Register
A password will be e-mailed to you.

Manapság a táplálkozást tekintik a rák elleni harc egyik legfőbb eszközének. Az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet becslése szerint a rákbetegségek egyharmada az étrendhez kapcsolódik, a legújabb kutatások pedig azt is megállapították, hogy az élelmiszerek jelentős mértékben csökkenthetik a kockázatot.

A rákbetegség hosszú idő alatt fejlődik ki, tehát több év – rendszerint évtized – áll rendelkezésre arra, hogy megakadályozzuk vagy elősegítsük a kialakulását. A kutatók szerint, amit megeszünk, az hatással lehet a különböző fázisban levő daganatok fejlődésre.
Egy tanulmányból kiderült, hogy a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztók körében feleakkora a rák előfordulási aránya, mint azoknál, akik alig esznek ilyesmit.

1. Béta-karotin

.
A béta-karotin, az egyik legtöbbet tanulmányozott antioxidáns, amelyről feltételezik, hogy véd a rákbetegséggel szemben. Nagy mennyiségben található a sötétzöld, sárga és narancssárga színű zöldségekben, például a sárgarépában, az édesburgonyában és a spenótban. Magas béta-karotin tartalmú gyümölcsök még a sárgabarack és a sárgadinnye.

 

2. Paradicsom
.
Egyik alkotórésze, amely vélhetőleg csökkenti a rák kockázatát, a piros pigmentet adó likopin. A likopin antioxidáns, amely a görögdinnyében és sárgabarackban is megtalálható, és hatástalanít bizonyos rákkeltő szabad gyököket.

 

3. Zöldfőzelékek
.
A sötétzöld levelű zöldségek fogyasztása sokféle rákbetegség kockázatát csökkenti. A spenótban, a brokkoliban, kelkáposztában és a sötétzöld levelű fejes salátában sok az antioxidáns, például béta-karotin, folsav és lutein. Minél sötétebb színű a zöldség, annál több benne az antioxidáns.

 

4. Hagymafélék
.
Minél több fokhagymát eszik valaki, annál kevésbé lesz hajlamos az emésztőszervi daganatokra. Ugyanis a hagymafélékben, mint a fokhagymában, a vöröshagymában és a mogyoróhagymában azonosított vegyületek némelyike hatástalanítja a vastagbél-, gyomor-, tüdő- és a májrákkal kapcsolatos rákkeltő anyagokat.

5. Citrusfélék
.
A citrusfélék, mint narancs, grépfrút, citrom összetett rákellenes élelmiszerek. A természetes hatóanyagok minden fajtáját tartalmazzák, karotinoidokat, flavonoidokat, amelyek semlegesítettek erős kémiai karcinogéneket.

 

6. Keresztesvirágúak
.
A káposzta, a karfiol, a kelbimbó, a brokkoli, a kelkáposzta, a fehérrépa csökkentheti a mellrák kockázatát. Ezeket a zöldségeket nyersen, vagy félig megfőzve fogyaszd.

7. Szójabab
.
A szárított és konzervált babfélék, a csicseriborsó, a lencse, a tarkabab, a száraz fehérbab is tartalmaznak olyan anyagokat, amelyeknek rákellenes hatásuk lehet.
.
8. Búzakorpa

.
Csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

9. Sovány tej

A tejben lévő telített zsírsavak feltehetőleg elősegítik bizonyos rákfajták kifejlődést, más alkotórészek viszont gátolják. A sovány tejet ivók, a tejet egyáltalán nem ivóknál kisebb valószínűséggel betegednek meg szájüreg-, gyomor-, végbél és méhnyakrákban. A tudósok szerint a kalcium, a riboflavin, vagy az A-, C- és D-vitaminok eddig nem ismert módon rákellenes szerként viselkednek.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.