Register
A password will be e-mailed to you.

Kapási Hajnalka egy szép őszi hosszú hétvégén kirándulni ment a szüleivel, ám a harmadik napon egyszercsak fájni kezdett a lába. Az erősődő fájdalmontól nem tudott aludni, , majd egy idő múlva lehajolni sem: mintha megmerevedett volna a dereka.
.
A szülei azonnal orvoshoz vitték – 2 hetet foglalkoztak vele az ortopédián, dea fájdalma csak fokozódott. Mivel az orvosok gerinccsatrna környéki daganatra gyanakodtak, átutalták az Idegsebészetre, ahol megesősödött a daganat gyanúja, és közölték a szülőkkel: a kislányt operálni kell. Ám egy orvos felvetette az agyvelőgyulladás lehetőségét is, és antibiotikumos kezelést kezdtek el. Hajnalkának erre enyhülni kezdtek a panaszai, enyhült a fájdalom, és napról napra mélyebbre tudott hajolni. Végül annyival jobban lett, hogy hazaengedték a kislányt a kórházból.
.
Egy este csöngött otthon a telefon. "Megtaláltuk végre, mi a baj oka" – mondta az orvos.-  "Lyme-kór." A diagnózist vérmintából tudták megállapítani.

A Kór nevét az amerikai Lyme városról kapta. Polly Murray képzőművész állandóan fáradtnak érezte magát, kimerült volt,fájdalmak kínozták, kezét kiütések borították, végül már az ecsetet sem bírta felemelni. A családjában és a környéken számos betegen alakultak ki hasonló tünetek. Hosszas tanulmányozás és kutatás után végül egy reumatológus orvos találta meg egy szarvason talált kullancsban azt a dugóhúzó alakú baktériumot, mely a Lyme-kórt okozta.

A kifejlett kullancs a nagyvadak vérét szívja, ám a fertőzés igazi tárházai a rágcsálók és a kisemlősök. Ezeken az állatokon élősködnek a lárvák, amelyek ha egyszer megfertőződnek, életük végéig fertőzőek is maradnak anélkül, hogy ők maguk is megbetegednének. A kullancsok fertőzöttsége 20-100 % között mozog, vagyis léteznek olyan régiók, ahol gyakorlatilag minden kullancs betegséghordozó.
.
Magyarországon kiemelten fertőzött területnek számít Zala, Veszprém és Somogy megye, illetve Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati területe. Hazánkban a kullancscsípés okozta megbetegedések száma becslések szerint is évente tízezer körüli.

A kullancs csípése nem fájdalmas, mielőtt a bőrbe engedné a szívókáját, olyan anyagot fecskendez a bőrre, ami egyszerre hámoldó és érzéstelenítő hatású. A kullancs számr a 95%-os páratartalom az ideális, vagyis a kullancsveszély elsősorban a vizes területeken, vadcsapásokon, sötét, nedves helyeken fenyegeti a kirándulókat.

Fertőződés szempontjából a március és a június közötti időszak a legkritikusabb, ezek közül is a június a csúcsszezon.

Tünetek:
A fertőzést általában hosszabb lappangás követi, és a tünetek jelentkezése sem annyira súlyos kezdetben, hogy a betegnek annyira feltűnjön. A csípés helye egyre nő, enyhe fájdalom, égető érzés kísérheti, és ez a bőrpír idővel el is múlik. Akár többéves lappangási idő is megelőzheti az izületi gyulladást. Szívpanaszokat is okozhat a Lyme-kór, legjellemzőbb tünet, hogy a szívverés lelassul, szabálytalanná válik, olykor igen szapora.
.
A kullancscsípés okozta krónikus agyvelőgyulladás ellen  már van védőoltás, ami mindenki számára elérhető, de elsősorban azoknak fontos, akik a szabadban dolgozva fokozottan veszélyeztetettek. A Lyme-kór ellen jelenleg még nincs forgalomban vakcina, tehát nem tehetünk mást: igyekezni kell a kullancscsípést megelőzni.

Ehhez mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a kullancs alulról támad, a földről igyekszik felfelé, ezért van a legtöbb csípés a térdhajlatban. Ennek megelőzésére hasznos, ha a nadrágunk szárát a zokniba tűrjük, és a bő pólókat, ingeket sem hagyjuk szabadon lógni. praktikus világos színű ruhát viselni, ezen könnyebben észrevesszük, ha egy élősködő mászik rajta. Nag melegben a póló nélkül mászkálás is ajánlatos, mert a kullancs nem kedveli a fényt, és jobbára a ruhával fedett testrészeken csíp.

A kullancsok az állatokra is szívesen felkapaszkodnak, így rendszeresen ellenőrizze kutyáját, macskáját is, a beléjük ragadt kullancsokat azonnal szedje ki! 

HOGYAN TÁVOLÍTSUK EL A KULLANCSOT?

Vannak, akik ecetre, kréme petróleumra és egyéb szerekre esküsznek, amit a kullancsra kell kenni, így az egy idő után nem kap levegőt és elengedi az áldozatát. Azonban éppen ezzel tesszük ki magunkat a legnagyobb kockázatnak: a kullancs öklendezni kezd, és a Lyme-kór okozója a kullancs gyomrában található.

A legbiztonságosabb módszer, ha kullancsot talál magában: Fogja meg az "orránál", és tetszőleges irányban kezdje lassan tekergetni. 10-20 msp múlva engedni fog. Egy bicskával is ki lehet pöckölni az állatot a bőrből / anélkül, hogy sérülést okoznánk a bőrön!/ – a gyógyszertárakban speciális kullancskiszedő is kapható.

Téves az a nézet – mondja a szakember – hogy a legtöbb bajt a kullancs beszakadt feje okozhatja. A fertőzésnek semmi köze a kullancs baszakadt szívókájához, (és nem a fejéhez!), ez már veszélytelen testrésze, amit néhány nap múlva a szervezetünk magától kilök magából.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.