Register
A password will be e-mailed to you.

<< 5 szeretetnyelv a házasságban

Az előző részben tehát kifejtettük, hogy valamennyiünknek más az elsődleges szeretetnyelve, és ha ez nem azonos a két embernél, kiürülhet a szeretet-tankjuk, és a kapcsolat válságba kerül.

Vannak, akiknek a dícsérő szavak a legfontosabbak, egy-egy elismerés, bátorítás fantasztikus hatással tud lenni a lelkivilágukra. Az ő szeretetnyelvük: az elismerő szavak!

"Élet és halál van a nyelv hatalmában" – mondja a Példabeszédek Könyve. Sok házaspár egyáltalán nincs tisztában a szavak hatalmával. Szintén a Bibliában olvashatjuk: "Aki aggódik szívében, az levert lesz, a jó szó viszont felvidít."

A dicsérő szavak és az elismerő kijelentések a szeretet hathatós közvetítői. Minél egyszerűbb, annál hatásosabb:

"De jól nézel ki ebben a pólóban!"
"Nálad jobban senki nem főzi a húslevest!"
"Olyan drága vagy, hogy elmosogattál."
"Köszönöm, hogy elmentél az iskolai fogadóórára. Tudom, hogy nehezen szántad rá magad."

Nem is tudjuk, mennyire hozzájárulnak az ilyen mondatok egy házasság boldog légköréhez.

Egy asszony egyszer a következő panasszal kereste fel a pszichológusát.
– Teljesen el vagyok keseredve. Nem tudom rávenni a férjemet, hogy kifesse a hálószobánkat. Már majdnem egy éve könyörgök neki, de hiába."
– Mesélje el részletesebben. – kérte az orvos.
– Múlt vasárnap például egész álló nap a kocsiját mosta a kertben. Mondtam is neki, hogy kár 8 órát a kocsimosásra vesztegetni, amikor ezalatt kifesthette volna a hálószobát, még ki is száradna hamar ebben a ragyogó meleg időben.
– És kifestette a hálószobát?
– Nem, és azóta is úgy tesz, mintha teljesen elfelejtette volna, pedig hónapok óta könyörgök neki.
– Ön feleslegesnek tartja a kocsimosást?
– Nem, de szeretném, ha a hálószoba ki lenne festve, mert már szürkék a sarkok.
– És biztos abban, hogy a férje tudja ezt?
– Persze, fel is hívtam rá a figyelmét.
– Engedjen meg egy kérdést. Előfordul, hogy meg van elégedve azzal, amit a férje csinál?
– Mire gondol?
– Például arra, hogy kitakarítja a garázst, leviszi a szemetet, kifizeti a villanyszámlát, vagy lepucolja a cipőjét.
– Igen, szokott ilyesmit csinálni. – tért ki az asszony.
– Akkor a javaslatom a következő: ne említse többé a hálószoba-festést. Viszont amikor a férje legközelebb valami szivességet tesz, dicsérje meg érte. Ha kiviszi a szemetet, köszönje meg neki. Ha kifizeti a villanyszámlát, ölelje meg, és mondjon valami ilyesmit: "Nagyon örülök, hogy erre is volt gondod." Mindig fejezze ki az elismerését, ha valamit megtesz.
– Nem értem, hogy lesz ettől kifestve a hálószoba.
– A tanácsomat kérte. – felelte az orvos – Ez a tanácsom. Ha akarja, megfogadja.

Az asszony nem látszott túl lelkesnek, amikor elment. 3 héttel később mégis ragyogó arccal tért vissza, hogy beszámoljon.
– Bevált a módszere! – kiáltotta.

Ez az asszony megtanulta, hogy a dicséret mennyivel ösztönzőbb, mint a zsörtölődés. Az elismerő szavak célja nem az, hogy hízelgéssel vigyük keresztül az akaratunkat. Az elismeréssel a szeretetünk válik megtapasztalhatóvá, a szeretet ereje cselekszik. A szeretet pedig viszonzásra fogja ösztönözni párunkat, ezért örömmel teszi majd meg, amit várunk tőle.

