Register
A password will be e-mailed to you.

Hozzávalók:

60 dkg marhahús – pörköltnek a marhahús lágy részeit használjuk, mert ezek puhábbak, ízletesebbek, zamatosabbak. Ilyen a lapocka, a lábszár és a bélszín. Legjobb vegyes húsrészekből készíteni, hozzátéve egy darab marhaszívet, vesét is.

2 evőkanál olaj
1 fej hagyma
édes pirospaprika

paradicsom
paprika


Recept

A húst alaposan tisztítsuk meg a hártyáitól. Kb 2 cm.es kockákra daraboljuk.
A fej hagymát apróra vágjuk, és serpenyőben, olajban megfonnyasztjuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és egy púpos kiskanál pirospaprikával megszórjuk (ha a paprika tűzön van, megég, és megkeseredik az íze). Azonnal hozzáadjuk a húst is, és visszatoljuk a tűzre. Pá rpercig kevergetjük, hogy a hús minden oldalról átsüljön. Majd megsózzuk, annyi vizet öntünk rá, hogy a húst elfedje, a jól lefedve pároljuk. Ha a víz elfőtt, újra öntünk hozzá, de egyszerre ne sokat, mert akkor főtt hús lesz belőle, viszont a pörkölt rövid lében párolt hús.
.
Főzési ideje kb 2 óra. Kuktában ugyan jóval hamarabb elkészül,de ezalatt a hagyma nem olvad szét, ezért nem ajánlatos benne főzni. Adhatunk hozzá ízlés szerint 12 paradicsomot, zöldpaprikát, vagy lecsót.

ha a vizet elfőtte, és már majdnem puha, a megmaradt olajban lesütjük, pár percig kevergetjük, és még egyszer kevés vízzel felöntve teljesen puhára főzzük. A leve se túl híg, se túl sűrű ne legyen. Ügyeljünk, hogy túl puhára se főzzük a húst, mert összesik.

tálaláskor a tetejét dísíthetjük karikákra vágott erős csöves zöld paprikával.

A hozzá illő köret: sós vízben főtt burgonya.Víz helyett adhatunk hozzá egy kevés vörösbort is.


Gulyásleves
.
A marhapörköltből készítjük. Amikor a hús már majdnem puha, bőven felengedjük vízzel, és kockára vágott nyers, megpucolt burgonyát teszünk bele, amivel csendesen tovább főzzük. Szintén tegyünk bele sárgarépát.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.