Register
A password will be e-mailed to you.

Házi libamáj jénaiban
.
Hozzávalók:
.
A piacon venni kell
70 dkg szép, friss libamájat
kb 0,5 kg libahájat
(a háj kb ugyanannyi legyen, mint a máj, vagy inkább kicsivel kevesebb)
.
A hájból lesz a finom libazsír

Recept:
A libamájat 1 órán át áztassuk tejben
A hájat vágjuk fel darabokra, és dobjuk bele egy fazékba
libahájra rátenni a májat, és lefedjük, hogy ne fröcsögjön ki a zsír
nem szabad megsózni!

Míg a libazsír kiolvad a hájból: kb 1 óra, a máj kb 1/4 óra alatt elkészül!

Ha a máj elkészült, áthelyezzük egy szép jénai tálba,
majd egy szűrőn keresztül ráfolyatjuk a libazsírt.

Melegen és fridzsiderben lehűtve is istenien ínyenc csemege és az egész család szeretni fogja.
Szeletelt kenyérre kenjük a zsírt, rászeletelünk libamájat (vagy darabkákat rakunk rá), megsózzuk,
és paprikával, paradicsommal, hagymával kísérve tálalható.

Italnak fehérbort, sőt – adjuk meg a módját – Tokait javaslunk.

Többféleképpen extrázhatjuk, gyümölcsökkel, szeleteltve sütéssel, roston,
de mindegyik elkészítése egyformán könnyű:

1. Roston sült libamáj sült almával, szőlővel
.

Hozzávalók:
60 dkg hízott libamáj
2 db alma
egy fürt szőlő
3 dl félédes fehérbor
.
Elkészítés:
A libamájat megmossuk, szárazra töröljük, majd tenyérnyi szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsot őrlünk rá, megmártjuk lisztben, jól lerázogatjuk róla a felesleget, majd felhevített vajban néhány perc alatt mindkét oldalát szép barnára sütjük. Közben az almát ujjnyi karikákra vágjuk, magját eltávolítjuk, és szintén vajon átsütjük. Menet közben kaphat egy kis őrölt fahéjat, egy gondolatnyi cukrot és egy löttyintésnyi fehérbort, amit aztán elpárologtatunk róla, csak az ízét hagyatjuk hátra vele. Mielőtt az alma készre sülne, hozzáadjuk a szőlőszemeket, hogy azok is átforrósodjanak. A májat előmelegített tálra szedjük, rárakjuk a gyümölcsöket és meglocsoljuk a fahéjas-boros vajjal, ami a serpenyőben maradt. Burgonyapüré vagy krokett illik hozzá.

Lehetséges lekvárral is tálalni.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.