Register
A password will be e-mailed to you.

A köhögés reflexes mechanizmus, születésünk pillanatától kezdve szervezetünk védekező eszköze. Alapvető funkciója a légutakba került idegen anyag azonnali eltávolítása.

 

A köhögés tünet, hátterében igen nagyszámú betegség állhat, így az első, sokszor nem könnyű eldöntendő kérdés, hogy milyen szakorvoshoz forduljunk. Gégészhez? Tüdőgyógyászhoz? Gasztroenterológushoz?

Mikor forduljunk gégészhez?
A felsőlégutak gyulladásos betegségei közül leggyakrabban köhögést okozók az akut arcüreggyulladás, valamint az orr-és garatmandula gyulladás. Mindkettő járhat rekedtséggel, gombócérzéssel a torokban, ill. torkon érzett váladékozással.  Ezek általában viszonylag hirtelen kezdődnek, fertőzésre utaló bevezető tünetekkel, esetleg lázzal is, de főleg az arcüreg gyulladás esetén alattomosan, az akut fertőzés után hetekkel is panaszt okoz.  Célzott kezeléssel gyorsan gyógyítható.  Ha az arcüreggyulladás nem gyógyul, gyakran ismétlődik, hátterében egyéb hajlamosító tényező áll,(allergia, polip, orrsövényferdülés, stb.) ennek kiderítése, megszüntetése indokolt.

Igen veszélyes az egyébként tünetszegényen zajló köhécselés- köhögés, rekedtség, aminek hátterében gyakran a garat-gége daganatos megbetegedése áll. Ehhez hajlamosak az emberek hozzászokni, vagy csak későn fordulnak orvoshoz. Hazánkban évről évre nő a garat-gégedaganatos betegek száma, köszönhetően a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásoknak. A betegség kezdeti stádiumban csaknem 100%-ban gyógyítható, ami előrehaladott stádiumra már nem igaz. Ezért fontos, hogy a rizikótényezővel élők akár szűrő jelleggel is, de panasz – köhögés, elhúzódó rekedtség esetén mindenképpen keressenek fel gégészt, az 5-10 perces vizsgálat életet menthet!

Mikor forduljunk tüdőgyógyászhoz?
Az alsólégúti eredetű köhögések közül is kezdjük a banális „megfázással”, légcső- hörghuruttal, ami gyakran felsőlégúti fertőzéshez társul. Kezdetben kínzó, száraz, a légcső lefutásának megfelelő helyen fájdalmat okozó, mély köhögéssel jár, majd a köhögés hurutossá válik. Tüneti vagy szükség esetén célzott kezeléssel gyorsan gyógyítható.
Tüdőgyulladásra utal, ha a köhögés többnapos lázzal, levertséggel, oldalra lokalizálódó, légzésre fokozódó fájdalommal, esetleg nehézlégzéssel jár. Ilyen esetben a fizikális vizsgálaton kívül mindenképpen szükséges mellkas röntgen vizsgálat végzése is. A tüdőgyulladás antibiotikum kezelést, ágynyugalmat igénylő betegség. Idősebb, vagy egyéb társbetegségekkel rendelkezőknél kórházi kezelés is gyakran indokolt. 

Visszatérő, rohamszerűen jelentkező ingerköhögés az egyik fő tünete az asztmának is. Az asztma gyakorisága évről évre nő hazánkban. Megkülönböztetünk allergiás és nem allergiás eredetű asztmát, bár a tünetek és a kezelés lényegében azonosak. A légúti allergiás betegségek (szénanátha) előfordulása a népességben kb. 25%-os, és ezen betegek  kb. 30%-a asztmás is, vagy élete során azzá válik. Allergiás asztmára utal,  ha a köhögés  szénanáthához társulóan, vagy anélkül mindig az év azonos szakában jelentkezik,  nehézlégzéssel társul, ami főleg éjszaka, hajnalban, vagy fizikai terhelésre lép fel. Nem (csak) pollen allergiásoknál ez évszaktól függetlenül, vagy folyamatosan is fennállhat . Enyhe stádiumban nem feltétlenül éli meg a beteg a légzési nehezítettséget, de célzott fizikális és légzésfunkciós vizsgálattal már ilyenkor is kimutatható a betegség kezdeti  jele, a kislégutak szűkülete. A betegség mindenképpen kezelést igényel- inhalatív, vagyis belégzett hörgőtágítóval, gyulladáscsökkentővel a beteg tünetmentessé tehető, és főleg megakadályozható a betegség súlyosbodása.

