Register
A password will be e-mailed to you.

Egy kis zöldborsó történet:

A zöldborsó termesztésbe vétele i. e. 4–5000 évvel Közép-Ázsia központi és déli területein (Afganisztán, Irán, Turkesztán) történhetett és a neolitikus kultúrákkal terjedt el Európában. A bronzkorból bőséges régészeti leletek bizonyítják Kárpát-medencei és nyugat-európai ismeretét. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű. A borsót eredetileg száraz állapotban fogyasztották. A zöldborsó-fogyasztás a 15–16. sz.-tól jött szokásba Ny-Európában. Eleinte a hüvelyével együtt főzték meg.

Hozzávalók:

1 kb zöldborsó (héjában)
1 friss sárgarépa
1 fehérrépa
Liszt, só, Vegeta

Recept

Amint már megszokhattátok: rántással kezdünk.
.
Rántás: 2-3 evőkanál olaj, bele annyi liszt, amennyit felvesz, tűzön melegítve lassan bebarnul. 
.
A répákat megpucoljuk, felvágjuk, a lábasban olajban kicsit megdinszteljük. 2 liter hideg vízzel felöntjük, megsózzuk, tegyünk bele 1 teáskanál Vegetát is (ez is sós – vigyázat!) 
.
Amikor a víz felforr, és ki akar futni, lejjebb veszem a lángot, kavargatom, és beledobjuk a rántást. Rá 1 perccel tegyük bele a zöldborsót is. Forrás után Kb 15 perc, és készen van. Kell még tenni bele galuskát is.

Galuska elkészítése:
5 teáskanál lisztbe belekeverünk 1 tojást, majd a forró vízbe áztatott kanállal beleszaggatjuk.

Petrezselyemmel ízesítjük. Nagyon finom tejföllel tálalva.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.