Bátorító szavak
.
Lehet, hogy társunk nem bízik eléggé magában, szorong valamiért, és a bátorításunkra szorul. Tehát "bátorságot kell öntenünk" belé. A kishitűsége megakadályozhatja abban, hogy a benne rejlő képességeket kiaknázza.
.
Ha bátorítjuk párunkat a munkájában, megdicsérjük, milyen alaposan és tehetségesen oldott meg valamit, ezzel szárnyakat adunk neki! Talán házastársunkban is szunnyad olyan rejtett képesség, amit mi megláttunk benne, és csak a mi bátorító szavainkra lenne szüksége ahhoz, hogy kibontakoztassa tehetségét.

Ne felejtsük el, nem arról van szó, hogy nyomást gyakoroljunk házastársunkra a saját céljaink elérése érdekében. Abban kell bíztatnunk őt, ami iránt maga is érdeklődést mutat.

Ha például egy feleség ezt mondja: "Szeretnék végigcsinálni egy fogyókúrát, és lefogyni 5 kilót."
Ez jó alkalom arra, hogy bátorítsuk őt. "Neked biztosan sikerülni fog, mert amit te igazán akarsz, azt eléred."
Bíztatásunk kifejezi számára, hogy bízunk benne, hogy hiszünk a képességeiben. Sokszor gyorsan kritizálunk és elmarasztalunk másokat, de aki kipróbálja a bátorítás nyelvét, hamar be fogja látni, hogy minden erőfeszítést megér a használata!

Kedves szavak

A szeretet mindig kedves. Nagyon lényeges a kimondott szavak hangsúlya. Azt, hogy "szeretlek", ki lehet mondani szívből jövően is, és kis kérdő hangsúllyal is. Ha dühösen odasziszegjük: "Persze, drágám", annak egészen más hatása lesz, mintha őszintén gondoljuk, amit kimondunk. Érzelmeink megosztása által meghittebbé válik a kapcsolatunk. A düh és az indulat viszont sebeket ejt. Ha higgadtan vagyunk képesek reagálni indulatos megjegyzésekre, még azt is könnyen elérhetjük, hogy partnerünk bocsánatot kér. Legtöbbször kiderül, hogy félreértésről van szó, és gyorsan ki lehet békülni.

Ez az az érett szeretet, amire mindannyiunknak törekednünk kell, ha azt szeretnénk, hogy a kapcsolatunk fejlődjön.
.
A szeretet nem tartja számon a másik hibáit, és nem hánytorgatja fel őket. Egyikünk sem tökéletes. Ha a társunk bocsánatot kér, megbocsájtunk, és a meghitt kapcsolat helyreáll. A szeretet kizárólagos útja a megbocsájtások sorozatán keresztül vezet.
.
Nagyon sokan cipelik át a haragot, a frusztráltságot egyik napról a másikra. Ezért mondta Jézus: "Ne múljon el nap a ti haragotokkal."
Ha megfosztjuk magunkat a megbocsájtástól, és az újrakezdés lehetőségétől, a szeretet és a béke helyét fel fogja váltani a keserűség, a harag és a bosszú. Ha nem akarjuk így végezni, túl kell tennünk magunkat a múlt sérelmein. Ez úgy a legkönnyebb, ha megpróbáljuk beleélni magunkat társunk helyzetébe, és megérteni, miért cselekedett így. Ekkor elmondhatjuk:
"Megértem, miért mondtad ezt, de nekem nagyon rosszul esett. Mostmár értjük egymás okait, és hasznunkra válhat ez a tapasztalat, hogy ezentúl még jobban szeressük egymást."

Ezek a kedves szavak boldoggá fogják tenni őt is, minket is.

Szelíd szavak

A szeretet sosem követel, sosem vár el. Ha az egyik fél követeléssel lép fel házastársával szemben, kapcsolatuk inkább szülő-gyermek viszonyhoz lesz hasonló. A házasságban egyenrangú felekként kell részt vennünk. Egymás társai vagyunk. Kapcsolatunk akkor válik erősebbé, ha ismerjük és támogatjuk egymás vágyait. De nem mindegy, hogyan adjuk ezeket egymás tudtára.

Kérjük vagy követeljük? A kérésben benne van a másik tisztelete, az, hogy választhat: teljesíti-e vagy sem. A kérés időt hagy a másiknak a reagálásra, nem türelmetlen, és nem gondolja úgy, hogy "jár neki" a másik figyelme és szeretete. A követelés épp ellenkezőleg.

>> folytatás: 2. szeretetnyelv: A minőségi idő

Forrás: Gary Chapman: Egymásra hangolva /Öt szeretetnyelv a házasságban/

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

3 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.