Register
A password will be e-mailed to you.

Ha  "bio"-t eszünk, az nemcsak azzal egyenlő, hogy egészségesen akarunk étkezni, hanem azzal is, hogy elkötelezzük magunkat a környezetvédelem irányában. Örömteli dolog, hogy az emberek érdeklődése folyamatosan növekszik ebben az irányban. Vegyük górcső alá, mit is jelent, ha valamire rá van írva: "bio"!
.

.

A Bio-elv
A biológiai alapú (és nem mesterséges) mezőgazdaság lényege a természet iránti tisztelet. Minden "bio" termesztésnek meg kell felelnie egy nagyon szigorú feltételrendszernek. Azok a termesztők, akik ráléptek erre az útra, különleges képzésen vesznek részt, és többségükben szenvedélyes emberek. Annak is kell lenniük, mert valódi, komoly odaszántságot igényel ez a fajta munka. 

Kidolgozott módszerek mentén kell haladni, ami sokszor nehezebb a modern metódusoknál, ami a természetes organizmusok /növények és állatok/ élet-ciklikusságát figyelembe veszi.


 
A föld
– Rotációs mezőgazdaság. Ha mindig ugyanazt termesztjük, az kiszikkasztja a termőtalajt, és végül kiegyensúlyozatlanná teszi a szükséges anyagok jelenlétét. A vetésforgó lehetővé teszi a gyomok kiírtását, így lehet a legjobban elkerülni, hogy kártékony termékek is felhasználásra kerüljenek. És a termőtalaj is jó állapotban marad.
– Prioritást élveznek a természetes trágyák is a műtrágyával szemben.
Vigyáznunk kell a természet értékeire, hogy az élő organizmusok láncolata kiegyensúlyozott maradjon (pl baktériumok, földi giliszták), mert ezek éltetik a táptalajt.

Az állatok
– A biomezőgazdaság nem használ antibiotikumokat az állatoknál, csak kizárólag olyan indokolt esetekben, amikor az aromaterápia vagy a természetes homeopátia nem vezet eredményre.
Nem köztudott, hogy az un. "normális" mezőgazdaságban még ma is rendszeresen antibiotikumokat adagolnak a tenyésztett állatok táplálékába, hogy elkerüljék a megbetegedéseket. Elméletben ezt az eljárást megszüntették, ettől függetlenül továbbra is gyakorlatban maradt.
– Az állatokat kötelező szabad ég alatt tartani, és meghatározott minimális életteret kell számukra biztosítani. Ezen a területet is igen szigorúan szabályozták.
– Lehetőségeihez mérten a gazdának magának kell előállítania az állatainak adott táplálékot (fű, zab, magok,..)

A peszticidek /avagy szintetikus növényvédő szerek/
– A peszticidek alkalmazása határozottan tiltott. A bio-szakemberek szerint az embereknek még mindig nincsenek tisztában azzal, milyen negatív hatásai vannak a szervezetre a szintetikus szereknek! Terméketlenség, rákos megbetegedés, allergia lehet a következménye.
A bio-gazdálkodásban a természetes "predátorait" alkalmazzák, például a katicabogarat, akik megeszik a petéket.
– Még hangsúlyosabban olyan szereket alkalmazni, melyek genetikusan módosítva lettek.

Jelzések a csomagoláson
– A növények évszakok szerinti életciklusát tiszteletben kell tartani.
– A bio termékeknek rendelkezniük kell a bio logoval, ami igazolja a fogyasztók előtt, hogy a termék a szigorú bio-jogszabályi előírásoknak megfelelően lett előállítva. 2000 április óta létezik az europai bio-logo (kék-zöld), ha mindkettő megtalálható a csomagoláson, az bizonyítja, hogy a benne található élelmiszer 95%-ban bio-alapú.
– Évente egyszer rendszeres kontrollt tartanak. Az előállítás minden egyes fázisát szigorúan ellenőrzik.

A termékek
– Az átalakított termékeket is (sajt, paradicsomlé, stb) a bio-gazdálkodásból nyert összetevőkből kell előállítani. A tárolást jól levegőző helyiségben, a megfelelő hőmérsékleten kell megoldani. A bio-termesztő nem használhat konzerváló-szereket, sem mesterséges aromákat és szinezékeket.
– Nem árt tudni, hogy például a biotej is hasonlóan egyedi eljárással tenyésztett állatokból való, és teljesen más a kezelése módszere is a hagyományos tejtől. A raktározás különleges, izotermiás ciszternákban történik.
– A biokenyér biomagvakból és természetes kovászból áll. Előállítása kétszer, vagy inkább háromszor annyi időt és energiát vesz igénybe (7-8 órát), mint a hagyományos fehérkenyér. A kenyér esetében is szigorú előírásokat kell betartani.
– Az eszközök és helységek mosásáras, tisztántartására külön figyelmet szentelnek. A tisztaság és a higiénia kiemelt fontosságú.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.