el a felesége. Az asszony esténként, mikor hazajött a munkából, mindig elmesélte a benti problémáit. A férje meghallgatta, aztán elmondta, hogyan oldja meg a dolgokat, mit kéne tennie.
Másnap a felesége megint ugyanazokról a bosszúságokról számolt be, és szemmel láthatóan nem fogadta meg a férje által ajánlott stratégiát. Erre a férje azt felelte:
”Megmondtam, mit kellene tenned. Ha nem fogadod meg, hozzám ne gyere többet panaszkodni.”
Ám a stresszes asszony legközelebb is ugyanazt a helyzetet vázolta fel. A férj türelmetlenül reagált:
”Most hagyd abba. Nem érdekel. Már megbeszéltük, mit csinálj.”

A férfi elfelejtette, hogy a házasság nem egy megoldandó probléma, hanem egy kapcsolat. Nem értette meg, hogy a felesége nem tanácsot kért tőle, csak frusztrált volt, és együttérzésre lett volna szüksége.

Személyiségtípusok

1. A „csobogó patak” – bármit lát vagy hall, aonnal kibeszéli magából, nem is bírja magában tartani. Ha senki nincs otthon, felhív valakit.

2. a „Holt-tenger” – „Mi bajod van, miért nem szólsz egy szót sem?” „Nincs semmi bajom, miből gondolod, hogy valami bajom van?” – ő az, akinek nincs rá igénye, hogy a belső életét megossza, nem szószátyár típus.

E két típus gyakran házasodik össze, mert kezdetben az ellentétek nagyon vonzzák egymást. Ám idővel a „Holt-tenger” típusnak meg kell tanulnia kinyílni és mesélni, a „csobogó pataknak” pedig időnként hallgatni és befelé figyelni

A közös tevékenység

Nemcsak a beszélgetés lehet minőségi idő, de a közös zenehallgatás, a közös sportolás, a közös utazások is. Ezekhez az élményekhez később is visszatérhetünk gondolatban, és fontos kohéziói lesznek a párkapcsolatnak.

Mindannyiunknak más lehet a szeretetnyelve, vagy többféle, egyik jobban, másik kevésbé. Fontos megtudnunk, hogy párunké melyik, és ha elkezdünk ezen a nyelven „beszélni” hozzá, figyeljük meg: kivirul!

>> 3. szeretetnyelv: az ajándékozás

Forrás: Gary Chapman: Egymásra hangolva /Öt szeretetnyelv a házasságban/
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

1 000 hozzászólás

  1. Szlágyi Szofi

    Csodálatos magyarázat az elismerő szavakról……..

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.