Register
A password will be e-mailed to you.

Példaértékü spanyol-magyar civil kezdeményezés indult a magyar kultúra terjesztésért!

Egy Madridba került hazánkfia, Horváth Ambrus, “El Hungarito” 2005 novemberében úgy gondolta, érdemes lenne felvenni a kapcsolatot ’’sorstársaival’’, ezért elkezdte keresni a Spanyolország fõvárosában élõ magyarokat. A kezdetben alkalmi találkozások rendszeressé váltak, 2006-tól havi gyakorisággal találkozott egyre több és több magyar, immár szervezett keretek között.

 

A kapcsolatépítés és ápolás mellett ezek a találkozók új célokat is kaptak:
zenélés (elsõsorban magyar költõk megzenésített versei), felolvasások – egyre gyakrabban hangzottak el magyar versek spanyol fordításban -, Magyarország egyes városairól képekkel, filmekkel, zenékkel fűszerezett bemutató elõadás, szintén spanyol nyelven. A találkozásokat látogató spanyolok egyre többet tudhattak meg  országunkról, kultúránkról.


   
Ahogy haladtak elõre a hónapok, nõtt a résztvevõk száma, és nõttek azok igényei is: 2008 végétõl immár heti gyakoriságúak a ’’spanyol – magyar fiesták”. A jóízű beszélgetések mellett alkalmanként jóízű hazai ételek és italok fokozzák az élményt: a hosszabb-rövidebb idõt Magyarországon töltõk jóvoltából mindig kerül Túró Rudi, Unicum, pálinka stb.. az asztalra.


   
A 2009-es esztendõben minden eddiginél nagyobb ’’vállalkozásokba” kezdett a madridi magyar közösség: február 14-én, Bálint napján Balassi Bálint jól ismert strófái csendültek fel a csapat zenészeinek javarészt saját megzenésítésében, illetve spanyol nyelvű szavalatok formájában. A költõ eseménydús és lebilincselõ élettörténetének ismertetését multimédiás aláfestés (képek, filmek stb…) kísérték, egy magyar lány, Horváth Hajnalka spanyol barátaink által is dicsért mintaszerű kiejtésével. A kulturális tapasztalatok mellett gasztronómiai élményben is részesült a túlnyomórészt nem magyarokból álló Nagyérdemű: 300 palacsinta fogyott el szinte percek alatt az est végeztével.

A következõ vállalkozás minden eddiginél több ötletet és munkát kívánt. 15 spanyol-magyar önkéntesekböl álló csoport együttműködésének köszönhetően sikerült létrehozni a „Magyarországi utazás Madridban” nevű, délutánt és estét betöltõ rendezvényt. Mivel március 15-én került sor erre, természetesen kiemelt szerepet kapott a dátumhoz kötõdõ nemzeti ünnepünk: a résztvevõk kokárdákat kaptak, a történelmi eseményhez kötõdõ versek és dalok hangzottak el, talán fölösleges megemlíteni, hogy spanyol nyelven is.

A képen: Nagy Botond

Az elõkészítõ munkálatok már jóval korábban elkezdõdtek: zenekari próbák, helyszínkeresés, megbeszélések, ötletbörze, majd az eseményt megelõzõ napokban éjszakába nyúló kokárdakészítés, tésztagyúrás, sütés-fõzés.
Március 15-én vasárnap reggel 11-kor a – ’’Fundación Illary”, a rendezvény helyszíne- környékén az épp akkor ébredõ emberek orrát kellemes illatok csapták meg: Nagy Botond kezében ekkor már forgott egy hatalmas fakanál, tudniillik 70 fõ részére (megjegyzendõ: ’’csúcsidõden’’ kb. 200 fõ volt a rendezvényen) háromfogásos ebéd készült: az elõétel pogácsa, körözöttes kenyér, a fõétel gulyás (ebbõl sokan repetáztak is- nem egyszer), a desszert almás lepény volt.

A képen: "Szeretlek, gulyás!"

A magyarországi ízek mellé az ebéd után Miklós Nóra jóvoltából hazánkat bemutató (történelem, találmányok, érdekességek stb…) gazdag ismeretanyagot is kapott a közönség.

Ezt követõen a bõséges étkezés miatti kalóriabombát magyar néptáncok tanulásával dolgozhatták le a vállalkozó kedvûek. Pihenésképpen következett az ’’esti mese’’: a Mesék Mátyás királyról, Magyar népmesék címû jól ismert klasszikus magyar rajzfilmsorozatokból egy – egy rész, spanyol és magyar alkalmi fordítóinknak köszönhetõen spanyol felirattal.
A rendezvényt a ’’madridi –magyar- muzsikusok’’, Karácsony Katalin (hegedû ,ének) Horváth Ambrus (gitár, ének) és Nádudvari Péter (zongora, ének) koncertje zárta, ahol az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó nép, és mûdalok mellé néhány közismert egyéb témájú népdal és könnyûzenei sláger is társult. Erröl képes, videós beszámoló a www.hungarito.com oldalon található.

A szervezők:
Ambrus “El Hungarito”,  Nóra, Ainhoa, Botond, Evelin, Miguel Ángel, Kati, Roberto, Márton, Zsuzsa, Alicia, Gina, Arturo, Kata, Claudia, Mária, Nicolas, Zsuzsa, Peti, Santi, Andrea.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani rendezvény anyagi támogatóinak:
Madridi Magyar Nagykövetségnek,
Balassi Intézetnek,
Lorenzo Solano (professzionális hangosítás)
Köszönjük a Duna Tv-nek a 30 méter nemzeti színű szalagot.
A 100 literes lábost a Casino de Madridtól kaptuk kölcsön.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.