Register
A password will be e-mailed to you.

Manapság ha tehetjük és van szabad 20 percünk, felpattanunk a szobakerékpárunkra, vagy futunk pár kört a ház körül, esetleg beesünk valamilyen aerobic edzésre, hogy levezessük a napi feszültséget és formáljuk egész nap számítógép előtt ülő testünket. De vajon teljesen mindegy, hogy a nap melyik szakában edzünk? Nem, mert az eredmény éppúgy függ ettől, mint a kondizás gyakoriságától.

1. Az emberek 90 százalékának az a legjobb, ha délután 4 és 7 között edz. A testhőmérséklet ilyenkor a legmagasabb, az izmok melegek és ruganyosak, erőnlétünk a tetőfokára ér, a nyugalmi pulzus és vérnyomás alacsony. Mindezek miatt csekélyebbnek érezzük a megerőltetést, tehát szívesebben mozgunk, és annak is kisebb a veszélye, hogy megsérüljünk.

Sokszor persze nehéz betartani ezt az időt, hiszen dolgozunk, gürcölünk egész nap, és a sok túlóra miatt csak este 8 után esünk be egy-egy órára, vagy lesz időnk megtenni a szokásos kilométereket a környéken. Természetesen azok is hatásosak lesznek, csak annyit kell tudnunk, hogy nem eléggé. Este ugyanis a test már beáll egy pihenő módba, és inkább igyekszik ellazítani magát és felkészülni az alvásra. Ettől függetlenül persze, amikor csak tehetjük és úgy érezzük, hogy ki kell magunkból mozogni a napi felgyülemlett feszültséget, csak bátran üljünk fel arra a kerékpárra és irány fel valamelyik hegyre.
.
2. Nők számára huzamos erőkifejtéssel járó gyakorlatokra a menstruációt megelőző 1-2 hét a legalkalmasabb. Ekkor a legmagasabb a progeszteronszint. Ez befolyásolja a szervezet zsír- és szénhidrát felhasználását.

3. Akinél fájdalmakkal jár a havi vérzés, annak a rendszeres – menstruáció alatt is folytatott – testmozgás enyhítheti a panaszait. Ilyenkor ugyanis hozzászokik a szervezet az állandó mozgáshoz.

4. Bármely adott edzésprogram csak 6-12 hétig fejleszti az izmokat: ennek elteltével fokozhatja az előrehaladást, ha változtat a gyakorlatokon, a használt súlyokon, az ismétlések számán, sőt akár a lábtartáson. Nagyon fontos, hogy néhány hét múlva mindenképpen változtassunk vagy mozgásformát, vagy edzés típust, vagy bármit. Ha például néhány hétig heti kétszer, háromszor aerobic edzésekre jártunk, akkor most kezdjünk el 4-5 hétig úszni járni. Ezt cseréljük le spinningre, vagy kerékpározásra. Majd iktassuk be a body edzéseket is, hiszen az a mozgás fogja leginkább formálni az alakot.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.