A másik, még az előzőnél is nagyobb populációt érintő köhögést okozó betegségcsoport a COPD. A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) gyűjtőfogalom, ami magában foglalja a krónikus hörghurutot, tüdőtágulást, obstruktív (asztmatikus) hörghurutot és ezek kombinációit. Az előrejelzések szerint 1-2 évtizeden belül a nyugati típusú civilizációkban a vezető halálokká válik. Leggyakoribb kiváltója a dohányzás. Szerepet játszanak még genetikai tényezők, környezeti (munkahely, nagyvárosi-ipari környezet) tényezők is. Fő tünete az évről évre erősödő sokszor pruduktiv köhögés, fokozódó terhelési nehézlégzés, légúti fertőzésekre való fokozódó hajlam. Ha belegondolunk, ezeket a dohányosok egy része a dohányzás természetes velejárójának tartja, ezért nem fordul orvoshoz. Pedig kezelendő és időben megkezdve kezelhető betegség, ami későn felfedezve már visszafordíthatatlan eltérésekkel jár, krónikus légzési elégtelenséghez és halálhoz vezetve. A diagnózis alapja itt is a légzésfunkciós vizsgálat. A leghatékonyabb kezelési mód a dohányzás elhagyása, ami kezdeti stádiumban önmagában is elég lehet. Később gyógyszeres- főleg inhalatív – kezelés is szükséges, ami életfogytig tart. Hazánkban rengeteg kampányszerű szűrővizsgálatot szerveznek a COPD felismerésére. A dohányosoknak mindenképpen ajánlatos elmenni, de a panaszos nemdohányzóknak is, mert ugyan kisebb gyakorisággal, de őket is érinti a betegség.

Hazánkban a daganatos halálozást a tüdőrák vezeti, ezzel sajnos világelsők is vagyunk. A legfőbb hajlamosító tényező itt is a dohányzás, ennek köszönhető, hogy a nők lassan „utolérik” a férfiakat megbetegedési arány tekintetében. A betegség lappangva, tünetszegényen alakul ki, attól is függően, hogy a kiindulása nagyobb hörgőn belül, vagy kívül van-e. Hamarabb okoz köhögést, nehézlégzést, időnként vérköpést a hörgőből kiinduló daganat, ami előbb juttatja tüdőgyógyász szakorvoshoz a beteget. A tünetszegényen- sokszor hónapokig csak köhögéssel járó esetek sajnos gyakran már előrehaladott stádiumban kerülnek felfedezésre, ami a gyógyíthatóság esélyeit nagyon rontja. Magyarországon talán egyedülállóan még létezik a tüdőgondozói, tüdőszűrői hálózat. A tünetmentes, még gyógyítható tüdőrák kiszűrése érdekében a szűrési behívásra mindenki jelentkezzen! A dohányosok hívás nélkül is évente jelentkezzenek!

Mikor forduljunk gasztroenterologushoz?
Nem a légutak betegsége, de nagyon sokszor okoz köhögést – gyomor panasz nélkül is az. ún.  reflux betegség. Ha a gyomorszáj nem zár teljesen, akár csak időszakosan, a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, súlyosabb esetben a gégébe és onnan lelélegezve a légcsőbe is. A savas inger már a nyelőcsőbe jutva is reflexesen köhögéshez vezet, ha a légutakig is eljut, akkor mindenképpen. Az ingerköhögéshez társulhat égő érzés a torokban, vagy gombócérzés. Ha gyomorégés, emésztési panasz nem társul hozzá, a beteget először gégész, vagy tüdőgyógyász látja. Akár gége, akár hörgőtükrözéssel láthatók a hangszalagok, légcső felmaródása, ami alátámasztja a diagnózist. Legalább egyszer azonban ilyenkor is szükséges gasztroenterologus által végzett gyomortükrözés a szövődmények kizárására.

A felsorolás nem teljes, egyéb köhögést kiváltó eltérések, betegségek is léteznek. A legfontosabb tudni, hogy a köhögés nem betegség, hanem tünet. Az ok kiderítése nélkül ne használjunk köhögéscsillapítókat, mert ez csak elfedi a betegség jelét, késleltetve a diagnózist és ezzel a gyógyulás esélyét.

