Register
A password will be e-mailed to you.

A brokkoli a vadkáposzta egy termesztett változata. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. A brokkoli sok A és C vitamint tartalmaz, de jelentős a thiamin, riboflavin, miacin, kalcium, és vastartalma is.

A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vették át az európai nyelvek is. Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. Ez nagyon hasonlított a ma is ismert brokkolihoz. Ez is bizonyítja, hogy Italia területén termesztették és fogyasztották ezt a zöldséget, a római korban. Majd az 1560-as években találunk rá utalást Franciaországban. Ebben az időben Angliában még teljesen ismeretlen. A 19. században az olasz bevándorlók vitték be Amerikában, de a növény csak az 1920-as években vált igen népszerűvé.

Főleg C-vitamin-, folsav-, és bétakarotin-forrás, fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. Magyarországon csak az utóbbi 20 évben terjedt el, a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban.

Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.

GO GREEN TÉSZTA /avagy brokkolis penne)

Hozzávalók 2 személyre:

1/2 csomag penne tészta
1 fej hagyma
2-4 db fokhagyma (ízlés szerint)
2 nagy marék fagyasztott brokkoli
1/2 csomag petrezselyem
olivabogyó
reszelt sajt (parmezán/trappista)
olaj

fekete bors

Recept:

Egy kevés olajon üvegesre dinszteled a felaprózott hagymát, rádobod az apróra vágott  fokhagymát, de vigyázz, odea ne égjen, kavargasd.
Ezután jöhet a brokkoli: vágd vagy törd apró rózsákra, és úgy tedd a serpenyőbe.

Várd meg, amíg felenged a brokkoli, és levet ereszt. Fedd le, amíg megpuhul, dobd rá az apróra vágott petrezselymet, és sózd, borsozd meg.
Sós vízben főzd ki a tésztát al dente (ha a vízbe kis olajat is teszel, nem fog ragadni a tésztád), vagyis fogkeményre, tehát ne főzd puhára. Szűrd le a vizet a tésztáról, és keverd össze a tésztát a brokkolival, és pár percig még forgasd össze őket a tűzhelyen, hogy a felesleges lé elpárologjon.

Készen is vagyunk.
Tálaláskor olivabogyóval és reszelt sajttal szórd meg.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.