Register
A password will be e-mailed to you.

Vettél már részt egy olyan találkozón vagy megbeszélésen, ahol az ebédszünet után mindenki ugyan oda ült vissza?
Elég 1 hetet eltölteni egy új helyen, és az ember máris, öszönösen egy bizonyos székre fog ülni.
A rutin lehetővé teszi az elménk számára, hogy más dolgokkal foglalkozzék. De hasonlóképpen az idegeskedésnek és az aggodalmaskodásnak is helyet biztosít.  

Az elménk annyira belejöhet a "lazsálásba", hogy nem marad ideje lazsálni.
Te most ténylegesen olvasod ezt a cikket? Vagy azt számolgatod, hány kiló krumplit kell venned az esti vacsorához, vagy azon töprengsz, vajon tényleg a fiad volt-e, aki az imént kiment az ajtón?

Annyi mindent kell magunkba szívnunk, annyi teendőnk van, hogy megtanulunk egyszerűsíteni – így viszont, szükségszerűen, kevésbé figyelünk oda a minket körülvevő világra.
Amikor viszont vesszük a fáradságot és figyelmesebbé válunk, egyúttal hatékonyabbak és kreatívabbak is leszünk – és az élet unalmas mókuskerekét izgalmas élményekként éljük meg.

1976-ban egy harvardi pszichológus, név szerint Ellen Langer és egy csoport végzős hallgató közzétettek egy újsághírdetést, amelyben 70 éves vagy annál idősebb férfiakat kerestek egy 1 hetes vizsgálathoz.
A pszichológus elvitte őket egy csendes vidéki pihenőhelyre, ahol rekonstruálták az 1959-es évet. A férfiak korabeli zenét hallgattak, azévi filmeket és meccseket néztek a tévében. A hét végére ezek a férfiak fiatalabbnak néztek ki, egyenesebben tartották magukat, javult a hallásuk, a szellemi teljesítményük és a közérzetük. Azáltal, hogy egy gondos környezetben éltek, lehetővé vált a számukra, hogy visszaugorjanak az időben 20 évet.

Ha valamikor, akkor most jött el az ideje annak, hogy visszavegyünk a folyamatos kontrollálásból. 15 év jólét, ez az új életstílus, most megálljra kényszerít bennünket.
A gazdasági válság és a munkaerőpiac visszaesése egyértelművé teszi: a szellemi frissesség és az újszerű gondolkodásmód lesz az, ami segít bennünket az úttörő, kreatív megoldások megtalálásában. Ebben az értelemben pedig a gazdasági válság és a nyomában haladó "forgószél" nem recesszióként, hanem valódi reneszánszként értelmezhető.

"Mindegyikünkben ott a lehetőség megélni ezt a reneszánszt" – mondja Langer. "Csupán egyetlen dolgot követel meg tőlünk: hogy észrevegyünk. Ha észreveszed az új dolgokat, akkor érzed igazán, hogy élsz!"

Ha felismered, hogy egészen idáig "aludtál" – ha tudatába kerülsz a saját korlátozó viselkedésednek -, máris túlvagy az első lépésen! És, könnyebb felébredni, mint gondolnád…
Patti Digh azt javasolja – kezdd kicsiben. Nem létezik "25 lépés a figyelmesebb élethez". Egyszerűen arról van szó, hogy az embernek át kell hangolni a mindennapi antennáját, hogy észrevegye a különböző dolgokat.
"A nagy dolgok nem kivitelezhetőek. Elég idegesítő, amikor valaki azt mondja, úgy ébredhetsz föl, ha meditálsz – miközben 3 kisgyerek anyja vagy, akik miatt egyszerűen nem jut rá időd" – mondja Patti.
Ezért kezdd a közvetlen környezetedben: fedezd fel a világot a parkolóban, a szupermarket pénztáránál sorban állás közben, vagy épp a munkahelyeden.

"Egy bizonytalan világban élünk, és amikor bizonytalanság vesz körül, folyamatos készenlétben vagyunk" – mondja Langer. "Ez remek alapot jelent az odafigyeléshez. A közelmúlt eseményei kizökkentettek bennünket, megállásra kényszerítettek, felelősségvállalásra. Választhatunk: mozdulatlanul maradunk, harcolunk a változások ellen, ugyanolyanok maradunk és várunk, hogy a dolgok majd visszaalakulnak – vagy: megdörgölhetjük a szemünket, újraalkothatjuk a saját valóságunkat, és kiléphetünk egy új világba, egy "azta, odanézz!" világba."

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.