Register
A password will be e-mailed to you.

<< előző oldal

Vannak ételek, amikről meg vagyunk győződve, hogy egészségesek – vagy mégsem? Talán nem is vagyunk tudatában annak, hogy azért kínlódunk a diétánkkal, mert becsapjuk önmagunkat.
Az előző részben már ismertettünk 5 tévhitet – következzék hát újabb 5 érdekes tudnivaló.
Figyelem! Megdöbbentő válaszok!



6. A 100%-os gyümölcslevek egészségesek, úgyhogy nyugodtan ihatom őket.

A narancslé nagyon egészséges, és nagyszerű módja egy kis c vitamin bevitelének.
Azonban az elfogyasztott mennyiség kritikus – 1 pohár még rendben van, de az a baj a gyümölcslevekkel, hogy szinte "itatják" magukat. A legtöbb gyümölcslé pedig, akkoris, ha 100%-os, tele van kalóriával és gyümölcs cukorral – ez pedig nem férhet bele egy szigorú diétába.

Tipp
: Próbáld meg figyelni, hogy emnnyit iszol – alkalmanként lehetőleg ne igyál 2 decinél többet a gyümölcsléből!

7. A vegetáriánus ételek egészségesebbek

Nem feltétlenül! Ugyanis nagyon sok vegetáriánus étel zsíros, sajtos szószt vagy öntetet tartalmaz, gyakran panírozzák a zöldségeket, és a tészta, burgonya is gyakori kísérője ezeknek az ételeknek. Így észrevétlenül is rengeteg kalóriát juttatsz be a szervezetedbe egy "egészséges vega menü" elfogyasztásával.

Tipp: Gondosan tanulmányozd az összetevőket, mielőtt a vega koszt mellett döntenél – ha kell, kérdezz utána!

8. Az olívaolaj egészséges, mert kalóriaszegény!
Valóban sok érv szól az olívaolaj mellett, de az, hogy nem kell számolnunk a kalóriákat ha használjuk, nagy tévedés. Ugyanis 1 evőkanál olívaolaj kb. 120 kalóriát tartalmaz, szóval az, hogy alaposan lelocsolod vele a salátádat lehet, hogy nem is olyan jó ötlet…

Tipp: Használj extra szűz olívaolajat, vagy vegyél spray kiszerelésű olívaolajat, amivel egyszerűen tudod szabályozni pl. a serpenyőbe kerülő olaj mennyiségét – fújásonként mindössze 5 kalória!

9. Az energiaitalok nélkülözhetetlenek az edzéshez.
Ezt legfeljebb csak az energiaital gyártói állíthatják. Ezek az italok azt célozzák, hogy pótolják sportolás közben vagy után az elvesztett vitaminokat és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat – a legtöbb ilyen ital tartalmaz cukrot (glükózt, fruktózt), sókat (potassium, sodium), és emelett egy sor szinező – és ízesítőanyagot is.
.
Tipp: Forrás- vagy ásványvíz fogyasztása vagy csökkentett energiájú gyümölcslevek egészségesebb választást jelentenek testedzés és mozgás közben.



10. Az energia-, protein-, és sportszeletek jó energiaforrást jelentenek.

Habár ezek a termékek szorosan kötődnek a különféle sport-tevékenységekhez (pl. az edzőterem bárjában lehet őket megvásárolni), nem sokkal jobbak, mint csokoládés tárrsaik. A többségükben a cukor mellett tartósítószert és mesterséges tápanyagokat tartalmaznak – lehet, hogy azonnal feltölt energiával és egy gyors energialöketet ad, de hogy egészségesnek nem egészséges, az tuti.

Tipp: Keress olyan szeleteket, amelyek teljes kiörlésű komponenseket tartalmaznak – lassabban adnak ugyan energiát, de a hatása tovább tart. Gabonapehely, szezámmag, gyümölcsök és természetes édesítők jöhetnek!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.