Register
A password will be e-mailed to you.

Egyéni érvényesülésünk motorja: az önbizalom.
Sikerre termett ember abban bízik, amit csinál.

.
„29 éves nő vagyok, középvezetői pozícióban dolgozom egy reklámügynökségben. Van egy 5 éves kapcsolatom, már tervezzük az esküvőt. Nem mondhatom, hogy csúnya lennék, vagy hogy nincsenek barátaim, mégis mindig van bennem egy olyan alapérzés, hogy nekem biztos nem fog sikerülni, mert én nem vagyok elég okos, szép, jó, stb. Naponta százszor is elmondom magamnak, hogy „okos vagyok, szép vagyok” – lehet, hogy ez így hülyeség, de valamit tennem kell ez ellen a szorongás ellen. Mindig a legrosszabbra vagyok felkészülve, állandóan féltékenykedem, és evidensnek tartom, hogy a többi ember csak kihasznál, és előbb-utóbb a barátaimról is kiderül, hogy nem ragaszkodnak hozzám, nem vagyok fontos nekik. Már számtalan problémát szült nekem ez az érzés, például a barátom nem egyszer el akart már hagyni, mert nem tudja elviselni a féltékenykedésemet, és nem érti meg, hogy egy csomó fiatal nő alig várja, hogy ráugorhasson, ezért nekem mindent tudnom kell, hogy nyugodt legyek. A munkahelyemen is volt már ebből konfliktus a főnökömmel, mert nehezen bízom meg benne, és gyakran azt hiszem, hogy ki fog rúgni, háttérbe fog szorítani, pedig óriási energiákkal dolgozom a keze alá, és mindent elviselek. Voltam már jósnál, látónál, mindent megtettem, amit mondtak azért, hogy elmúljanak a félelmeim, de semmit nem segített.”
.
Ebben az esetben egyértelműen szélsőséges önbizalomhiányról van szó, amit a levél írója csak hatalmas erőfeszítéssel tud kordában tartani, ellensúlyozni a teljesítményével. Valójában azonban folyamatosan szorong, képtelen elengedni magát és egyszerűen csak élvezni az életet, a párkapcsolatát, a munkáját.
.
Vannak olyan emberek, akik annyi önbizalommal rendelkeznek, mint öt másik embernek elegendő volna. Akik valamire viszik, mindig ambíciózusak.

Különös jelenség, hogyha valaki olyasmire is vállalkozik, amihez nem sokat ért, ha bízik magában, mégis tűrhetően fogja elvégezni a munkát. Viszont a legalaposabb készültség esetén zavarok támadhatnak, ha valaki nem bízik abban, amit csinál. A tudás mellett hatalmas szerepe van a lélektani motívumoknak. Mesterségünket kifogástalanul kell értenünk, de ezen felül bízzunk magunkban, különben nem leszünk sikeresek!

Akiknek nagy önbizalmuk van, azok nem ingyen kapták ezt a képességet. Az önbizalom apró emlékképekből épül fel, s éppúgy fejleszthető, mint az izmok!
Mint ahogy az önbizalomhiány évekig tartó helytelen tréning eredménye, úgy ennek ellenkezője is megszerezhető tervszerű tréninggel.
A sikertelenségi komplexus sok apró balsiker-emlékből táplálkozik. Hozzájárul ehhez a múlton való rágódás rossz szokása, aminél nincs terméketlenebb dolog. Ami történt, megtörtént. Vonjuk le a konzekvenciát, és máskor vigyázzunk jobban.

Minden sikertelen élmény erősíti a gátlásokat, míg a sikeres cselekedetek fejlesztik az önbizalmat. Ezért a kellemetlen emlékeket tűzel-vassal ki kell írtani a memóriánkból, mert azok a jövőnket mérgezik meg, elsorvasztják a kilátásainkat, akadályozzák a karrierünket. A sikertelenség emlékképeivel a sikerképzeteket kell szembeállítani. Ennek rendszeres átgondolása csak tudatos munkával hoz eredményt.

Mivel az önbizalom lélektani kérdés, így a növelésére is lélektani eszközöket kell bevetnünk.

>> Hogyan fejleszthetjük ki magunkban az önbizalmat?


* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.