RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Ismét egy kedves kis film…

A nápolyi bűnszervezet, a camorra brutális világát mutatja be szinte dokumentumfilmes pontossággal Matteo Garrone filmje, a Gomorra, amelyet április 9-től vetítenek a mozikban, de előtte a Titanic filmfesztiválon már bemutattak az egyik szereplő, Salvatore Cantalupo jelenlétében.

A több mint 2 órás alkotás Roberto Saviano hasonló című könyve alapján készült; az író azóta is bujkálni kényszerül a camorra bosszúja elől.
A Magyarországon is megjelent tényfeltáró kötet Olaszország egyik legnagyobb bűnszövetkezetének mindennapjait ismerteti meg az olvasóval, a véres klánháborúk és leszámolások leírása mellett a társadalmi mozgatórugókat, az erőszak kultúrájának terjedését kutatva.

Salvatore Cantalupo elmondta, a filmben olyan egyszerű emberek történetei fonódnak össze, akik életébe belépett a camorra.  
Külföldön a szicíliai maffia, a Cosa Nostra sokkal ismertebb, mint a camorra, köszönhetően Marlon Brando, Al Pacino és Robert De Niro filmjeinek is – emlékeztetett Salvatore Cantalupo. Mint hozzátette, Olaszországban azonban több más, hasonló erejű bűnszervezet is tevékenykedik, a calabriai Ndrangheta például egyike Európa leghatalmasabb és legkegyetlenebb bűnözői csoportjainak, mégis alig ismerik Itálián kívül.   Salvatore Cantalupo megjegyezte: bár a film alapjául szolgáló könyv írója bujkálni kényszerül, a mozi alkotóit nem érték még fenyegetések.

Ez valószínűleg a helyi viszonyokat jól ismerő amatőr szereplőknek is köszönhető – jegyezte meg. A Gomorra szerepeinek nagy részét ugyanis Nápoly környékéről származó alkalmi színészek alakítják. Mint a film olaszországi bemutatója óta kiderült, a vásznon láthatók némelyike a valóságban is camorrista; a rendőrség három szereplőt is letartóztatott. A Gomorra című film a tavalyi cannes-i filmfesztiválon elnyerte a második legértékesebb díjat, a zsűri Nagydíját. Az Európai Filmakadémia ennek az alkotásnak ítélte decemberben az Európai Filmdíjat, Matteo Garrone elnyerte a legjobb rendezőnek járó elismerést, az egyik főszereplő, Toni Servillo a legjobb alakításért vehetett át díjat és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is a Gomorra kapta. A filmet nevezték Oscar-díjra is a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában, azonban nem került be az öt jelölt közé.  

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.