Register
A password will be e-mailed to you.

241.jpgKözlekedés közben

Szemeink néma rabszolgáink, zokszó nélkül velünk tartanak éjszakába nyúló internetezéseinknél, hajnali dáridózásainknál. Csakis akkor kezdünk el foglalkozni velük, amikor már valami elromlott. Ez bizony így van, de ha már így esett, még nem késő helyrehozni kis barátaink közérzetét!

Egyre több időt töltünk el a monitor fölé hajolva, rámeredve a vibráló képernyőre. Hátunk, nyakunk gyakran fáj, gerincünk tartóizmai letapadnak a mozgáshiánytól. Otthon aztán lötyögünk pár órát a TV előtt, hétvégén moziba megyünk. Van, aki regényolvasással nyúzza a szemét. A szemeit. Ezzel a két kis okos ikertestvérrel is törődnünk kell!

Figyelembe véve, hogy a szemünket állandóan használjuk, meg kell tanulnunk a helyes nézési szokásokat. Mihelyt ezek a szokások automatizálódnak bennünk, megszünnek az izomgörcsök, javul a szemek vérellátása, és ezzel együtt minden agytevékenységünk, a koncentrálóképességünk, a memóriánk is fokozatosan javulni fog.

Leírunk nektek pár nagyon egyszerű gyakorlatot, amit közlekedés közben, feltűnés és fáradság nélkül naponta elvégezhettek, és sokat fog változtatni a közérzeteteken. De fontos, hogy szokássá tedd és naponta legalább 2x végezd!

busz.jpgVonaton, buszon, villamoson

1. Testtartás
Húzzuk ki magunkat, jusson eszünkbe a helyes háttartás.
Ha ülünk, üljünk egyenesen és kényelmesen, lazán.

2. Zoom
Erőlködés nélkül nézzünk ki az ablakon, mintha csak mozivásznat néznénk. Eközben felváltva fókuszáljunk közeli és távoli pontokra. Úgy fogjuk érezni, mintha fejünkben egy kis fényképezőgép zoom-olna.

3. Szemkörzés
Ha erős fények jönnek szembe, hunyjuk le a szemünket ahelyett, hogy hunyorognánk. Csukott szemhéjunk alatt végezzünk pár szemkörzést jobbra és balra, felváltva.
A lelkesebbeknek javasoljuk, hogy ne álljanak le a nagy „O” betűnél, hanem csukott szemükkel ugyanígy járjanak végig egy látóhatárt betöltő óriási „N” betűt is, oda és vissza. Ezzel a módszerrel az ABC legtöbb betűjét végignézhetjük, nem fog ártani.
Fontos, hogy lassan és ritmusosan végezzük a gyakorlatot, itt nem a mennyiség, hanem a szemizmok átmozgatása és ellazítása a cél!

kocsi.jpgAutózás közben

1. Testtartás
Húzzuk ki magunkat, jusson eszünkbe a helyes háttartás.
Ha ülünk, üljünk egyenesen és kényelmesen, lazán.

1. Zoom
Gyakran előfordul, hogy elmerült, üveges tekintettel bámuljuk az úton az előttünk haladó autó fényszóróit. No, most játsszunk olyan játékot, hogy könnyebb útvonalon felváltva tekintünk a műszerfalra és valamilyen távolabbi tárgyra! Eközben gyakran pislogjunk! Ez a gyakorlat észrevehetően oldani fogja feszültségünket.

Tenyerezés

Ezt a gyakorlatot már nem autóvezetéshez ajánljuk! :) Lényege, hogy egy elég magas asztalnál ülve támaszkodj rá mindkét könyöködre, tenyereidet pedig igazítsd be kényelmesen a szemgödreidbe. Érezd tenyereid melegét lehúnyt szemhéjadon keresztül. Fel fog tűnni, hogy míg kezdetben villódzó színeket és foltokat látsz csukott szemeid mögött, végül ez átváltozik puha bársonyos feketeséggé. Ez jelenti azt, hogy jól végezted a gyakorlatot, és szemeid ellazultak. Végezd el amilyen gyakran csak módod van rá; egyetlen lehetséges mellékhatása ráncaid kisimulása és karikáid felszívódása lehet… Kellemes lazulást!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005