RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A drunkorexia az anorexia és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás “kereszteződéséből” létrejött új étkezési zavar – még nem hivatalos – elnevezése. Ez ma már nem csak a sztárok “kiváltsága”, hanem sajnos világszerte (illetve fejlett-államok-szerte) egyre több fiatal nőt is érintő betegség.

Anorexia + alkohol = drunkorexia

Az anorexiáról ma már sokat hallunk – egyre többen felismerik, hogy a fogyókúrának ez a szélsőséges és önpusztító módja mennyire ártalmas, és hogy komoly pszichés problémák húzódnak meg a hátterében.
Azonban manapság megjelent az étkezési zavarok egy új formája, amit drunkorexiának neveznek. A drunkorexiában szenvedő –többségében- nők az egész napi koplalást alkoholfogyasztással “kombinálják”, abban a hiszemben, hogy így nem híznak majd az alkohollal bevitt kalóriáktól, és megőrizhetik alakjukat. A látszólagos cél itt is a csontsovány modell-ideál elérése/megtartása.

De miért isznak?

Természetesen az alkohol adta mámoros érzés miatt – hogy ne érezzék a belső frusztrációkat, hogy elfeledjék a gondokat és persze, hogy feloldódjanak, ellazuljanak. Az alkohol ma már a partik és bulik kihagyhatatlan összetevője lett. És, ne feledjük, az alkohol rengeteg kalóriát jelent – hogy “bűntudat nélkül” lehessen meginni az esti partiban a “kötelezőt”, előtte koplalni kell, nehogy a napi kalóriabevitel meghaladja az adott mértéket. Sokan már nem is tudják elképzelni, hogy alkohol nélkül is lehet élvezni egy-egy partit, és az alkoholfogyasztás tekintetében a nők lassan “beérik” a férfiakat – áll egy angol kutatásban.

Iszákos sztárok a példaképek?

A felmérések szerint Amerikában a 18 és 24 év közötti fiatal lányok 30%-a hagy ki étkezést a későbbi alkohol fogyasztás “érdekében”.
Az egyre romló tendenciákért a média is felelőssé tehetô – a sztárok és celebritások világában ma sikk még a részegség is. A drog- és alkoholfogyasztás, – ha egy celeb él ezekkel a szerekkel -, “megengedhető”, elfogadott, mondhatni természetes. És lassan az ember azon kapja magát, hogy már nem is csodálkozik azon, hogy Paris Hilton mattrészegen mit művelt múlt szombaton azon az exkluzív partin, hiszen ez “normális”, ez a trendi (Paris Hilton csak tudja mi a trendi, nemigaz!?).

Amy Winehouse (aki tehetségét illetően joggal lehetne sokak példaképe) folyamatos botrányaival azt az érzést kelti az emberben, hogy teljesen rendben van, ha egy sztár így viselkedik, márpedig akkor nekem miért kéne visszafognom magamat? Hiszen minden médium azt közvetíti, sikk a drogfogyasztás, az ivás – nőknél is egyre inkább. Mindez, párosulva a csontsovány test-ideállal életveszélyes elegyet képez. A kóros soványság és az alkohol túlzott mértékű fogyasztása önmagában is veszélyes, nem csak az ember testi állapotára, de pszichés jóllétére nézve is.

Ezért is szükség van a “betegségnek” a megfogalmazására, kimondására – hogy minél többen megismerjék, hogy ez nem természetes és egyáltalán nem sikk: ez egy, a lelki problémák talaján létrejött, nem megfelelő megküzdési mód a problémák megoldására. Fontos, hogy mi is tisztában legyünk azzal – hiába a csillogás és a vonzó körítés: nem kell mindenben a sztárokat követnünk. Ha pedig magunkon vagy máson felfedezzük a drunkorexia tüneteit, forduljunk szakemberhez!

 
Gondold el, hogy minden újságért fizetni kell, mi is várjuk a te önkéntes adományodat, ha meg tudod engedni magadnak :-)
> a metropolita.hu NEM ENGEDÉLYEZ reklámokat
> vannak terveink új oldalak létrehozására: kifejezetten a papi hivatásról, illetve imakampány oldal, ahova beírhatjátok sürgős szándékokat és válaszhattok imaszándékot (hasonlóan az adományoldalakhoz..)
> EGYETLEN anyagi forrásunk a ti adományotok
Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük adományozási szándékát

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Összes adomány: 1500Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.