Register
A password will be e-mailed to you.

Jobban tanulnak a brit lányok, ha nem koedukált osztályba, esetleg teljes egészében lányiskolába járnak – ezt állapította meg egy széles körű felmérés, amelyet 11 és 18 év közötti diáklányok körében végeztek.

A 700 ezer, állami iskolába járó diáklány jegyeit elemezve a felmérés megállapította, hogy a kizárólag lányosztályokban tanulók jegyei tartósan jobbak, mint azokéi, akik vegyes osztályokba járnak.
A tanulmány még azt is kimutatta, hogy azok a lányok, akik rossz osztályzatokkal kerülnek a felső tagozatra, jelentős fejlődést mutatnak, ha lányiskolákban folytatják tanulmányaikat, míg a koedukált iskolákba kerülők továbbra is gyenge eredményt érnek el.

A lányiskolák száma az 1970-es évektől jelentősen csökkent Európában az állami oktatásban, de megmaradt a magánoktatásban: ezek sokkal magasabb színvonalúak, sokkal jobban felkészítenek az egyetemre, de rendkívül drágák: 15-20 ezer eurót is elkérnek egy évre (4,5 – 6 millió forint). A közoktatásban a szülők is egyre jobban ragaszkodnak a koedukált iskolákhoz, így ma már csak 221 ezer lány és 160 ezer fiú tanul a magyar nyolcosztályos középiskolának megfelelő iskolákban, holott ebben a korosztályban 3 és fél millióan tanulnak.  

A tanulmány készítői szerint nagyon sok szülő azért szereti jobban a koedukált iskolákat, mert azzal, hogy a fiúk és a lányok együtt tanulnak, jobban felkészülnek a rájuk váró társadalmi életre. Úgy vélik, hogy a lányiskolák tanulói azért jobbak, mint a vegyes iskolákéi, mert nem terelik el a figyelmüket fiú osztálytársaik, nemcsak a szocializáció, a barátságok, a flört terén, hanem pszichológiai szinten sem.  
"Az egész önbizalom kérdése. Egy lányiskolában a lányokat nem nyomasztja, hogy jól teljesítsenek matematikából, természettudományból, fizikából, vagyis olyan tárgyakból, amelyeket inkább "férfiasnak" tartanak. A zárkózottabb, a megszólalásra, a részvételre nem mindig kész lányok jobban képesek teljesíteni egy lányosztályban, mint egy vegyesben. Nincs figyelemelterelés, nincs versengés a fiúkkal, a lányok tudásuk legjavát adhatják".
.
Ezt a nézetet támasztja alá Alice Sullivan, a londoni egyetem oktatási intézetének kutatója is, aki szerint a felmérés igazolja a szeparált oktatás előnyeinek korábbi bizonyítékait.    

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.