Register
A password will be e-mailed to you.

<< 1/2

A férfiak nyertes-vesztes fogalmakban gondolkodnak, önértékelésük a teljesítményüktől függ. Számukra nem az a lényeg, hogy a feleségük vagy a gyermekei szeretik-e őt – tisztelet a kivételnek -, hanem az, hogy a munkájában kudarcot vall-e, vagy győzedelmeskedik. Terápiákon is rendre az tapasztalható, hogy egy sikeressé vált férfit még évtizedek múlva is kísérti egy régi kudarc, és nem a siker elérése hajtja már, csakis a kudarc elkerülésének vágya.

Ez hangsúlyozottan jellemző a nyugati típusú társadalmakra, tehát Magyarországra is, ahol a fogyasztás, a pénzkeresés temeti maga alá az ambíciózus erősebbik nemet. /Vajon ezen a közfelfogáson tud változtatni a mostani válság?/

A fiúk egész gyermekkoruktól arra vannak kondícionálva, hogy minél jobb teljesítményt érjenek el az iskolai versenyeken, a sportban, a zenében, a karrierben. Versengenek egymással, hogy kialakuljon a rangsor. És amíg függetlenek, addig tudnak csak és kizárólag erre koncentrálni. Egy bonyolult párkapcsolat, a maga speciális kihívásaival akadályozhatja őket az előretörtetésben. Ezért ragaszkodnak a függetlenségükhöz, hogy céljaikat el tudják érni. Dolgozniuk, küzdeniük és mindenkinél többet nyújtaniuk kell, mert az elért eredményeik alapján fogják majd őket sikeresnek vagy sikertelennek ítélni.

Az új generációk életét áthatja a pénz utáni vágy. Mindennek a mértéke és kulcsa a pénz, egy férfi ezzel tud a legsikeresebben hódítani (jó kocsi, menő cuccok, trendi lakás), a férfi csak akkor akar nőslni, ha már van lakása, exisztenciája, és jómódban el tudja tartani a kis családját. Ehhez merésznek, rámenősnek, határozottnak kell lennie, és mindenekelőtt – függetlennek. Akinek nem sikerül a karrierje, az magát tehetségtelen lúzernek fogja érezni, mert ezt sugallja a mai értékrend. Így inkább az erkölcsi züllést választja az ego sérülése helyett: lop, csal, becsap, hazudik, csak megszerezze, ami kell. És persze egyre több kell.

Ez a mai hadviselés. Régen lovagnak vagy katonának mentek a férfiak; ma a pénzszerzés nagy háborúját vívják. A „mindent bele, adjunk neki, végezzünk vele!” ádáz versenye folyik, és az a nyerő, aki kiemelkedik, aki elég ügyes és fortélyos.

Hogy a nyertes vagy a vesztes kategóriába kerül-e valaki, függ attól, mennyire „kemény kötésű fenegyerek”, mennyire gátlástalan, mennyire pofozta meg az élet, megtanult-e küzdeni már huszonéves korában. Függ attól, hogy mennyit ér meg neki a pénz, és milyen erkölcsi gátjai vannak.

És hogy miért küzdenek a férfiak? Természetesen a NŐ elismeréséért. Így elévülhetetlen érdemeink lehetnek abban, ha a férfiban nemcsak a pénzkeresőt látjuk, hanem más értékeit is kiemeljük, dicsérjük, fontosnak tartjuk. Így fog ő is lassan afelé fordulni, amit a mi igényeink sugallnak.

De van még egy bibi. Ma már a nők is beálltak a Nagy Pénzkeresési Versenybe. Így eggyel kevesebb szükségük van már a férfiak pénztárcájára. Megszülik a babát, aztán vígan elvannak férfi nélkül… jó, ha nem is vígan, de rászorulva nincsenek, maximum érzelmileg. De ami rosszabb, már nem a másik férfit kell (csak) legyőzni, hanem a nőt is.

A férfiakra ez óriási nyomással nehezedik. A versengés a férfiak között fontos, de mi van, ha nevető harmadikként lekörözi őt egy nő, ráadásul talán pont a szerelme…?
.
Ahogy azt a 32 éves Dániel fogalmazta meg:
”Tudom, úgy kellene, hogy a feleségem legyen az első, meg a gyerekeim. De ez csupán vágy, és nem realitás, hiszen első a pályám, és csak második a házasságom, a családom. Bárcsak fordítva lenne, de túl magasra röpül a labda, és ha el akarom kapni, egy pillanatra sem vehetem le a szememet róla. A játék kemény, és teljes erőbedobást követel.”
.
Lányok, asszonyok! Próbáljátok meg ilyen szempontból is nézni a férfiakat! Lássátok meg az ő szorongásaikat, motivációikat, amik meghatározzák a viselkedésüket. Akiknek sikeres kapcsolatuk van, azok pontosan értik, miről beszélek. Megértik, és segítik partenrüket a pályájukon.
.
>> Holnap folytatjuk: Játszani is kell…

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.