Dr Potecz Györgyi
tüdőgyógyász, allergológus szakorvos
Bővebb információ: Budai Tüdőközpont
A Prima Medica Egészségközpontok tagja
web: www.tudokozpont.hu
email: info@tudokozpont.hu
tel: 06 30 6319309

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

5 hozzászólás

  1. Dné Zsuzsanna

    Üdvözlöm! Jó pár hónapja kezdődött, hogy rohamszerű köhögés jön rám..pár pillanattal előtte érzek a torkomban egy erős szúró érzést, majd erős,öklendezős köhögési roham jön, pár percig tart, slejm is társul hozzá, ami színtelen. Refluxom van, amit kezelek, de akkor is jön a köhögési roham, mikor a savam rendben van.Választ előre is köszönöm!

    Válasz
  2. kobacs dora

    Jo napot kivanok! 17 eves vagyok, gyermekkoromban asztmat allapitottak meg nalam, ami folytonos kohogessel jart.( ejjel is) . Kb, 6 evig tunetmemntes vtam, de tavaly novemberben ujra kezdodott, egy megfazas rament a horgoimre, ami 2 het folyamatos kohogest vont maga utan. Azota nem igazan tudok kigyogyulni belole, jartam fulorrgegeszeten, ahol mometanson orrsprayt kaptam es immunerositot. Ami nem valt be, a tudogyogyaszhoz is jarok, legutoljara ket hete vtam nala, akkor meghallgatta a tudom es csinalt legzesfunkcios vizsgalatot, nem talalt elterest, azt mondta, h garatbol jon es kaptam lendint, montelukasztot, symbicortot mar egy honapja szedem. A hetvegen kevesse kohogtem, de egy klimatizalt helysegben eltotlott par ora utan, ujra ramtort. Ma a fullorrgegesz azt mondta, h a garatom lobmentes, az orrom lividen duzzadt, gennycsorgas nincs, a fuleimmel nem vt baj. Ma irt fel nekem kohoges csillapitot is, azt mondta, most megint lentrol kohogok.nagyon felek, hogy komoly baj all a kohoges hattereben. Elore is koszonom valaszat!

    Válasz
  3. Kisbenedek Andrea

    Jó napot kívánok!
    Már hosszabb ideje tapasztalom, hogy minden egyes ok nélkül rámjön a köhögés. Ha reggel felkelek, száraz kínzó köhögésem van, szinte majd megfulladok. Iszok vizet, és utána elmúlik. Napközben ha rámtör a köhögés, a mellkasom feletti részen érzek fájdalmat. A hangom gyakran rekedt is. A köhögésem pedig olyan, mint amikor „ugat a kutya”. Szóval nagyon furcsa ez az egész. Tüdőszűrő vizsgálaton már voltam, de mindent rendben találtak. Kérdésem, most hogyan tovább.

    Válasz
  4. Andor Béla

    Jó reggelt!

    Kérdezni szeretném, hogy a feleségem már több mint 10 éve rohamszerűen köhög szinte a fulladás jön rá.
    Több orvosnál volt már, kezelték reflux-al és hörgő tágítással.
    Egyszerűen nem tudják gyógyítani. Mit tudnának javasolni,esetleg segíteni? Adalék: 25 éve volt egy olyan mandula műtétje, amikor a gyerekkorban kivett manduláit még egyszer mandulaműtétel távolították elk mondván a bennmaradt tövek mandulaként funkcionáltak.

    Válasz
  5. Agnes Fuxberg

    Jó napot kivánok volna egy kérdésem a családba van egy személy aki már lassan 4 honapja köhög,egy honapja nekem is mindjárt hogy köhögök,egy csomot érzek a torkomba eléggé ingerül elég sokat köhögök mikkor elkap akkor majdnem hánynom kell anyira köhögtet,én gondolatom szerint gondoltam hogy egy slejmes köhögés és nemtud kitisztulni a slejm és azért köhögtet irattam fel az orvossal slejm felszaggatot de továbra is ugyanugy ingerül meg köhögöm,már az izmok is fájnak mikkor elkap ez a köhögés,továbbiakba mi a tehendöm fogalmam sincs hogy egy slejmes köhögés meddig huzodhat el.Mit tegyek a továbbiakba köszönettel Agnes

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.