Register
A password will be e-mailed to you.

Az első mosoly, az első lépések… ahogy a szemed előtt nő fel a gyermeked – ezek minden szülő legértékesebb kincsei. Egy társadalomtudós azonban vállalkozott arra, hogy egy meglehetősen eltérő nézőpontból világítsa meg ezt a kérdést.

Dr. Nattavudh Powdthavee, – akinek amúgy nincsen saját gyermeke-, porig rombolja azt a magasztos elképzelést, miszerint a gyerekek teszik boldoggá az embert.

Ahogy fogalmaz: "A szociológusok semmilyen összefüggést nem találtak a gyermekvállalás és a boldogság között. Egy angol felnőttek körében végzett kutatás szerint például a gyerekes és a nem gyerekes emberek ugyanolyan mértékben elégedettek az élettel."

A York egyetem tanára arra vállalkozott, hogy elmagyarázza, miért értékelik az emberek túl a gyermekáldás- és vállalás örömeit és értékét.
Szerinte a legtöbb szülő emlékszik a legfontosabb eseményekre (mint amilyen pl. az első mosoly), és azt gondolják, ezek a "jutalmak" megérik azt a sok kihívást, amikkel a gyereknevelés során meg kell küzdeniük.
Pedig Dr. Powdthavee szerint ezeket a kis boldogság-cseppeket egyszerűen kioltják a mindennapos apró feladatok, amelyek a családi élettel járnak.

A The Psychologist nevű magazinban tette közzé nézeteit, mely szerint az a közkedvelt elképzelés, hogy a gyerek boldoggá tesz, szimplán egy "fókuszálási illúzió", vagyis önbecsapás. "Ha elképzeljük, milyen anyának vagy apának lenni, valószínűbb, hogy a szülőséggel járó jó dolgok fognak az eszünkbe jutni, és nem a rosszak. Ez azért van, mert azt gondoljuk, hogy a jelentős események, mint például gyermekünk első szavai, első lépései, a diplomaosztója vagy az esküvője hosszantartó és biztos pozitív hatással lesznek a boldogságunkra."
Majd hozzáteszi: "De ezek a lökések, amik megdobják a jókedvünket és boldoggá tesznek, nem tartanak sokáig. Ehelyett a szülők idejük legnagyobb részét a gyereknevelés nagyon is gyakorlatias dolgaival töltik – iskola, főzés-mosás, stb. -, és ezek sokkal gyakoribbak.
Márpedig az apró, de negatív élmények azok, amelyek igazán hatnak a boldogságérzetünkre és elégedettségünk mindennapi szintjére."
.
A kutatás ellenére a 30 éves társadalomtudós és barátnője a családalapításon gondolkodnak. Bár azt mondta, azért a szíve legmélyén mindenki érzi, hogy a gyereknevelés a "legkeményebb és legegyhangúbb feladat ezen a világon.
De mi lenne, ha mindannyian úgy döntenénk egy nap, hogy – a saját boldogságunk érdekében – nem vállalunk több gyereket? Annak a gondolata, hogy a világ a mi generációnkkal végződjék, elég rémisztő!"
.
És hogy mi a mi véleményünk? Kedves Dr. Powdthavee – térjünk vissza erre a kérdésre a gyermeke születése után, jó? :-)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Egy válasz

  1. dzdz

    Nyilván a pszichológia azon irányzatának követője, mely szerint az ember nem más, mint külső behatásokra automatikus válaszokat adó gép. Szegény gyereke, előre sajnálom.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.